VRUĆA JESEN / Svi trebaju veće plaće: Kuha zdravstvo, kuha školstvo, Zdravko Marić prokuhao

Pitanje proračunskog novca sve više jača neslaganje među kolegama u Vladi

3.10.2019.
21:30
VOYO logo

Dok ministar financija Zdravko Marić moli za dogovore prije medijskih istupa, ministar zdravstva Milan Kujundžić nada se da će dobiti još novca, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ne odustaje od pritiska kojim traži veće plaće u prosvjeti.

Iako nastupa sve oštrije, Marić kaže da se na pritiske i ucjene naviknuo te poručuje da od odgovorne financijske politike ne odstupa i traži način kako sačuvati proračun od svih koji traže svoj dio. Pregovori se, kaže, moraju vratiti za stol, a ne voditi na ulici: "Zadnje dvije godine u pravilu sastanke koje ja vodim i imam u pravilu vam netko dođe i kaže: ako mi to ne ispunite, odlazimo iz Hrvatske; ako mi to ne ispunite, neću investirati; ako mi to ne ispunite, neću dići ruku u Saboru... evo, sveli smo se manje više na to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome Marić put ne mijenja i čvrsto stoji pri svojim stavovima: "Ovo što se meni događa ja to stoički prihvaćam i primam, ali mislim da bi bilo u konačnici ipak bolje da se oko nekih stvari interno dogovorimo malo bolje."

Zdravstvo sve više košta kao i prosvjeta

I dok je objavom da je zdravstvu u tri godine osigurao tri i pol milijarde kuna Kujundžića ipak vratio u ''tim Vlada'': "Treba razumjeti ljude koji žive od plaće, koji imaju kredite, djecu, da im treba više novca za plaće. U ovome trenutku Hrvatska više novca nema i ovo je bio izniman napor Ministarstva financija i Vlade u cjelini'', Divjak su, čini se, važniji sindikalni zahtjevi od dobrih odnosa u Banskim dvorima: "Ono o čemu se ja brinem je sustav odgoja obrazovanja i znanosti, i na tome radim, moji stavovi su otpočetka jasni, a sve ovo drugo, kao što sam rekla - nemojmo se brinuti o odnosima među ljudima, nego o rješenju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba, pak, ne vjeruje u spaljene mostove među ministrima. "Između ministra Kujundžića i gospodina Marića, ali isto tako i između ministrice Divjak i Vlade uopće nema disonantnih tonova, oni točno znaju što rade. Rezultat će biti da će bogati i ovim poreznim izmjenama dobiti još više, a bolesne tko šiša'', smatra SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Za razliku od Grbina, ministar zdravstva iz SDP-ove Vlade, a danas koalicijski ''žetončić'', Siniša Varga ima razumijevanja za Marića: "Činjenica je da zdravstveni proračun nikad nije bio veći nego što je danas. Postoji sigurno, kao i u svim drugim resorima za racionalizaciju unutar samog resora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zdravstvo sve više košta kao i prosvjeta. A u sjeni svađa sa sindikatima i ministrima javnih službi, svoj dio kolača od Marića traže i njegovi državni službenici. A potpredsjednik Vlade Zdravko Marić i ovako već reže tanke komade: "Pa vidite u konačnici da imam više problema otkako sam postao potpredsjednik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo