'Svi smo mi, ne tako davno, izasli iz opanaka pa tako i ja'

1.12.2014.
14:00
VOYO logo

Hrvatski je premijer u Sarajevu zapoceo dvodnevni radni posjet BiH tijekom kojega ce obici jos sedam opcina na podrucju sredisnje Bosne u kojima Hrvati predstavljaju znacajan dio stanovnistva. Ujedno je rijec o opcinama u kojima je Hrvatska raznim programima financirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte.

Jedno od takvih mjesta je i sarajevsko naselje Stup, nekada nastanjeno pretezito Hrvatima, u kojem se na poticaj Hrvatskog katolickog dobrotvornog drustva (HKDD) gradi studentski dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom koji moze primiti 300 studenata je vecim dijelom ureden i u funkciji, a u njegovu izgradnju i opremanje ukupno je do sada ulozeno 4,5 milijuna eura. Hrvatska je od 2012. do danas u nekoliko navrata za njegovu izgradnju i opremanje donirala ukupno 4,1 milijun kuna, a u tijeku je jos jedan javni natjecaj za projekt vrijedan 750 tisuca kuna.

Novac za strateske projekte

Predsjednik Hrvatskog katolickog dobrotvornog drustva (HKDD) don Anto Jelic, koji je vodio cijeli projekt, izrazio je zahvalnost Milanovicu na osiguranoj pomoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste hrvatski premijer koji je shvatio stratesku vaznost opstanka Hrvata u BiH", kazao je don Anto podsjecajuci pritom na jednu raniju Milanovicevu izjavu u kojoj je naznacio kako ce pomoc iz hrvatskog proracuna ici na strateske projekte, "a ne na kupnju opanaka i narodnih nosnji".

Slicnu zahvalnost iskazali su i predsjedatelj Vijeca ministara BiH Vjekoslav Bevanda te vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic, koji je Milanovica pozvao da u Europi jace digne glas kako bi podsjetio da u BiH zive i Hrvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sjeca se opaske

Milanovic je pak kazao kako se samo trudi pomoci koliko moze da ogranicena sredstva dostupna iz hrvatskog proracuna budu dodijeljena tamo gdje je najpotrebnije.

"Ne ovisi sudbina BiH odnosno bosanskohercegovackih Hrvata i ono sto ce hrvatska vlada ulagati i pomagati toliko puno o osobi predsjednika hrvatske vlade, nego o institucijama koje gradimo i koje osiguravaju da se novac hrvatskih gradana, koji ga takoder nemaju dovoljno za svoje potrebe... ne trosi i ne rasipa uzalud", kazao je Milanovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se napomene o "opancima i narodnoj nosnji ne sjeca", no dopustio je kako je to nekada mogao intuitivno kazati "jer smo svi mi, ne tako davno, izasli iz opanaka pa i ja odnosno moji preci". "To je povijest naseg naroda i svih naroda na ovom podrucju", kazao je Milanovic.

Siromasni tezacki sin

Podsjetivsi pritom i na svog oca, kojega je opisao kao siromasnog tezackog sina koji je upravo zahvaljujuci studentskim domovima uspio dosegnuti odgovarajuce obrazovanje, a nakon toga osigurati i obrazovanje svom sinu, sadasnjem premijeru, dodao je kako je upravo zbog toga vazno pomoci gradnju studentskih domova, na cemu bi valjalo raditi i u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako vazno", kazao je Milanovic dodajuci kako drzava treba uskociti kako bi i siromasnima omogucila pravo na obrazovanje.

Kazao je kako je u slucaju Sarajeva vazno da novi studentski dom bude otvoren za sve studente, bez obzira na to tko su i otkuda dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ostanite zivjeti u svojoj zemlji'

Najavio je kako ce pomoc biti nastavljena "na institucionalan nacin i po relativno strogim pravilima" i ne na temelju "osobne volje premijera ili gradonacelnika"

To se odnosi i na mostarsko sveuciliste koje ce u 2015. od vlade RH, kako je najavio Milanovic, po prvi puta dobiti znacajniji iznos kao sastavni dio redovita financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatima u BiH na kraju je uputio poziv da unatoc svim poteskocama ostanu zivjeti u svojoj zemlji.

Hrvatski premijer je nakon Sarajeva otputovao u Vares, a tijekom dana predviden je i posjet Kresevu te Zepcu i Vitezu kao i sastanci s predstavnicima lokalnih vlasti u tim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo