Lijepe vijesti /

Posebno priznanje Europske komisije: 'Sveučilište u Splitu ostvarilo povijesni uspjeh!'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Prema odluci Europske komisije od 26. lipnja ove godine, Sveučilište u Splitu član je saveza Europskog sveučilišta mora (SEA-EU)

8.7.2019.
16:20
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić ocijenio je u ponedjeljak povijesnim uspjehom nedavnu odluku Europske komisije kojom je ta visokoškolska ustanova postala član saveza Europskog sveučilišta mora (SEA-EU).

"Ovo je povijesni uspjeh našeg Sveučilišta jer je ostvaren na natječaju na koji su stigle 54 prijave, a Europska komisija je odobrila tek 17 saveza koja uključuju 114 visokoškolskih institucija iz 24 zemlje članice", rekao je Ljutić na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima, splitsko Sveučilište otvara nove mogućnosti i perspektive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prorektorica Đurđica Miletić je istaknula da je Europska komisija do 2025. godine odlučila "razviti prostor obrazovanja radi istraživanja i studiranja bez granica s ciljevima kao što su inovacije, konkurentnost, mobilnost i umrežavanje".

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara istaknuli su da su ponosni što je splitsko Sveučilište prepoznato i u europskim okvirima te da će članstvo Sveučilišta u tako važnom savezu sigurno biti od velike pomoći i koristi zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Europske komisije od 26. lipnja ove godine, Sveučilište u Splitu član je saveza Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), zajedno sa Sveučilištem Christian Albrecht iz Kiela (Njemačka), Sveučilištem u Cadizu (Španjolska), Sveučilištem iz Malte,Sveučilištem Zapadne Bretanje (Francuska) i Sveučilištem u Gdanjsku (Poljska).

Kako su objasnili na splitskom Sveučilištu, "vizija SEA-EU saveza je da postane međunarodna referentna točka rješavanja izazova mora i pomorstva kroz izvrsnost u istraživanju zasnovanom na kreativnosti i inovativnosti, a utemeljena je u Europi kao pomorskom kontinentu i moru kao simbolu otvorenosti i hiperpovezanosti".

Cilj SEA-EU jest utemeljiti zajedničke studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini, doktorske škole, zajedničku infrastrukturu i upravljanje istraživanjem i znanjem te provesti više od tri tisuće mobilnosti studenata i osoblja, a Sveučilište u Splitu bit će vodeći partner radnog paketa koji spaja Sveučilište, javni i poslovni sektor s naglaskom na odgovornost za društvo i okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo