više od Hong Konga / Svjetlosno zagađenje u Zagrebu toliko je jako da može pokriti potrebe svih zagrebačkih vrtića

Zagreb je noću svjetlosno zagađen dvostruko više od Beča, a Hong Kong s gotovo devet puta više stanovnika svijetli manje od nas

5.7.2018.
22:27
VOYO logo

Zagreb svijetli jače od Hong Konga. Informaciju o tzv. svjetlosnom zagađenju objavio je časopis Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta. Zahvaljujući neprikladnim rasvjetnim tijelima u većini gradskih parkova Zagreb noću emitira prekomjernu količinu svjetla. Kada bi ih zamijenili uštedjelo bi se struje koja bi pokrila potrebe svih zagrebačkih vrtića.

Zagreb je noću svjetlosno zagađen dvostruko više od Beča, a Hong Kong s gotovo devet puta više stanovnika svijetli manje od nas, kažu s Geološko-naftno-rudarskog fakulteta, a bivši član radne skupine za izradu Zakona o svjetlosnom zagađenju pokazao nam je zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje vidimo jedan primjer cestovne svjetiljke koja vrši ustvari efekt provalnog svjetla. To je efekt, vidimo na drugom katu svjetlo ulazi ljudima u sobe", rekao nam je projektant rasvjete Ranko Skansi.

Ispravno bi bilo upereno prema dolje. Svjetlo za vrijeme spavanja prekida proizvodnju melatonina, hormona važnog za ljudsko zdravlje, a kod djece može uzrokovati oštećenje vida. Svjetla uz prometnice, također, mogu biti štetna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije zato što su često u prirodi, pa svijetle u prirodu gdje ne bi trebali svijetliti. No, što je još važnije ometaju promet, vozači se okreću i gledaju ih", kaže inženjer.

S jedne strane plakati, a s druge okrugle lampe koje svijetle na sve strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je čarobna kugla koja je svojedobno cijeli svijet okupirala, a izrazito je neekološka. Zamislite da na polovini ima ekvator, sve što je iznad je bacanje energije i svjetla. Nama bi u ovom slučaju trebalo dvostruko manje snage za zadovoljavanje te situacije", pojašnjava Skansi.

Koliko je svjetlo jako pokazuje mjerenje luxa - jedinice za svjetlo. Postoje mnoge besplatne aplikacije luxometara pa smo se jednom i mi poslužili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu čitamo 55 luxa, to je ono što sam rekao, 70 bi davala kad je nova bila, sad daje 50-60, ovisno o blizini. To je otprilike zadovoljavajuća situacija za park poput ovog, međutim distribucija tog svjetla je nepovoljna i zato postoje te tamne zone", zaključuje projektant rasvjete.

Efekt svjetla najbolje se vidi na ovom stablu čija strana osvjetljena umjetnim svjetlom, jednostavno umire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stablo dobiva jednu neravnomjernu dohranu jer vise održava lišće na jednoj strani na drugoj ne. Ovdje vidimo primjer dobre rasvjete koja lijepo pokriva cestu i malo zadire sa strane u zeleni pojas, dakle stvarno pokriva ono što treba, ne svijetli u zrak, rasvjeta je savršena", komentirao je Skansi.

Prekomjerno osvijetljene ima negativan utjecaj na kompletan ekosustav, zdravlje čovjeka, ali i gradsku blagajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo