Može li gore? /

'Svijet na dlanu': jedemo grožđe iz Indije, borovnice iz Čilea i jabuke stare dvije godine

Image
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Zemlje podrijetla voća i povrća u trgovačkim centrima toliko su raznolike i udaljene da ironično možemo kazati kako u njima spoznajemo 'svijet na dlanu'

5.3.2017.
13:05
Nick Ansell/Press Association/PIXSELL
VOYO logo
Image
ZBUNJUJUĆE OZNAKE /

U redakciju nam stigla fotografija uznemirenog kupca: prema deklaraciji na mesnom artiklu, zemlje podrijetla su i Hrvatska i Rumunjska

Image
ZBUNJUJUĆE OZNAKE /

U redakciju nam stigla fotografija uznemirenog kupca: prema deklaraciji na mesnom artiklu, zemlje podrijetla su i Hrvatska i Rumunjska

Većina poduzetnika je odavno shvatila kako je uvoz jeftinog i nekvalitetnog voća i povrća iz svih kutaka svijeta znatno unosniji od proizvodnje istog u Hrvatskoj. Ne čudi, stoga, što na naše tržište dolaze proizvodi iz raznih zemalja, najviše iz Poljske.

"Poljaci proizvode gotovo 6,000.000 tona jabuka na godinu, a država im subvencionira izvoz s 18 centa po kilogramu. Tako nam mogu prodavati jabuke po 20 ili 22 centa, što je 1,67 kuna. Naša jabuka prve klase stoji dvije kune ili više, pa nismo konkurentni", kazao je proizvođač voća i povrća Željko Ledinski za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke, primjerice, na našem tržištu znaju biti stare i dvije godine. 

Na strani hrvatske proizvodnje dodatan je problem što poljoprivrednici nemaju sredstava za modernizaciju, zbog čega previše ovise o prirodi, koja počesto negativno umiješa svoje prste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stare jabuke iz Poljske tek su početak. Uvozimo, naime, grožđe iz Indije, borovnice iz Čilea, naranče iz Egipta, kupine iz Meksika... 

S obzirom da je Hrvatska malo i neisplativo tržište, voće iz Južne Amerike 'staje' u Italiji, da bi onda krenulo put Hrvatske i time zaključilo putovanje od desetak tisuća kilometara. Kako bi voće 'preživjelo' dugačko putovanje, koriste se posebna sredstva koja odgađaju zriobu. Nisu opasna, ali voće trenirano istima može izgubiti hranjive tvari.

Posebno neisplative za proizvodnju su kruške. Njih uvozimo čak 20 puta više nego što ih proizvodimo, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo