svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća / Svečano obilježena 71. obljetnica oslobođenja Međimurja

Image

Prije točno 71 godinu, Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju nacističku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, naš je kraj posljednji pripojen matici zemlji.

6.4.2016.
13:26
VOYO logo

Stoga je i ove godine prigodnim svečanostima polaganja vijenaca i paljenjem svijeća proslavljen Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine, oslobođenje Međimurja od nacifašističke okupacije, odnosno mađarskog i njemačkog nacističkog okupatora.

Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem i predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom tim je povodom danas položilo vijence ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

„Mnogi naši znani i neznani sugrađani, Međimurke i Međimurci, borili su se i osudili već tada svaku vrstu fašizma i nacizma, boreći se za svoj kraj, za svoju domovinu, ugradivši one osnovne i temeljne ljudske vrijednosti poput slobode, jednakosti i ljubavi prema bližnjima“, rekao je župan Posavec.

Pritom su svijeće upalili i saborske zastupnice Štefanija Damjanović i Dragica Zgrebec, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman te čelnici Grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenik Romano Bogdan, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnik PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih. I u Domovinskom ratu, mnogi naši branitelji, vođeni upravo motivima slobode i jednakosti, branili su svoju domovinu, te se zbog toga prisjećamo tih slavnih i ponosnih dana naše bliže i daljnje prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu eMedjimurje.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo