BUKNUO REVOLT / Sve su svojim rukama i novcem izgradili, a sada im to naša država želi uzeti: 'Do prije par godina nije ni znala za te nekretnine'

Prođe li prijedlog, planinarski domovi predali bi se na upravljanje parkovima prirode i nacionalnim parkovima, dakle, institucijama koje nemaju gotovo nikakvog iskustva u vođenju ovakvih objekata

25.9.2023.
22:26
VOYO logo

Izgradili su, ulagali, opremali planinarske domove, sve sami svojim rukama i svojim novcem. Planinarski dom Grafičar dom je planinara već 70 godina. I sada bi trebao u ruke županije, odnosno Parka prirode, javlja RTL Danas.

Domar u 'Grafičaru' Krešimir Crnić kaže da ne vidi viziju kako će parkovi i županije održavati domove, sumnja da imaju uopće volje baviti se time.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prođe li prijedlog, planinarski domovi predali bi se na upravljanje parkovima prirode i nacionalnim parkovima, dakle, institucijama koje nemaju gotovo nikakvog iskustva u vođenju ovakvih objekata.

Darko Beljak, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza, je revoltiran. "Tako i ja isto upravljam sa Space shuttleom, ali bar sam ga vidio na slici. Država do prije par godina nije ni znala za te nekretnine, odnosno planinarske domove. Sad su ušli u registar i žele to upravljanje prepustiti drugima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OČARAVAJUĆA SNAGA PRIRODE: /

Predivan planinarski dom na tri kata nestao pod debelim nanosima snijega

Image
OČARAVAJUĆA SNAGA PRIRODE: /

Predivan planinarski dom na tri kata nestao pod debelim nanosima snijega

Cilj je obnoviti i staviti u funkciju

Ništa se tu dramatično nije dogodilo, nikome se ništa neće uzeti, uvjerava ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Cilj je, kaže, obnoviti i staviti u funkciju one planinarske domove koji su u lošem stanju.

Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu i u vlasništvu Hrvatske, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinari strahuju da će se domovi kada završe u rukama privatnika pretvoriti u barove, hotele i sve ono što planina nikako nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo