POZNATI SU REZULTATI: / Tomašević pomeo u Zagrebu, a Škoro iznenadio i ide u drugi krug; Za Split će se boriti Puljak i Mihanović

Image
Foto: Net.hr/Pixsell

Izbornu noć mogli ste uživo pratiti na Net.hr-u

16.5.2021.
18:51
Net.hr/Pixsell
VOYO logo
  • Zagreb, drugi krug: Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro
  • Split, drugi krug: Ivica Puljak i Vice Mihanović
  • Rijeka, drugi krug: Marko Filipović i Davor Štimac
  • Osijek, drugi krug: Ivan Radić i Berislav Mlinarević

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Rezultati za Zagreb (Prebrojeno: 100%)

Tomislav Tomašević (Možemo) - 45,15% Miroslav Škoro (Domovinski pokret) - 12,16%Jelena Pavičić Vukičević - 11,10% Davor Filipović (HDZ) - 9,83%Joško Klisović (SDP) - 7,82%Vesna Škare Ožbolt - 5,10% Zvonimir Troskot - 4,12% Davor Nađi - 1,98% Anka Mrak-Taritaš - 0,83%Željko Tokić - 0,39%

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati za Split (Prebrojeno: 100%)

Ivica Puljak (Centar) - 26,82%Vice Mihanović (HDZ) - 23,23%Željko Kerum (HGS) - 14,96%Ante Franić (SDP, HSU)- 7,44%Branka Ramljak (Kandidatkinja grupe birača)- 6,99%

Rezultati za Rijeku (Prebrojeno: 100%)

Marko Filipović (SDP): 30,25% Davor Štimac (Kadidat grupe birača): 16,10% Josip Ostrogović (HDZ): 14,11% Marin Miletić (Most): 11,30% Nikola Ivaniš (PGS, Laburisti): 11,10%

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati za Osijek (Prebrojeno: 100%)

Ivan Radić (HDZ): 38,69%Berislav Mlinarević (Most): 19,63%Goran Kušec (SDP): 18,01%Vladimir Šišljagić (Snaga SiB): 8,17%

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati u Tomaševićevu stožeru dočekani uz pjesmu i ples

00:55 - U izbornom stožeru Možemo!, Zagreb je naš! i koalicijskih partnera, uvjerljiva pobjeda Tomislava Tomaševića u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba te više od 40 posto podrške birača na izborima za Gradsku skupštinu dočekani uz pjesme i ples.

Uz epidemiološke mjere, izborne ankete i privremeni rezultati dočekani su na otvorenom, a 20-ak kandidata pred sam govor kandidata za gradonačelnika Tomaševića okupilo se ispred pozornice na platou MSU-a. Plesom i pljeskom proslavili su uvjerljivo vodstvo u prvom krugu izbora u Zagrebu, gdje je kandidat za gradonačelnika, prema DIP-ovom izvješću iza ponoći, dobio više od 45 posto glasova. Osim izbornih pjesama - Znam da možemo i Zagreb je Naš, u stožeru su slušala uglavnom urbana glazba, a pratila su se i izvješća nacionalnih televizija o prvim izlaznim anketama i prvim prijevremenim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni stožer Možemo!, Zagreb je Naš! i koalicijskih partnera organiziran je kao press centar, a kandidati, članovi i simpatizeri stranke, koji su se zbog epidemioloških razloga okupili u manjem broju družili su se uglavnom u “backstageu”. Nakon emotivnog govora u kojem je najavio pobjedu u drugom krugu, Tomaševiću su na izbornom rezultatu čestitali članovi obitelji, a potom i ostali stranački kolege. U pomalo prohladnom stožeru, atmosfera je bila itekako topla i opuštena, kandidati i članovi zeleno lijeve koalicije nisu krili pokoje pivo u rukama, a razišli su se nešto nakon ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U prvom krugu izabrano šestero župana: Među njima jedna županica

00:45 - Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, među njima i jedna županica, izabrano u prvom krugu osvojivši više od 50 posto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među izabranima u prvom krugu jedna je županica - Antonija Jozić u Požeško-slavonskoj županiji, a uz nju su Igor Andrilović u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: U 2. krugu podržite SDP-ovce i kandidate ljevice i građanskog centra

00:30 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u nedjelju navečer je, po objavi neslužbenih i nepotpunih izbornih rezultata, pozvao birače da u drugom krugu podrže kandidate SDP-a, a gdje ih nema da glasaju za kandidate ljevice i građanskog centra.

"Zahvaljujem svim biračicama i biračima koji su danas dali povjerenje našim kandidatkinjama i kandidatima za općinske načelnike, gradonačelnike, župane, za članice i članove vijeća i županijskih skupština. To povjerenje nam puno znači i nećemo ga u sljedeće četiri godine iznevjeriti", izjavio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim velikog 'hvala', upućujem i čestitku svim onim kandidatkinjama i kandidatima koji su izabrani u prvom krugu, kao što je Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji, Mišel Jakšić u Koprivnici i brojne druge kolege diljem Hrvatske nek mi oproste što ih ne mogu sve pobrojati, uzelo bi previše vremena, kazao je. Dodao je da čestita i onima koji su izabrani iz drugih političkih stranaka, pogotovo tamo gdje je borba uključivala fer sukob ideja, mišljenjam vizija, a ne tamo gdje je kampanja otišla u crnilo, kao i onima koji su ušli u drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nama su još dva tjedna izborne kampanje, u kojoj će se SDP-ove kandidatkinje i kandidati, od Rijeke, Siska, Čakovca i brojnih drugih sredina, boriti idejama, vizijama i 'onime u čemu smo najjači, a to je kako osigurati da se u sredinama gdje birači daju povjerenje SDP-ovim kandidatima naprosto živi bolje'. Izbori su tu zbog toga i to je način na koji ćemo ih voditi, naglasio je.

"Što se tiče sredina u kojima nismo prošli dobro, treba i to priznati, žao nam je zbog toga, ali mi slušamo ono što nam birači govore. Mi ćemo iz toga izvući pouku i mijenjat ćemo se jer je to ono što naprosto moramo činiti", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ti birači, dodao je, na taj način pošalju poruku možeš odlučiti, hoćeš li ih slušati ili ćeš se šraviti da se ništa nije dogodilo, a mi se praviti nećemo. "Nećemo zabijati glavu pijesak. Shvatili smo poruku, moramo se mijenjati na bolje", samokritičan je bio čelnik SDP-a. Sada idemo dalje. U sljedeća dva tjedna idemo po povjerenje u sredinama gdje će se odvijati drugi krug. Idemo razgovarati o tome kako da našu Makarsku, Rijeku, Sisak, Varaždin, Zadar učinimo boljima i u tome ćemo uspjeti, uvjeren je.

"Pozivam sve birače u Hrvatskoj da izađu u drugom krugu, da daju povjerenje SDP-ovim kandidatkinjama i kandidatima, a tamo gdje nema naših kandidata u drugom krugu, pozivam da podrže kandidate ljevice i građanskog centra", naglasio je. Poput Klisovića, ni Grbin u izbornoj noći nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Franković: 'Velika izborna pobjeda HDZ-a u Dubrovniku'

0:27 - Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković izjavio je u nedjelju da je izborna pobjeda u Dubrovniku velika, s 36,73 posto glasova koje je osvojio kao gradonačelnički kandidat i 28,71 posto osvojenih glasova HDZ-ove liste za dubrovačko Gradsko vijeće. Dosadašnji gradonačelnik istaknuo je kako je stabilnost gradskog vijeća ključna za razvoj Dubrovnika, a neuspjeh Andra Vlahušića (politička platforma „Dubrovnik naš Grad“) ocijenio kao jasnu poruku građanskog Dubrovnika.„Vlahušić je prekršio dužnost upravljanja Dubrovnikom i građani su to prepoznali“, rekao je Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protukandidat u drugom krugu mu je Pero Vićan, kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora, koji je prema neslužbenim rezultatima osvojio 13,47 posto glasova. HDZ-ov kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana Nikola Dobroslavić nakon više od 98 posto prebrojanih glasova osvojio je 40,27 posto glasova. Dosadašnji župan Dobroslavić, nakon prebrojavanja većine glasova, izrazio je zadovoljstvo dvostruko boljim rezultatom od svojih suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Vice Mihanović: 'Pobijedit ću u drugom krugu'

0:25 - Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Vice Mihanović, koji po izlaznim anketama u drugi izborni krug ulazi kao drugoplasirani iza kandidata stranke Centar Ivice Puljka, izjavio je kako je zadovoljan tim rezultatom te da će u drugom krugu pobijediti. "Pobijedit ćemo jer imamo najbolji program i znamo kako riješiti goruće gradske probleme u Splitu," poručio je Mihanović u izjavi novinarima u nedjelju kasno navečer u izbornom stožeru splitskog HDZ-a. Pozvao je glasače ostalih kandidata koji nisu ušli u drugi krug da mu daju podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno bih se želio obratiti biračima kandidata koji nisu ušli u drugi krug bit ću i vaš gradonačelnik , moja će vam vrata biti uvijek širom otvorena. S mnogim od vas dijelim slična uvjerenja i ne smijemo dozvoliti da političke podjele na nacionalnoj razini budu razlog podjela na lokalnoj razini," kazao je Mihanović. Također je poručio Splićanima da za dva tjedna u drugom krugu biraju između konkretnih projekata i floskula poput one da će "Split biti centar svita" podsjećajući na izjave protukandidata Ivice Puljka ne spominjući njegovo ime. Istaknuo je kako je u prvom izbornom krugu dva puta posjetio sve gradske kotareve i mjesne odbore, Mihanović je najavio kako već u ponedjeljak aktivno kreće u kampanju drugog izbornog kruga.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom krugu za šibensko-kninskog župana Jelić i Pauk

0:24 - Aktualni gradonačelnik Knina i kandidat grupe birača za šibenskog-kninskog župana, Marko Jelić, pobjednik je prvog kruga izbora, prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a. Jelić je, nakon pobrojanih svih 211 biračkih mjesta, osvojio 36,52 posto, odnosno 16.557 glasova. Aktualni HDZ-ov župan Pauk ima 36,10 posto, odnosno 16.370 glasova. Slijede Joško Šupe (SDP) s 12,16 posto (5517 glasova) te Ivica Ledenko (Most, DP, Loza) s 10,70 posto, odnosno 4854 glasa. "Presretan sam i zadovoljan. Očekivano sam u drugom krugu, a da ćemo gospodin Pauk i ja biti ovoliko blizu, to je možda i malo iznad očekivanja. Zahvaljujem svih glasačima koji su izašli na izbore, a ne samo onima koji su dali svoj glas meni. Vidimo se za 14 dana, pozivam sve da glasaju po savjesti", rekao je Jelić za ŠibenikIN. Upitan očekuje li pobjedu u drugom krugu, rekao je: "Smisao ove igre je pobjeda. Ako se u nju uđe s parolom 'važno je sudjelovati', onda je za takve najbolje da pokušaju na Olimpijadi".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić i Stričak u drugom krugu izbora za varaždinskog župana

0:22 - Dva su kandidata ušla u drugi krug izbora za župana Varaždinske županije, sadašnji župan Radimir Čačić, kandidat Reformista i Umirovljenika, te Anđelko Stričak, kandidat HDZ-a, HSLS-a i HSU-a. Čačić je osvojio nešto više od 31 posto, a Stričak oko 27 posto glasova birača, a Čačić kaže da ga rezultat nije iznenadio te da očekuje uvjerljivu pobjedu u drugom krugu. „Rezultati diljem županije su nadmašili naša očekivanja. Pobijedili smo u prvom krugu u Martijancu, pobijedili smo u Donjoj Voći, idemo u drugi krug s velikim šansama za pobjedu u Varaždinskim Toplicama”, kazao je Čačić. Reformisti imaju kandidate za načelnike i u drugom krugu izbora u općinama Jalžabet i Maruševec, rekao je i podsjetio da nakon prošlih izbora nisu imali ni jednog gradonačelnika niti načelnika. Kad je riječ o Županijskoj skupštini, Čačić kaže da je lista Reformista porasla za 50 posto. Komentirao je i rezultate u gradu Varaždinu. „Ono što nas posebno veseli je da očekujemo odlazak ekipe Čehok-Patafta sa političke scene”, poručio je Čačić. Zadovoljan je i Stričak koji naglašava da je HDZ-ov kandidat Siniša Jenkač u Novom Marofu pobijedio u prvom krugu, dok HDZ-ovi kandidati idu u drugi krug izbora u Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama. „Situacija u gradovima je dobra i ohrabrujuća i to će pomoći meni kao kandidatu za župana, da mobiliziramo što više birača”, kazao je Stričak. Ustvrdio je da su se HDZ- ovci u protekle četiri godine bavili investicijama koje znače kvalitetniji standard života građana. „Nismo se bavili svađama i prepucavanja niti svojatanjem projekata i investicija. Smatram da smo surađivali sa svima koji su to htjeli i ta je suradnja dovela do investicijskog booma i dobrog rezultata.”, rekao je Stričak.


U Karlovcu drugi krug izbora za župana i gradonačelnika

0:08 - Izbori za župana Karlovačke županije i gradonačelnika Karlovca ulaze u drugi krug, te će se sučeliti Martina Furdek Hajdin (HDZ) sa Stjepanom Mikulandrićem (SDP) i Damir Mandić s nezavisnim Davorom Petračićem, kao i prije četiri godine. Nakon što su obrađena sva biračka mjesta, kandidat HDZ-a Damir Mandić osvojio je 47.79 posto glasova, a nezavisni Davor Petračić s podrškom koalicije SDP-HSS- Reformisti 33.35 posto. Mandić je zadovoljan i rezultatima za sastav Gradskog vijeća, oko 23 sata je rekao da su “više nego dobri i čini se da ćemo moći sami formirati vlast”. No, na kraju proizlazi da će imati devet od 21 mjesta. Mandić je drugi krug za gradonačelnika Karlovca i očekivao s obzirom da je bilo pet kandidata, a izrazio je zadovoljstvo s rezultatima jer potvrđuju da su protekle četiri godine bile uspješne. Dodao je Mandić da će u drugi krug ući “otvorena srca prema građanima i prema svom političkom suparniku”. Petračić pak kaže da se u drugom krugu otvara sasvim druga situacija i da vjeruje u pobjedu, kako bi se grad riješio nepotizma, poboljšalo stanje gospodarstva i poboljšao standard građana. Kandidatkinja za županicu Martina Furdek Hajdin osvojila je 49,20 posto glasova sa čime je zadovoljna i ne boji se drugog kruga. Čestitala je svim kandidatima i protukandidatima na vrlo korektnoj kampanji koja je vođena na regionalnom i lokalnim razinama. U borbu s Furdek Hajdin ulazi Mikulandrić s osvojenih 28,71 posto glasova. U kratkoj izjavi za Hinu poručio je kako je spreman za drugi krug, gdje će se boriti za povjerenje birača, a hoće li pobijediti ovisit će o njima.


Zadar: Gradonačelnik Dukić i župan Longin u drugi krug

0:06 - Kandidat za gradonačelnika Zadra Branko Dukić (HDZ, HSP, SU, Reformisti) rekao je u nedjelju navečer nakon objave prvih privremenih rezultata kako se nije dogodilo ništa spektakularno i da ide u drugi krug. "Koliko vidim, u drugom krugu protivnik će mi biti Marko Vučetić, a i sve ankete su to predviđale. Što se tiče liste za Gradsko vijeće, mi smo i dalje najveća stožerna stranka. Tek se obrađuju podaci. Mi smo spremni za sve, ali pričekajmo. Grad Zadar mora ići dalje, mora se razvijati, rekao je Dukić te dodao kako vjeruje u pobjedu. " Sve ankete su to pokazivale i tako će i biti", poručio je Dukić. HDZ-ov kandidat za novi mandat župana Božidar Longin zadovoljan je većinom u Županijskoj skupštini kao i rezultatom koje je on postigao, a prema privremenim rezultatima blizu je 50 posto osvojenih glasova. " Ako nešto ne bude kako treba, završit ćemo u drugom krugu, i to je to. Za nekih sat vremena bit ćemo pametniji. Nisam siguran tko će biti protukandidat, kako će to na kraju završiti, bit će mrtva utrka. Nećemo nagađati, strpimo se pola sata, rekao je Longin.


HDZ-ov Danijel Marušić ponovno brodsko-posavski župan

0:05 - HDZ-ov Danijel Marušić pobijedio je i ponovno izabran za župana Brodsko-posavske županije na nedjeljnim izborima. Prema prvim neslužbenim podacima DIP-a, dosadašnji brodsko-posavski župan Marušić (HDZ), potvrdio je još jedan mandat s osvojenih 53,39 posto glasova. "Svih ovih godina dosada trudio sam se svojim radom opravdati ukazano povjerenje. Vjerujem da ćemo imati vrlo dobre podatke i za županijsku Skupštinu", rekao je Marušić, kandidat koalicije HDZ, HKS, HSP, zahvaljujući svim biračima koji su izašli na izbore. Najbliža protukandidatkinja bila mu je Tea Tomas, kandidatkinja nezavisne liste Mirko Duspara koja je osvojila 16,46 posto glasova. Pero Ćosić, predsjednik HDZ-a Brodsko-posavske županije zahvalio je svima koji su dali povjerenje njihovim listama. "Ostvarili smo ono što smo i zacrtali. U 12 općina imamo načelnike, u pet općina idemo u drugi krug. I u Slavonskom Brodu stojimo bolje nego na prošlim izborima, manja je razlika", rekao je Ćosić. Na izborima za Skupštinu Brodsko-posavske županije prema prvim neslužbenim rezultatima Koalicija HDZ-HKS-HSP osvojila je 42,28 posto glasova, Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je 21,17 posto, Domovinski pokret 12,55 posto, SDP 8,04 posto.


Filipović se ispričao ako je 'rekao koju riječ previše'

23:55 - Davor Filipović se u obraćanju javnosti ispričao ako je "rekao koju riječ previše" te je čestitao Tomislavu Tomaševiću. Naveo je da imaju razlog za optimizam jer su ostvarili bolji rezultat nego prije. Andrej Plenković se također obratio. "Drago mi je čestita svima koji su sudjelovali na lokalnim izborima, posebno želim zahvaliti sugrađanima koji su dali povjerenje našim kadidatima. Rezultat je jako, jako dobar i HDZ će iz ovih izbora izaći kao stranka koja u budućnosti ima i najviše župana i gradonačelnika i općiskih načelnika", rekao je Plenković.


Pavičić Vukičević čestitala samo Tomaševiću

23:43 - Jelena Pavičić Vukičević se od srca zahvalila svima koji su izašli na izbore, simpatizerima, volonterima itd. "Odmaklo je vrijeme, izvještaji polako pristižu te smo odlučili obratiti se sa zahvalom ali i dalje u iščekivanju ostalih zapisnika. Dopustite da u ovom trenutku samo čestitam Tomaševiću na ulasku u drugi krug, a ujutro ćemo se posebno javiti u vezi samog drugog krug", rekla je.


Škoro: Ostvarili smo sve svoje ciljeve'

23:38 - Miroslav Škoro obratio se javnosti i rekao: "Mi smo definitivno ostvarili sve svoje ciljeve...Domovinski pokret je vrlo sustavno i temeljito gradio ovu priču. Uglavnom govorili su nam da gubimo, da se furamo samo na moje ime i prezime. Mislim da se danas vidjelo što je i koji je potencijal Domovinskog pokreta. Postojimo samo godinu dana a napravili smo ogroman posao. Mi smo stranka koja je definitivno u puno općina, gradova, ostavila iza sebe dvije velike stranke. To nije mala stvar.


Tomašević: 'Večeras su građani Zagreba rekli DA promjeni'

23:31 - "Večeras su građani Zagreba glasno rekli DA promjeni", rekao je u obraćanju Tomislav Tomašević (Možemo!). "Večeras su građani Zagreba rekli da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje. Danas su građani Zagreba rekli da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki nego svima i zato je Zagreb naš", dodao je te istaknuo da su ostavili "srce na terenu".


Klisović pozvao birače da glasaju za Tomaševića

23:29 - Joško Klisović (SDP) pozvao je svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića. “Brojanje glasova se bliži kraju. Želim čestitati gospodinu Tomaševiću na ulasku u drugi krug s doista premoćnim brojem glasova. Još se ne zna tko će biti druga osoba u drugom krugu. Drago mi je da je jedan od dva kandidata promjena ušao u drugi krug”, rekao je Joško Klisović kroz suze te pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića i Možemo!. “Pozivam sve one koji su dali glas meni i listi SDP-a, da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića”, rekao je Klisović.


Kirinu potvrđen šesti mandat u Virovitici

23:28 - Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora, sadašnjem gradonačelniku Virovitice Ivici Kirinu, kandidatu koalicije HDZ-HSLS, potvrđen je i šesti mandat jer je na više od 86 posto obrađenih glasačkih mjesta dobio 51,61 posto glasova. Slijede ga Siniša Prpić, kandidat koalicije HSPD-MOST sa 16,74 posto, Dražen Kurečić iz SDP-a 16,29 i Vladimir Besek iz koalicije DP-HSU sa 11,73 posto glasova. „Virovitica je izabrala kontinuitet u razvoju grada i realizaciji projekata koje smo najavili. Pred nama je velika obaveza da sve to realiziramo, uspješno završimo i potvrdimo da smo najbolje mjesto u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije“, izjavio je Hini Ivica Kirin. U izborima za Gradsko vijeće koalicija HDZ-HSLS osvojila je 49,79 posto glasova, SDP 18,36 posto, koalicija DP-HSU 14,53 posto, HSPD-MOST 13,49 posto, HSP 1,93 posto i HSS 1,88 posto.


Troskot: 'Ovo je povijesni rezultat za Most'

23:23 - Kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot izjavio je u nedjelju kako su osvojeni glasovi njega i drugih Mostovaca diljem Hrvatske povijesni rezultat, jer su u četiri najveća grada u Hrvatskoj ušli u gradske skupštine i vijeća. "Ovo je povijesni rezultat za Most, iz razloga što do sada nismo bili pristuni u Gradskoj skupštini. To nije samo Zagreb, tu su sada već četiri najveća grada u Hrvatskoj", rekao je Troskot novinarima u svojem stožeru u Hotelu Jarun.

Po podacima DIP-a nakon obrađenih gotovo 70 posto biračkih mjesta, Troskot kao kandidat za gradonačelnika ima četiri posto, dok za Gradsku skupštinu za sada Most ima šest posto. Ističe da Most sada više nije "dalmatinska stranka", nego su sada postali nacionalna stranka koja se etablirala u lokalnim sredinama, gdje će igrati važnu ulogu.

"To mogu potvrditi na primjeru Zagreba, gdje sada imamo snažnu infrastrukturu na terenu, po gradskim četvrtima, mjesnim odborima koje smo povećali za 300 posto, gdje smo sada već na 90 mjesnih odbora. Gledano infrastrukturalno i po ljudskim potencijalima stvarno je budućnost ispred Mosta", naglasio je Troskot.

O mogućim koalicijama u Gradskoj skupštini još ne razmišljaju, no Troskot navodi kako su biračima obećali da neće ulaziti u koalicije. "Ni ne razmišljamo o tome jer bi to bila svojevrsna prevara naših glasača. Fokusirat ćemo se na nekakve projektne suradnje, ako su projekti dobri da to podržimo, ali koalicijske ugovore ne mislimo raditi", kaže Troskot.

Galerija

Image

TIŠINA MU NAJVIŠE PAŠE: Pogledajte što je Tomašević napravio nakon objave prvih rezultata

Image

TIŠINA MU NAJVIŠE PAŠE: Pogledajte što je Tomašević napravio nakon objave prvih rezultata


Petrov ulazi u drugi krug

23:14 - Božo Petrov se javio iz Dubrovnika, on po svemu sudeći ide u drugi krug. "Mislim da je prilično jasno da je prvi krug završio. Čestitam kandidatima", rekao je. "Mislim da je Dobroslavić postigao svog maksimum. Ali zaista mislim da svi drugi kandidati imaju razloga.


Anušić: 'Ovo je kruna mog četverogodišnjeg mandata'

23:13 - Kandidat HDZ-a za osječko-baranjskog župana i aktualni župan Ivan Anušić izjavio je u nedjelju kako je velika potpora birača u prvom krugu izbora potvrda njegova dosadašnjeg rada, ali i ogromna odgovornost koju neće iznevjeriti. Po podacima Županijskog izbornog povjerenstva prikupljenih s 357 od 442 biračka mjesta, Anušić je dobio 61,48 posto glasova, a slijedi ga kandidatkinja Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović s 19,08 posto glasova. U izjavi novinarima u izbornom stožeru HDZ-a Anušić je ocijenio kako je to povijesna potpora birača nekom županu u Osječko-baranjskoj županiji, ali i ogromna odgovornost. "Ovo je kruna mog prvog četverogodišnjeg mandata i potvrda da sam dobro radio u protekle čeitiri godine, a to povjerenje sigurno neću iznevjeriti. Više sam nego zadovoljan, a s obzirom da je i Županijska skupština posložena u našu korist, već od sutra krećemo sa nastavkom i završetkom svih započetih projekata", poručio je Anušić. Smatra kako je bitno je da će se napokon osigurati sinergijsko djelovanje s Osijekom, koji je ključan za razvoj županije i istoka Hrvatske. "Na pomolu je novi način funckoniranja, s novim gradonačelnikom, mladim čovjekom, koji želi pomoći ovome gradu, iz kojega je potekao, i svojim djelovanjem ostaviti trag u gradu", kazao je. Osijek i Osječko-baranjska županija moraju biti predvodnici gospodarskog, društvenog, kulturnog i drugog života na istoku Hrvatske, poručio je Anušić.


Filipović: 'SDP ostaje prvi izbor Riječana i Riječanki'

23:08 - Marko Filipović (SDP), koji vodi u Rijeci, rekao je da je nešto malo više od očekivano komentirajući prijevremene rezultate. Dodao je kako ga podrška od 30 posto Riječana veseli u prvom krugu. "SDP ostaje prvi izbor Riječana i Riječanki", rekao je.


Peternel iz Škorinog stožera: 'Ljudi su malo nervozni'

22:54 - Igor Peternel je rekao da očekuje ulazak u drugi krug te da će Škoro podebljati prednost. "Ljudi su malo nervozni jer je utrka takva kakva je, prije nekoliko minuta je tek Škoro došao u tu poziciju da će ući u drugi krug. Ne možemo biti još opušteni", rekao je Peternel iz Stožera Škore gdje sviraju i tamburaši.


Petry: HDZ pobjednik izbora u Ličko-senjskoj županiji

22:45 - HDZ je pobjednik lokalnih izbora u Ličko-senjskoj županiji te će u većini gradskih vijeća i u Županijskoj skupštini imati stabilnu većinu, a za mjesto župana održat će se drugi krug izbora, rekao je u nedjelju Hini Ernest Petry (HDZ). “Iako su rezultati koje imamo preliminarni, sasvim je izvjesno da u drugi krug ulazimo Darko Milinović (LiPO) i ja, s tim da ja ulazim s boljim rezultatom”, rekao je Petry i najavio pobjedu u drugom krugu. Prema njegovim riječima, Milinovićeva stranka LiPO nije dobila ni jednog načelnika ili gradonačelnika, te nema većinu ni u jednom vijeću.


Otto Barić želi da se u drugom krugu ne razgovara o ideološkim pitanjima

22:41 - Otto Barić komentirao je iz stožera Jelene Pavičić Vukičević rezultate prijevremenih lokalnih izbora. "Mislim da je trend takav da je vrlo vjerojatno da smo mi ti u drugom krugu koji ćemo se suočiti s Možemo", rekao je i dodao kako je uvjeren da imaju projekte, program i znanje te je naglasio da bi volio da se u drugom krugu ne razgovara o ideološkim pitanjima.


Vučetić: 'U Zadru se dogodila demokratska revolucija'

22:27 - Kandidat za gradonačelnika koalicije Srcem za Zadar (SDP, Akcija mladih, HSS, Centar i Glas) Marko Vučetić rekao je nakon prvih neslužbenih rezultata izbora da je izgledno kako se u Zadru dogodila demokratska revolucija, da Zadar u mjesecu svibnju 2021., počinje s novim, demokratskim kalendarom. Dodao je kako je grad Zadar prestao biti utvrdom HDZ-a i postao je slobodan grad! "Danas je prvi dan slobode grada Zadra, i to u 2021. Godini. Građani Zadra trebaju biti sretni, mi smo sretni i ta naša politička sreća postat će sastavni dio javnih politika, ustvrdio je.

Prema neslužbenim rezultatima DIP-a objavljenima u 21.30, kandidat HDZ-ove koalicije Branko Dukić, nakon prebrojanih 42 posto glasova, vodi sa 40,5 posto glasova, Marko Vučetić sa 25,8 posto je drugi, a treći Enio Meštrović sa 22,5 posto glasova. U izborima za Gradsko vijeće HDZ ima oko 35 posto glasova, koalicija Srcem za Zadar 24 posto, a lista Enija Meštrovića više od 20 posto glasova. Za sada prag prelazi i Domovinski pokret s više od pet posto glasova. Na novinarski upit da komentira koliko mu je neovisni kandidat Enio Meštrović s performerskom kampanjom odnio glasova, Marko Vučetić je rekao da je Meštrović dio oporbene antihadezeovske scene.


Mihanović: 'Ankete su jedno, život je drugo'

22:24 - Vice Mihanović je komentirao rezultate. "Pa mi smo očekivali da idemo u drugi krug, tako da idemo dalje, idemo do pobjede", rekao je Mihanović za HRT. "Pa dobro, ankete su jedno, život je drugo", odgovorio je na obrat s obzirom na ankete. Rekao je da se čuo s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem koji mu je poručio, kako kaže, da je zadovoljan.


Vesna Škare Ožbolt: 'Ovo nije potop'

22:22 - Vesna Škare Ožbolt komentirala je privremene rezultate na lokalnim izborima u Zagrebu, rekavši da to ne doživljava kao potop, nego kao ulog za budućnost. “Ne bih rekla da je to potop. Kad krenete od nule i u mjesec i pol, dva napravite infrastrukturu, to nije nikakav potop. To je ulog za budućnost, zahvaljujem se svim biračima koji su nam dali povjerenje. Mi imamo ekipu u kojoj nitko ne živi od politike nego želi dati svoj obol razvoju grada. Ako budemo u Skupštini, mi ćemo to i napraviti”, rekla je, javlja N1.


Jandroković: 'To nije debakl HDZ-a u Zagrebu'

22:20 - HDZ je ostvario sjajne rezultate, izuzetno smo zadovoljni, ponovno će karta Hrvatske biti plava, izjavio je u nedjelju navečer član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i pritom odbacio tvrdnju da je HDZ u Zagrebu doživio debakl. "Izuzetno smo zadovoljni, od 20 županija u njih 15 HDZ-ovi kandidati su na prvome mjestu, u pet čak neće biti ni drugog kruga, a u njih 10 će naši kandidati ući u drugi krug kao pobjednici prvoga kruga”, kazao je Jandroković nakon objave prvih privremenih rezultata lokalnih izbora. U dvije županije HDZ-ovi kandidati najvjerojatnije ulaze u drugi krug s drugog mjesta, a u tri županije naši kandidati neće biti u drugom krugu, dodao je. „Radi se o sjajnim rezultatima, najvješćuju da bi čak mogli biti bolji nego 2017., tim više što u svim važnim velikim gradovima u kojima smo pobijedili 2017. uvjerljivo vodimo, tako da će ponovno karta Hrvatske biti plava”, rekao je Jandroković.

Odbacio je pritom tvrdnju da je HDZ u Zagrebu doživio debakl. "To nije debakl HDZ-a, na zadnjim izborima naš kandidat je dobio pet posto, a na ovim za sada 10 posto, naša lista za skupštinu je na razini rezultata od prije četiri godine, tako da se ovdje ne radi o debaklu”, ustvrdio je Jandroković dodavši kako se Davor Filipović još uvijek nada drugom krugu.


U Bjelovaru Dario Hrebak pobijedio u prvom krugu

22:15 - Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, novi je stari gradonačelnik Bjelovara zahvaljujući pobjedi u prvom krugu. Nakon 85 posto obrađenih biračkih mjesta Hrebak vodi sa 68 posto glasova, a sljedeći je, prema još neslužbenim rezultatima, Zoran Bišćan, kandidat HDZ-a s tek 11 posto glasova. Lista HSLS-a ujedno je dobila najveći broj glasova u Gradskom vijeću, 44 posto, a slijedi župana lista Damira Bajsa sa 17 posto. U pobjedničkom govoru Hrebak se zahvalio biračima na povjerenju. "Očekivali smo pobjedu, ali nismo očekivali ovako veliku pobjedu. Svi su dobrodošli u naš tim, neovisno o tome što ćemo imati veliku većinu u vijeću jer želimo u svoj rad uključiti što više ljudi. Za Bjelovar najbolje tek dolazi, uvjeren sam u to", istaknuo je Hrebak.


Starčević (HSP) ima nadmoćnu prednost za reizbor za gradonačelnika Gospića

22:14 - Sadašnji gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP) na više od 90 posto obrađenih glasačkih mjesta ima osvojenih 49,17 posto glasova za drugi mandat, što znači, kako je rekao, da ima više glasova od svih ostalih kandidata zajedno. “U ovom trenutku imam više glasova od svih drugih kandidata zajedno, a hoću li proći u prvom krugu ili će biti drugog kruga još se čeka; rekao je Starčević nešto prije 21 sati Hini. U tom trenutku nedostajalo mu je manje od stotinu glasova za pobjedu u prvom krugu, te ako na preostalim mjestima osvoji više od 50 posto glasova neće biti drugog izbornog kruga.


Posavec ostaje međimurskim županom

22:13 - Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, nezavisni kandidat Matija Posavec uvjerljivo je pobijedio već u prvom krugu izbora za međimurskog župana i obavljat će tu dužnost i u trećem mandatu. Posavec je zahvalio svima koji su izašli na izbore i izrazio zadovoljstvo rezultatima. „Sjajan je rezultat i za Županijsku skupštinu, tamo smo vrlo blizu 50 posto, što je izuzetno važno”, kazao je Posavec. Veliku podršku birača Posavec je nazvao snažnom porukom građana da cijene ono što je dosad radio te dokazom da predizborna kampanja nema utjecaj na rezultate. „Neke druge stranke, neki moji politički protukandidati su uložili stotine i stotine tisuća kuna, ja nisam imao ni jedan jumbo plakat, nisam imao jedan letak ni citylight, i evo rezultati su takvi kakvi jesu”, rekao je Posavec. Drugi po broju osvojenih glasova za međimurskog župana je HDZ-ov kandidat Goran Gotal, a Darko Horvat, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije kaže kako su rezultati potvrdili da je HDZ druga politička opcija u Međimurju.


SDP premoćno pobijedio u Koprivnici

22:11 - Aktualni koprivnički gradonačelnik SDP-ov Mišel Jakšić premoćno je pobijedio svoje protukandidate i ostaje i dalje na čelu Koprivnice, budući da je po podacima podacima Državnog izbornog povjerenstva u 21,30 sati imao 58 posto glasova. Ovo je bilo očekivano i takav sam rezultat i najavio. Imat ćemo i većinu u gradskom vijeću i preostaje mi jedino zahvaliti svima koji su danas glasali za nas. Nastavljamo raditi za dobro Koprivničanki i Koprivničanaca, kazao je za Hinu, novi stari, gradonačelnik Koprivnice. Njegovu kandidaturu podržavali su i HSS, HSU, HSLS i GLAS. Drugoplasirani kandidat za čelnu fotelju Koprivnice, Mrežin Ivica Suvalj, trenutno ima 14 posto glasova. Što se koprivničko-križevačkog župana tiče, trenutno je u vodstvu dosadašnji župan Darko Koren, predsjednik Mreže nezavisnih lista, kojeg podržava i HDZ. Slijedi ga SDP-ov Mladen Kešer i njih dvojica najizvjesniji su kandidati za drugi krug. Lista za Županijsku skupštinu nositelj koje je Mladen Kešer, trenutno je prva s 23 posto glasova, a Mrežina koju predvodi Darko Koren trenutno je na četvrtom mjestu.


Puljak je donekle iznenađen

22:08 - Kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak komentirao je za RTL trenutačne rezultate lokalnih izbora a koji govore da on uvjerljivo vodi u Splitu. "Nisam posebno iznenađen, jer zadnjih dana vidjeli smo da građani Splita prepoznaju ono za što se mi zalažemo i prije svega prepoznaju da mi predstavljamo kulturni i uljuđeni i civilizirani grad i građani su nam zato dali podršku. Mi smo dobili prvo poluvrijeme, ali moramo dobiti cijelu utakmicu. Drugo poluvrijeme se igra sljedećih 15 dana i dalje ćemo nastaviti s kampanjom koju smo do sada vodili. Mi smo uvijek govorili da mi predstavljamo grad kulturnih i uljuđenih ljudi koji su ponosni na svoj grad", rekao je Puljak.

Galerija


Kerum: 'Pa nisam ja Metuzalem da mogu živjeti tristo godina'

21:58 - Željko Kerum se zahvalio građanima koji su mu dali glas. "U kampanji sam poručivao da si Split ne smije dozvolit eksperiment kakav je imao dva puta po četiri godine, osam godina, a izgleda da će ga ponovno imati. Zahvaljujem građanima koji su svojim glasom HGS-u dali opstanak. Siguran sam da nisu pogriješili. Pomladili smo ekipu. Na izborima za četiri godine se opet vidimo. Na ovim smo izborima polučili veliki uspjeh s obzirom da su svi bili kontra Keruma. Meni je glavna preokupacija bila da stranka opstane. Mi smo postigli vrhunski rezultat i stranka je opstala. Kad su svi protiv nekoga teško je opstati. Laknulo mi je što neću izgubiti dodatnih 15 dana. Da sam ušao u drugi krug, patila bi mi gradilišta”, rekao je. “Ja sam već bio gradonačelnik, ja sam se toga nauživao. Gradonačelnik i župan će biti iz HGS-a, kad, vidjet ćemo”, rekao te dodao na pitanje hoće li to biti on: “Pa nisam ja Metuzalem da mogu živjeti tristo godina.”


Dolenec: 'Mi smo promjena kakvu Zagreb treba'

21:54 - Danijela Dolenec iz Možemo! komentirala je za N1 prve rezultate izbora. “Prvi rezultati su u skladu s uzlaznim trendom kakav je bio prikazan za nas u kampanji. Zadovoljni smo, vidimo da su građani prepoznali našu glavnu poruku, a to je da smo mi promjena kakvu Zagreb treba. Čini se da ćemo moći formirati i većinu u Skupštini, ali promjene kakve Zagrebu trebaju doista zahtijevaju od nas da tražimo podršku koja je šira. Otvoreni smo za razgovor o konkretnim projektima”, rekla je Dolenec.


Jurčić: 'Ovo je emocionalno glasanje'

21:53 - Ekonomist Ljubo Jurčić, koji je četvrti na listi Stranke rada i solidarnosti za zagrebačku Gradsku skupštinu, izjavio je u nedjelju da bi ulazak njihove kandidatkinje Jelene Pavičić Vukičević u drugi krug bio uspjeh za stranku. Kaže da će drugi krug biti potpuno drugačiji te da Pavičić Vukičević ima šansu pobijediti. Jurčić objašnjava da su u prvom krugu više presudile emocije, te da je "klatno otišlo na drugu stranu i bila je prevelika upotreba negativne vatre prema pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću". Stvorio se krivi osjećaj da je Bandić grešnik u puno većoj mjeri nego što je bio, to je bila emotivna reakcija glasača prema Tomislavu Tomaševiću "makar po njegovom CV-u te glasove on ne zaslužuje", kaže Jurčić. Nada se da će se te emocije nakon prvog kruga razbistriti i da će ljudi do drugog kruga puno racionalnije razmišljati. Jurčić smatra da Pavičić Vukičević može očekivati najveći broj glasova onih koji su glasovali za druge kandidate, a javit će se i oni glasači koji nisu izišli u prvom krugu. "Budući da kod Pavičić Vukičević postoji stabilnost i kontinuitet, to sve daje velike šanse za njezinu pobjedu u drugom krugu izbora", rekao je Jurčić.


Vinkovački HDZ s koalicijskim partnerima slavi pobjedu

21:46 - Vinkovački HDZ s koalicijskim partnerima u nedjelju slavi pobjedu okupljanjem u Šumarskom domu uz zahvalu biračima gradonačelnika Ivana Bosančića, koji je prema privremenim izbornim rezultatima, osvojio drugi mandat na čelu najvećeg vukovarsko-srijemskog grada. Po njegovim riječima, HDZ je s koalicijskim partnerima u Vinkovcima osvojio gotovo 60 posto glasova. "Najvažnije je da smo bili prepoznati po onome što smo radili u prošlom mandatu i da ćemo isto tako nastaviti i u iduće četiri godine. To je jedna velika obveza, ali ne bojimo se izazova. Hvala svim Vinkovčanima koji su izašli na izbore", izjavio je Ivan Bosančić. Također je procijenio kako će HDZ s koalicijskim partnerima osvojiti i većinu u Gradskom vijeću Vinkovaca.


U Vukovaru Penava i Mažar vjerojatno u drugom krugu

21:45 - Aktualni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (nezavisni) i HDZ-ov Nikola Mažar prema do sada obrađenim rezultatima glasovanja, ući će u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Vukovara. Nakon 62,50 posto obrađenih biračkih mjesta do 21,30 sati, Ivan Penava ima povjerenje 41,51, a Nikola Mažar 24,26 posto glasova Vukovaraca, podatci su DIP-a. Na trećem mjestu je bivši SDP-ovac, a sada nezavisni Željko Sabo uz potporu16,87 posto glasova birača, "Idemo u drugi krug što je sukladno našim planovima i željama. Zadovoljan samo i sretan jer su građani Vukovara pokazali da su prepoznali Vukovar budućnosti i kvalitetnih radnih mjesta i da im je dosta Vukovara podjela i sukoba", kazao je HDZ-ov kandidat za vukovarskog gradonačelnika Nikola Mažara.


Kekin: 'Građani su prepoznali da je krajnji čas za pravu promjenu'

21:44 - Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin komentirala je za Index privremene rezultate lokalnih izbora prema kojemu Tomašević ulazi u drugi krug na prvom mjestu. "Mi smo stvarno zadovoljni. To je trend izlaznih anketa, očito je da su građani prepoznali da je krajnji čas za pravu promjenu i prepoznali su tko tu promjenu može donijeti. Idemo u svjetliju budućnost s građanima", dodala je.

Govoreći za RTL Kekin je odgovorila na pitanje računa li možda da drugog kruga izbora za gradonačelnika Zagreba neće biti. "Možda bi to bilo dobro za sve, da možemo već sutra početi raditi", rekla je. Upitana tko bi Tomaševiću bio teži suparnik u drugom krugu, Jelena Pavičević Vukičević ili Miroslav Škoro, izjavila je da je njima to svejedno. "Kako građani odluče, ali čini se da je većina građana odlučila da su za veliku promjenu."

Galerija

Sandra Benčić je rekla za Dnevnik Nove TV da su izuzetno sretni rezultatima. "Građani su pokazali da žele pravu promjenu. Svjesni smo da će se rezultati mijenjati kroz noć. Uvijek se pokaže da se oni približe onome što su pokazale izlazne ankete, ali jasno je da ćemo biti u poziciji formirati većinu u Skupštini. Cilj nam je stabilna vlast u Zagrebu s kojom ćemo moći provesti promjene", kaže Benčić.

Svejedno im je tko će biti u drugom krugu. "Sva su istraživanja pokazivala da Tomašević vrlo glatko pobjeđuje u drugom krugu", kaže Benčić. Dodala je da će komunikacijska razina morati biti usmjerena prema građanima i da mora biti pozitivna. "Činjenica je da je SDP u nekoj vrsti transformacije. Ne želimo se miješati u unutarstranačka pitanja, ali ne želimo im neuspjeh i razgovarat ćemo s njima o podršci", rekla je Benčić.


Prvi privremeni rezultati DIP-a za Zagreb

21:00 - Prema prvim službenim rezultatima DIP-a, T


Trenutak kada je Tomašević saznao rezultate

20:30 - Pogledajte trenutak kada je Tomislav Tomašević saznao prve rezultate izlaznih anketa u Zagrebu.


Kerum: 'Ja samo pijem vino i rakiju'

20:26 - Željko Kerum, prema izlaznim anketama, osvaja 16,33 posto glasova birača. Teško da će ući u drugi krug. "Svi pišete ‘Kerum narkoman’. Koji narkoman? Ja samo pijem vino i rakiju. Di je Nevenka, dođi vamo”, rekao je Kerum sestri.

Više pročitajte OVDJE.


Hajdaš Dončić: 'Mijenjat ćemo se'

20:25 - Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a komentirao je za N1 rezultate izlazne ankete lokalnih izbora koji pokazuju da Joško Klisović, njihov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ne ulazi u drugi krug. "Čestitam Tomaševiću, shvatili smo poruku građana, mijenjat ćemo se", dodao je.

Više pročitajte OVDJE.

Galerija


Rezultati zaključnih izlaznih anketa za Osijek

20:09 - U Osijeku je u vodstvu i dalje Ivan Radić (HDZ) sa 39,89 posto glasova.

Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) - 19,55%

Goran Kušec (SDP) - 17,22.

Image
Foto: HRT

Rezultati zaključnih izlaznih anketa za Rijeku

20:08 - U Rijeci vodi Marko Filipović (SDP) s 28,67 posto glasova.

Davor Štimac (nezavisni) - 16,51%

Josip Ostrogović (HDZ) - 14,84%

Image
Foto: HRT

Rezultati zaključnih izlaznih anketa za Split

20:04 - Prema rezultatima novih izlaznim anketama, u drugi krug u Splitu i dalje ulaze Ivica Puljak s 27,23 % i Vice Mihanović s 23,41%. Treći je Željko Kerum s 16,33%.

Ante Franić (SDP) - 6,45

Branka Ramljak - 5,9%.

Image
Foto: HRT

Rezultati zaključnih izlaznih anketa za Zagreb

19:56 - Prema novim izlaznim anketana i dalje je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević sa 48,18 posto, što je mali pad u odnosu na 48,61%

Jelena Pavičić Vukičević - 11,38%

Miroslav Škoro 11,23%

Davor Filipović - 10,24%

Joško Klisović - 6,13% - njemu je jedinom neznatno porastao postotak, s 6,1

Ostali kandidati nemaju šanse za ulazak u drugi krug.

Image
Foto: HRT

Izlazne ankete za gradske skupštine

19:38 - Prema izlaznim anketama za Gradsku skupštinu u Zagrebu Možemo! osvaja 46 posto, odnosno, 24 mjesta u Skupštini. HDZ osvaja 11,7 posto ili šest mjesta. BM365 osvaja gotovo 10 posto što je pet mjesta. Domovinski pokret osvaja 9,8 posto odnosno 5 mjesta, a SDP sa 7,6 posto može računati na 4 mjesta. Most sa 5,7% - osvaja 3 mjesta.

Galerija

U Splitu HDZ uzima 8 mjesta u Gradskom vijeću, kao i Puljkov Centar. Kerumov HGS osvaja 5 mjesta, a SDP 3 vijećnika. Splitski Možemo! osvaja 3 mjesta, baš kao i Most. Nezavisna lista Tomislava Mamića osvaja 1 mjesto.

U Rijeci SDP pobjeđuje u Gradskom vijeća sa 11 vijećnika. HDZ-u ide 6 mjesta, Nezavisnoj listi Štimac 4 vijećnika, a Most i Možemo! osvajaju 3 vijećnika. PGS i AM osvajaju 2 vijećnika.

Galerija

U Osijeku je HDZ osvojio 15 mjesta, Domovinski pokret osvaja 6 mjesta, a SDP 5. Snaga SiB računa na 2 mjesta, baš kao i Možemo!. HNS osvaja 1 mjesto u Gradskom vijeću.

Galerija


Iz stožera Miroslava Škore

19:31 - "Bit će jako uzbudljiva noć", rekao je Stephen Nikola Bartulica koji smatra da će Škoro ući u drugi krug. "Vrlo smo sretni, dobro stojimo. Mi ćemo mirno sagledati situaciju do kraja. Domovinski pokret se potvrdio, možemo se nositi s najvećima", rekao je.

Dario Žepina je rekao za HRT da su ovo očekivali "u principu" te je naglasio da su uvjereni da će ući u drugi krug i pobijediti.


Oduševljenje u stožeru Tomaševića

19:22 - U stožeru Tomislava Tomaševića zavladalo je oduševljenje nakon što su objavljeni rezulatati izlaznih anketa za Zagreba. Tomašević je osigurao porilično sigurnu prvu poziciju s 48,61% posto osvojenih glasova. Nakon objave rezultata prvih izlaznih anketa u stožeru je zavladalo slavlje a Tomašević je na upit novinara je li spreman biti gradonačelnik rekao: "Jesam!"

Sandra Benčić: "Mi smo očekivali jako dobre rezultate, ali bez obzira na to želim se zahvaliti svih građanima koji su izašli i koji su nam dali tako veliko povjerenje", rekla je. "Rezultati su dosta blizu 50, pa pričekajmo, ako će biti drugog kruga. Nama je svejedno tko ulazi u drugi krug", dodala je u razgovoru za Novu TV.


Zatvorena birališta, slijedi brojanje glasova

19:12 - U 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, na kojima je tri milijuna 660 tisuća hrvatskih birača u nedjelju odlučivalo o svojoj lokalnoj vlasti u iduće četiri godine. Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i tko je od općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a tko će morati u drugi izborni krug, 30. svibnja, na Dan državnosti. No, i prije brojanja glasova poznata su imena budućih gradonačelnika četiri grada - Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, te načelnika 50-ak općina, jer oni, naime, nisu imali protukandidate.

[nethr_galerija url=https://net.hr/danas/hrvatska/posljednje-pripreme-izborni-stozer-kandidata-za-gradonacelnika-tomislava-tomasevica/#1]

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u 21 sat na svojoj mrežnoj stranici, a osvježavat će ih svakih 15 minuta, pa bi se oko ponoći trebali znati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta. Precizne podatke o tome tko će morati u drugi krug izbora, DIP objavit će u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Unatoč epidemiji koronavirusa i posljedicama koje je razorni potres iz prosinca ostavio na Banovinu, odaziv na izbore do 16,30 sati bio je nešto bolji nego prije četiri godine. Glasovalo je 35, 54 posto birača (milijun i 210 tisuća) u odnosu na 35, 15 posto 2017. godine. Hoće li ovogodišnji odaziv u konačnici premašiti onaj iz prvog kruga 2017. od 46, 9 posto, vidjet će se kasno večeras.

Galerija

I bez epidemije i potresa, lokalni su izbori najzahtjevniji za provedbu. O tome govore podatci da se glasovalo na više od 6 500 biračka mjesta, od čega je 25 bilo u šatorima u Sisku, Petrinji, Donjim Kukuruzarima i Majuru, da se za naklonost birača natjecalo više od 38 tisuća kandidata, da je tiskano gotovo 14 milijuna glasačkih listića, te da ih je bilo 1. 232 vrste. Kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, u provedbi izbora sudjelovalo je više od 72 tisuća osoba. „Nakon mobilizacije, to je najveća akcija koja se u Hrvatskoj može provesti“, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva za HRT. Lokalne izbore motrilo je više od 10.500 promatrača, a stajat će više od 100 milijuna kuna.

Galerija


Izlazne ankete za Osijek

19:07 - U Osijeku je u vodstvu Ivan Radić (HDZ) sa 41,45 posto glasova.

Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) - 19,25%

Goran Kušec (SDP) - 16,62%


Izlazne ankete za Rijeku

19:05 - U Rijeci vodi Marko Filipović (SDP) s 29,89%

Davor Štimac (nezavisni) - 16,25 posto

Josip Ostrogović (HDZ) - 14,98.


Izlazne ankete za Split

19:04 - U Splitu je u vodstvu Ivica Puljak (Centar) s 27,41 posto glasova.

Vice Mihanović (HDZ) - 23,41%

Željko Kerum - 16,12 %


Izlazne ankete za Zagreb

19:00 - Stigle su izlazne ankete za Zagreb.

Tomislav Tomašević (Možemo) - 48,61%

Jelena Pavičić Vukičević - 11,49%

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) - 11,35%

Davor Filipović (HDZ) - 10.29%

Joško Klisović (SDP) - 6.1%

Vesna Škare Ožbolt - 3,60%

Anka Mrak-Taritaš - 0,63%

Davor Nađi - 1,99%

Zvonimir Troskot - 3,52%


DIP objavio odaziv birača do 16:30, glasalo 35,54 posto

17:05 – Na lokalne izbore do nedjelje poslijepodne izašlo je nešto više birača nego prije četiri godine, unatoč pandemiji koronavirusa, ali i posljedicama koje je razorni potres iz prosinca ostavio na Banovini. Do 16,30 sati glasovalo je 35,54 posto birača, dok je prije četiri godine to učinilo njih 35,15 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). To je 22 tisuće birača više nego 2017., rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski za Hrvatski radio. Od tri milijuna i 660 tisuća onih s pravom glasa, svoje je biračko pravo iskoristilo milijun i 210 tisuća birača.

Među županijama, najbolja izlaznost je u Ličko-senjskoj županiji (47,2 posto), a najlošija u Osječko-baranjskoj županiji (33,46 posto). U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača. Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto). Dobra je izlaznost i na Baniji, tj. u Sisačko-moslavačkoj županiji - 37,4 posto. Tamo se glasuje i u 25 šatora.

Birači mogu glasovati do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju i prestaje dvodnevna izborna šutnja za koje izborni sudionici ni na koji način nisu smjeli predstavljati ni sebe, ni svoje programe. Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 21 sat, pa ih osvježavati svakih 15 minuta.

Image
Foto: Izbori.hr

Muškarci se posvađali, jedan zadobio udarac

16.36 - Još jedan incident na izborima zabilježen je u Potravlju kod Sinja, oko 13 sati, ispred područne škole u kojoj se nalazi biračko mjesto.

Tamo su se dva muškarca verbalno sukobila, od kojih je jedan zadobio udarac, no nije zatražio liječničku pomoć. Djelatnici Policijske postaje Sinj provode kriminalističku istragu.


Želi glasovati i više od 2.200 osoba u izolaciji i samoizolaciji

16:02 - Želju za glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2. 200 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji. Naime, birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

Tu je želju izrazilo 870 birača pozitivnih na koronavirus i 1. 351 u samoizolaciji, kazao je u nedjelju poslijepodne Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Birač pozitivan na koronavirus, kojemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, glasuje ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja, ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač je dužan članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu. Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji. Hrvatska ima iskustvo glasovanja zaraženih koronavirusom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine.

Unatoč sumnjama i strahovanjima, izbori se nisu pokazali kao širitelj zaraze koronavirusom.


Kandidat se potukao s bivšim stranačkim kolegama u Trilju, jedan završio na hitnoj

16.00 - Oko 12.15 sati u Zavod da hitnu medicinsku pomoć u Trilju došao je 48-godišnji muškarac s ozljedama. Kako se izjasnio fizički ga je napala njemu poznata osoba na triljskom mostu, a nešto ranije ga je druga osoba verbalno napala u Ulici Poljičke republike gdje se nalazi biračko mjesto.

Nakon pregleda u triljskom zavodu prevezen je u KBC Split na pružanje liječničke pomoći. Težina ozljede za sada nije poznata, prema prvim informacijama radi se o ozljedi lica, točnije oka, rekla Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije i potvrdila da su jednu osobu doveli u službene prostorije.

Prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, riječ je o sukobu jednog nezavisnog kandidata s bivšim stranačkim kolegama. Njega stranka nije htjela predložiti za još jedan mandat pa je na izbore izašao samostalno, što je rezultiralo raskolom u biračkom tijelu, a kulminiralo fizičkim obračunom.


MUP: Ulazak u Hrvatsku ne odudara od prošle i pretprošle nedjelje

14.55 - Na izborni dan, od ponoći do podne, u Hrvatsku su, prema kategoriji neodgodivog osobnog razloga, ušla 892 hrvatskih državljana, što ne odudara od prosjeka u odnosu na prošlu i pretprošlu nedjelju, izvijestili su iz MUP-a.

U Hrvatsku su, prema podacima MUP-a, na izborni dan od ponoći do 12 sati ušla 892 hrvatska državljana, dok su u nedjelju, 2. svibnja u Hrvatsku do podne ušla 724 državljana, a u nedjelju, 9. svibnja njih 683.

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

16.05.2021., Slavonski Brod - Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U MUP-u kažu da čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim EU državama, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Hrvatske na prijelazima sa Slovenijom.

S obzirom na upite o dolascima hrvatskih državljana s pravom glasa na lokalnim izborima, bez obzira iz koje države dolaze, MUP podsjeća da su u skladu s ranije postojećom Odukom o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske definirane iznimke kad su u pitanju neodgodivi osobni razlozi.

Napominju pritom da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, a ako u tom roku ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

MUP također naglašava da se na dan izbora ta Odluka kao i postojeći režim prelazaka granice nisu promijenili te da su se svi putnici prilikom boravka u Hrvatskoj, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni pridržavati općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Incident na biračkom mjestu u Sisku, intervenirala i policija

14.30 - Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasovanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića. Incident se dogodio u 12,12 sati, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac.

Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija koja je ubrzo intervenirala.

Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno. U Gradskom izbornom povjerenstvu također su potvrdili dojavu o incidentu, ali o detaljima još nisu mogli govoriti. No, kako su rekli neki svjedoci, muškarac je došao s većim brojem glasačkih listića, što je izazvalo prijepore. Inače, kažu iz GIP-a, drugih dojava o nepravilnostima na biračkim mjestima, do 14 sati nije bilo.


Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu brojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi

14.00 - Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore. U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to jedna ozbiljna pritužba birača i stranaka.

Njima je jedna politička opcija prijavila da su tijekom jutra zaprimili niz prijava birača da im sa četiri telefonska broja stiže poruka kojom se sugerira da glasaju za tu političku opciju, a Povjerenstvo je taj dopis proslijedilo HAKOM-u na daljnje postupanje, uz molbu da blokiraju četiri telefonska broja koja su navedena u prijavi.

U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.

No, na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

Najveći odaziv u Donjem Gradu, a najmanji u Donjoj Dubravi

Ranije u nedjelju povjerenstvo je dobilo dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika zbog čega su pozvali biračke odbore da biračima, bez da ih prethodno pitaju, uruče sva četiri listića, bez pitanja žele li glasati za sve vrste izbora. To, kažu, nije bila masovna pojava, a razlog je u tome što su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne izbore, održavaju i mjesni izbori na kojima se biraju članovi Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora.

U Zagrebu se do 11,30 sati na izbore odazvalo ukupno 15, 39 posto birača, što je neznatno manje nego na prvom krugu izbora 2017. kad je odaziv do 11,30 15,40 posto. Najveći odaziv po gradskim četvrtima zabilježen je u Donjem gradu i iznosi 17,27 posto, a najmanji od 13,17 posto u Donjoj Dubravi i u četvrti Pešćenica-Žitnjak gdje je glasovalo 13,72 posto birača.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo