TURISTIČKA ATRAKCIJA /

Svake godine sve više sudionika: Čuvari Kristova groba okupili se u Oklaju na Festivalu žudija

Čuvari Kristova groba osim kao rimski vojnici, odjeveni su ponegdje u narodne nošnje ili kao mornari

22.4.2019.
19:50
VOYO logo

Žudije baš kao rimski vojnici čuvaju Kristov grob, a kada se ispostavi da je on nestao iz zatvorenog groba, odnosno uskrsnuo, svi u šoku popadaju.

To padanje, što efektnije na svom 19. Festivalu, žudije su pokazale u Oklaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na momente sam se i ja pripala šta je sad ovo, mislim ono padaju. Vjerojatno moraju vježbati da bi to postigli", kazala je Ana Bandalo iz Oklaja.

"Ima puno kulture ovdje i tradicije. Kod nas nema takvih stvari kao ovdje i jako uživamo", kazao je Damjan Prelošek iz Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Jedan od osnivača i organizatora, poznati fotograf iz Vodica Šime Strikoman, na svojoj 665. milenijskoj fotografiji okupio je sve sudionike 

"35 župa je stiglo, to je negdje tisuću sudionika jer osim žudija, uz njih dolaze i pjevači, a i drugi župljani. Došli su iz cijele Hrvatske, a posebno nam je drago da uvijek dođu iz Vareša, iz Bosne i Hercegovine jer oni jako interesantno padaju, dosta to izgleda pogibeljno, atraktivno, pa nas to veseli", kazao je Strikoman.

Čuvari Kristova groba osim kao rimski vojnici, odjeveni su ponegdje u narodne nošnje ili kao mornari. Tradicija se obnavlja, ali ponešto i mijenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije su bile nošnje mornarske, ali prije nekih godina smo promijenili. Zadnjih 20 godina je ova uniforma. Pored toga imamo i male čevrtalje, oni su najveća čast naša i najpoznatiji smo po tome", kazao je Domagoj Laura izŽupe Presvetog Trojstva Rogotin.

"Mi čevrtamo po selu, vičemo "Evo čevrtalja, daj baba jaja!" i neki nam daju jaja, a neki ne", kazao je Duje Dodig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokrenuli smo ovo radi neke tradicije. Mladi ljudi često odlaze u kafiće, malo smo ih vratili nazad, da se jednostavno posvetimo bogu", kazao je Josip Dukić.

Jubilarni 20. Festival žudija iduće se godine održava u Zagrebu, a raspored domaćinstava poznat je čak do 2054. godine

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike