SVI DEMANTIRAJU, A ONDA JE KOLINDA PRIZNALA I ŠOKIRALA: / Zašto pokušava vraćanje migranata uz 'malo nasilja' proglasiti legalnim?

Image

'Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite Push-Back, ali morate vidjeti i kakav je to teren, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

14.7.2019.
13:12
VOYO logo

Brojna izvješća humanitarnih organizacija i udruga o brutalnim vraćanjima izbjeglica koje su prešle granicu izvan službenih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, službena Hrvatska je negirala. O policijskoj brutalnosti prema migrantima osobito dok s druge strane, iskazi migranata upućuju na suprotno pa čak i djeca pokazuju rane i masnice koje su im navodno nastale prilikom susreta s hrvatskim policajcima, piše Deutsche Welle.

I nije sve ostalo na "rekla kazala" scenariju jer je prije dva mjeseca na švicarskoj javnoj televiziji SRF izašao kratki prilog upravo o tome. Tada su migranti pokazali razbijene mobitele, zavoje na rukama, masnice po leđima i licu i sve to s tvrdnjom da je to djelo naše policije. Niti previše domaćih medija piše o toj temi, niti političari priznaju da se odvija Push-Back, odnosno, nasilno vraćanje preko tzv. zelene granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠVICARSKA TV OBJAVILA HRVATSKU SRAMOTU: /

Policija mlati, krade i ponižava migrante? Pogledajte snimke, ovo izgleda strašno

Image
ŠVICARSKA TV OBJAVILA HRVATSKU SRAMOTU: /

Policija mlati, krade i ponižava migrante? Pogledajte snimke, ovo izgleda strašno

Zagreb poriče da policija koristi Push-Back 'metodu', a u Bruxellesu šute

Amnesty International, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, u par navrata je već kritizirala šutnju Bruxellesa u vezi ove teme. Europske institucije zašutjele su pred brojnim izvješćima koja ukazuju na brutalnost policajaca te o Push-Backsima. "Europske države zatvaraju oči pred napadima hrvatskih policajaca i istodobno financiraju ove aktivnosti", priopćila je Amnesty International još u ožujku.

Image

Nakon spomenutog priloga imitiranog na švicarskoj televiziji, hrvatskim vlastima postalo je preteško prešućivati i skrivati nasilne postupke prema migrantima. Sve to skupa nije spriječilo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da tijekom obilaska pogranične policije izjavi da "kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede". Napomenula je da treba to uzeti u obzir kada se čuju "svakojake priče" jer "hrvatski policajci nisu brutalni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako se stalno negirao Push-Back.

Kolinda je nedavno javno priznala Push-Back uz 'malo nasilja'

Na istoj švicarskoj televiziji, koja je prije nepuna dva mjeseca prikazala sporni prilog o policijskoj brutalnosti, Kolinda je izjavila nešto što je šokiralo brojne, a povezano je s Push-Back praksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

04.07.2019., Slunj - Obilazak granicnog prijelaza Bogovlja i Kordunski Ljeskovac. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite Push-Back, ali morate vidjeti i kakav je to teren", odgovorila je hrvatska predsjednica pred uključenim kamarama. Kolinda je time potvrdila ono što drugi političari mjesecima demantiraju - policajci se na granici služe nasiljem i Push-Back praskom, piše Deutsche Welle. Izjavu pogledajte OVDJE.

Jelena Sesar iz Amnesty Internationala, izjavu hrvatske predsjednice smatra šokantnom. "Prema međunarodnom i EU pravu skupna protjerivanja i Push-Backs su uvijek ilegalni", rekla je Sesar u izjavi za Deutsche Welle. Sesar smatra da je skandalozno što Kolinda govori o Push-Back metodi kao o legalnom načinu vraćanja migranata. Europska komisija je na upit Deutsche Wellea da komentira izjavu hrvatske predsjednice na švicarskoj televiziji nakon 24 sata odgovorila kako to "ne želi komentirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo