TKO ĆE, NA KOJIM DIONICAMA I KOLIKO VIŠE PLAĆATI: / Ministar Butković pojasnio detalje i razloge poskupljenja cestarina

Image
Foto: Pixsell

Cestarine na HAC-ovim autocestama od 3. će travnja poskupjeti za pet posto. Istodobno, 1. srpnja uvodi se i ljetno poskupljenje od deset posto. Isto će se ukinuti po završetku ljetne sezone, 1.

16.3.2017.
13:57
Pixsell
VOYO logo

Image
NOVI UDAR NA GRAĐANE: /

Vlada povećala cijene cestarina, evo koliko ćete plaćati od 1. travnja

Image
NOVI UDAR NA GRAĐANE: /

Vlada povećala cijene cestarina, evo koliko ćete plaćati od 1. travnja

Odluku o poskupljenju cestarina donijela je Vlada na današnjoj sjednici, a nju su na konferenciji za medije nakon sjednice detaljnije obrazložili ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar financija Zdravko Marić.

'Nema prodaje i nema monetizacije hrvatskih autocesta. To su rekli i hrvatski građani na referendumu. I zato smo krenuli u rješenje tog velikog problema prije nekoliko mjeseci. Ukupan dug cestarskih tvrtki iznosi oko 39 milijardi kuna, a ove godine dolazi na naplatu 7,6 milijardi kuna. Glavni pritisci su u narednih pet godina i iz ovih prihoda nije moguće vraćati te kredite', kazao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stižu dugovi na naplatu

Naime, 2019. na naplatu dolazi devet milijardi kuna, piše Dnevnik.hr.

Butković kaže kako se uvodi sustav gospodarenja imovinom, a nova će zaduženja biti ograničena na kapitalne projekte uz strogu kontrolu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 3. travnja će se provesti petpostotno usklađivanje cijena na dionicama HAC-a s dionicama ARZ-a, istaknuo je Butković. Stoga će cestarina na dionici Zagreb-Rijeka ostati ista, no ona na relaciji Zagreb-Varaždin porast će s 25 na 27 kuna, dok će cestarina na autocesti Zagreb-Split biti veća za sedam kuna.

Ljetno poskupljenje

Od 1. srpnja do 30. rujna uvest će se i povećanje cestarine od 10 posto, no ono se, naglasio je ministar, neće odnositi na autobuse i teretne prijevoznike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ENC-a, popust kakav je bio ostaje i dalje. No, on će se u 2018. postupno smanjivati, ovisno o prihodima.

'Realnost je da se ta cestarina trebala povećati mnogo više. Ovo je po nama korektno. Nismo sretni s tim rješenjem, ali gospodarski rast sigurno ne bi bio danas takav da nema autocesta', rekao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma predviđa i spajanje HAC-a, HAC-ONC-a te Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). Reforma će se provesti najvećim dijelom tijekom 2017. i 2018., a trebala bi biti dovršena 2020. implementacijom unaprijeđenog sustava naplate cestarina.

Neki će ostati bez posla

Restrukturiranjem se planira i smanjenje broja zaposlenih u HAC-u, no kako tvrdi ministar, većih otpuštanja neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neće biti velikih otpuštanja, ali će ih biti. U ovoj godini otići će stotinjak ljudi prirodnim odljevom i za njih su osigurane otpremnine', rekao je Butković.

HAC samo ove godine mora platiti devet milijardi kuna kredita, a to neće moći ostvariti iz vlastitih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenjem će Vlada uprihoditi 90 milijuna kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo