Sve uredno platio, a ipak bi mogao ostati bez stana!

Splitski pomorac Olivio Župić kupio je 2004. stan od 63 m2 u Bračkoj ulici u Splitu. Uredno ga je platio oko 500 tisuća kuna, platio je i porez te sve druge dažbine. Uredno plaća i sve režije.

20.9.2011.
10:18
VOYO logo

"Života mi, neće nitko ući u taj stan. Ako treba, plinom ću raznijeti i sebe i njega. Dok sam živ, tuđa noga neće kročit u njega", kaže Olivio Župić kojemu se život u proteklih sedam dana u potpunosti promijenio. Naime, saznao je da mu je stan pod ovrhom.

Župić je kupio stan koji je tvrtka Jadran-Koteks prodala tvrtki Kanza d.o.o. iz Splita. Budući da se Kanza d.o.o. u međuvremenu nije uknjižila, a to nije učinio ni on, stan je ostao upisan kao vlasništvo Jadran-Koteksa koji je otišao u stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor birokracije nakon tri godine!

"Tada se pojavljuju vjerovnici za koje ja nisam znao do prije sedam dana, koji žele naplatiti svoja potraživanja. Sukladno tomu, stan koji sam uredno platio odlazi na bubanj", kazao je Župić za Slobodnu Dalmaciju.

Župić je nakon predanih papira za uknjižbu odgovor hrvatske birokracije čekao tri godine. 2007. su mu poručili da se njegov zahtjev odbija jer je dostavljena samo preslika ugovora između Jadran-Koteksa i Kanze d.o.o., te zato što u ugovoru nije označen položaj, ulaz i oznaka stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, zbog posla na brodu i čestog izbivanja, Župić uknjižbu malo i zanemaruje. I sam priznaje da je pogriješio, ali ističe da je vjerovao da će, kako je čuo, vlasničke isprave riješiti Stanouprava.

Radio na brodu i za poštu nije znao

Za vjerovnike nije znao, a ni za ovrhu koja je sjela na stan, kako kaže, mjesec dana nakon odbitka uknjižbe. Saznao je da su vjerovnici Petar Kalinić i Ljubomir Gladović i s njima je stupio u kontakt. Oni za njegov slučaj nisu znali, no obećali su rasvjetljavanje stanja. Predmetni sudac u cijelom slučaju je Stipe Masle, koji je Župiću kazao da je slao obavijesti o ovrsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ja navigavam, te obavijesti nisam dobivao i nakon određenog vremena ta se preporučena pošta vrati sudu. Sam živim u stanu, pa nitko i nije mogao dobiti obavijesti o ovrsi", priča Župić koji je kao treće lice u sporu podnio prigovor.

'Doveden sam pred zid ni kriv ni dužan'

"Zamislite da sam otišao na brod, a da se ovrha napravila. Kada bih se vratio s broda u svom bi stanu zatekao tko zna koga. Tada bih ubio ili ja njega ili on mene. Razumite me, uznemiren sam i doveden pred zid ni kriv ni dužan. Razočaran sam sustavom i činjenicom da ja, iako sam pošteno platio i kupio stan, moram sada prolaziti ovu kalvariju", pojadao se kroz suze ističući kako je o svom problemu izvijestio i državne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108300770006 arti-201108120032006 arti-201102280185006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo