Frano Bulut iz Petrijevaca primjećuje kako se starim običajem, kolinjem, sve manje ljudi bavi u Slavoniji i Baranji. Primjerice, podaci iz Đakovačke regije govore da je ove godine čak 30% manje kolinja, pa se zvuk krčkanja čvaraka sve rijeđe čuje.
Razloga za to je puno, među njima i raseljavanje Slavonije i Baranje. Mladi odlaze i ne mogu naslijediti očevu tradiciju.
"Mislimo da se vjerojatno manje kolje u privatnom aranžmanu, da se više kupuje meso u veletrgovinama i u mesnicama", Zdenko Mužević, direktor veterinarske stanice Valpovo.
Pa su čak i u svećenici odlučili pomoći kako tredicija ne bi izumrla.
U nekim mjestima u Slavoniji i Baranji župnici čak odgađaju svete mise vikendima. Jer govore, žele da se ljudi bave svojom tradicijom i običajima i da nemaju drugih obaveza.
A oni koji se odlučuju na kolinje su pedantni. Godinama uredno donose uzorke mesa na analizu u Veterinarske stanice, pa je slavonska svinja – zdrava.
"Prošle godine mi nismo imali nijedan pozitivan uzorak. Ove godine smo našli jedan pozitivan uzorak kod jedne svinje, provedene su sve mjere koje su se trebale provesti. Ostale svinje u tom dvorištu su pregledane i ni jedna više nije imala trihinelu", dodaje Mužević.
Pa bez obzira na smanjeni broj kolinja, zdrava svinja i pedantni, marljivi Slavonci kombinacija su koja obećava još godine i godine dobre kobasice.