PREDSTAVILI MIROVINSKU REFORMU / Svaki 3. umirovljenik iznad 65. u riziku od siromaštva. SDP: Evo plana kako povećati prosječnu mirovinu na 750 eura

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac, PIXSELL / Shutterstock, ilustracija

Predstavljajući SDP-ovu mirovinsku reformu, predsjednik Foruma seniora SAD Hrvatske kaže kako se plan sastoji od dvije mjere koje bi u iduće četiri godine osigurale da se prosječna mirovina poveća za 50 posto, sa sadašnjih 500 na 750 eura

14.11.2023.
14:31
Kristina Stedul Fabac, PIXSELL / Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Predsjednik Foruma seniora SDP Hrvatske Ivo Jelušić izjavio je u utorak kako stranka ima plan kako prosječnu mirovinu sa sadašnjih 500 povećati na 750 eura, i taj plan, koji se sastoji od dvije mjere, smatra realnim i provedivim.

Predstavljajući SDP-ovu mirovinsku reformu Jelušić je na konferenciji za novinare rekao kako je prva mjera promjena postojeće formule usklađivanja mirovina, koja uzima u obzir rast cijena i rast plaća, a zadnje takvo usklađivanje od 8.42 posto bilo je u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je za umirovljenike inflacija rasla puno više od službene inflacije, i da postojeća formula više nije dostatna da održava mirovine na nekoj realnoj osnovici.

Image
Kako stvarno žive umirovljenici? /

Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Image
Kako stvarno žive umirovljenici? /

Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Naš prijedlog je izmjena formule usklađivanja, i to tako da se u obzir uzme samo jedan faktor, ili rast cijena, ili rast plaća, i to onaj koji je povoljniji za umirovljenike, dodao je Jelušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako se drugi prijedlog odnosi na četverogodišnje razdoblje, a to je uvođenje tzv. trajnog dodatka, i to za prvu godinu prosječno 10 posto, ali ne svima linearno, već ovisno o visini mirovine, a iduće tri godine po pet posto.

Jelušić smatra kako bi ovo u iduće četiri godine osiguralo da se prosječna mirovina poveća za 50 posto, sa sadašnjih 500 na 750 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je konkretan i provediv prijedlog, koji je i fiskalno održiv, samo je pitanje je li HDZ to želi. Očito je da HDZ želi pomagati bogatima, a od siromašnih očekuje glasove, ali nadam se da se ovoga puta to neće dogoditi, ocijenio je Jelušić.

Predsjednica osječko-baranjske organizacije SDP-a Sanja Bježančević upozorila je kako statistika pokazuje da je svaki treći umirovljenik iznad 65 godina u riziku od siromaštva, da imamo oko 50 tisuća umirovljenika koji su blokirani, a po davanjima države za umirovljeničku populaciju smo na začelju EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U situaciji visokog rasta cijena, ali i prihoda od ubiranja PDV-a te poreza na dobit, državni proračun se puni nikada bolje. Ključni je problem što država ne vraća onima kojima je najpotrebnije, i to je slika Hrvatske Andreja Plenkovića, države koja osiromašuje umirovljenike i povećava nejednakost, poručila je Bježančević.

Na upit novinara da komentira prijedlog da se za novog ministra obrane izabere osječko-baranjski župan Ivan Anušić, Bježančević smatra kako župan bježi od problema i zato odlazi iz Slavonije, jer ljudi u Slavoniji nisu nikada gore živjeli. Stoga se nada da će ipak biti malo bolji ministar, nego što je bio župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelušić smatra kako premijer Andrej Plenković s ovim imenovanjem želi riješiti probleme u HDZ-u. Pokazalo se da je Anušić znao nekad imati drukčiji stav od Plenkovića, koji ga sada želi primiriti, jer će kao ministar morati biti dio njegovog orkestra, i svirati kako on dirigira, dodao je Jelušić.

POGLEDAJTE VIDEO: Pronaći nastavnike nemoguća misija. U pomoć se zovu umirovljenici: Ljubomir: 'Mirovina mala, a ja volim rad s djecom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo