Prva faza je počela / Svi ste pomogli! Evo koje prijedloge je Stožer uvažio pri popuštanju mjera, a koje su im poslali građani

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Neke djelatnosti su Stožeru civilne zaštite poslale i svoje prijedloge mjera na odobrenje i dopunu

1.5.2020.
9:00
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, početkom je tjedna na konferenciji za novinare kazao da je Stožer pri donošenju mjera uzimao u obzir sugestije građana koje su pristizale na njihove e-mail adrese.

Javljali su se stručnjaci iz raznih profesija koji su svojim specifičnim znanjima i svojim prijedlozima, a koje je Stožer uvažio, doprinijeli pri "brušenju" popuštanja mjera te pravilima po kojima će se one nadalje provoditi u određenim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo koje su to konkretno mjere donesene na prijedlog građana, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je stigao sljedeći odgovor:

"Neke djelatnosti su nam prilikom upita o postupanju prilikom donošenja epidemiološkog okvira i mjera za sprječavanje COVID-19 poslale i svoje prijedloge mjera na odobrenje i dopunu što nam je u određenim slučajevimo pomoglo kod pisanja preporuka i mjera, jer kod pisanja preporuka i primjene općih mjera zaštite potrebno je dobro poznavati uobičajene postupke u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Udruženje cestovnog putničkog prometa Hrvatske gospodarske komore poslalo nam je prijedlog mjera za autobusne linije. Koristili smo njihov prijedlog kao okvir za pisanje preporuka za prijevoz putnika autobusima, ali i druge slične cestovne prijevoze.

- Od HŽ-a smo dobili prijedlog korištenja dezinficijensa na odobrenje. To smo koristili i uvrštavali za ostale preporuke za razne djelatnosti izvan zdravstva.

- Varaždinska nadbiskupija je poslala prijedlog mjera i na temelju tog okvira smo napisali prve preporuke za vjerska okupljanja.

- Jedan odvjetnički ured poslao nam je  predložene mjere zaštite u autosalonima  na odobrenje i odobrili smo ih.

- Udruga  "Jedni za druge" poslala nam je prijedlog organizacije aktivnosti za terapijskog jahanja što smo uvažili i može nam koristiti za slične aktivnosti i drugih uruga koje rade s korisnicima i volonterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 - Udruženje cestovnog putničkog prometa Hrvatske gospodarske komore poslalo nam je prijedlog mjera za autobusne linije, koje smo koristili kao okvir za pisanje preporuka za prijevoz putnika autobusima, ali i druge slične cestovne prijevoze.

- Nacionalna sveučilišta knjižnica nam je poslala svoj detaljan opis mjera zaštite i fizičke distance za knjižnice i čitaonice koje smo uzeli u razmatranje.

- Ceh frizera nam je poslao svoj prijedlog mjera koji smo uzeli na razmatranje kod pisanja preporuka. 

- Hrvatski teniski savez je isto poslao svoje prijedloge za držanje fizičke distance i dezinfekciju sportske opreme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo