SVAKA CAST! / Ovo je 10 najradisnijih hrvatskih lijecnika

Ministar zdravlja Sinisa Varga i njegov pomocnik Dragan Korolija-Marinic urucili su priznanja desetorici lijecnika za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu.

11.5.2015.
15:33
VOYO logo

Za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu priznanja su dobili Stipislav Jadrijevic, Branislav Kocman i Darko Vujanic iz KB-a Merkur, Ivana Smoljan, Vjekoslav Tomulic i Sandro Brusich iz KBC-a Rijeka, Marina Vidovic iz KBC-a Zagreb, Igor Zabic iz OB-a Koprivnica, Vlasta Kupres iz OB-a Karlovac te Sime Manola iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Tih deset najradisnijih lijecnika zajedno sa svojim timovima zaradili su najvece iznose za bolnicke proracune tijekom prosinca, sijecnja i veljace, zbog cega ce od svojih bolnickih ustanova na dar dobiti strucno usavrsavanje vrijedno 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produziti zivotni vijek

Njihov pojedinacni ucinak krece se od gotovo cetiri milijuna kuna do najmanje 2,2 milijuna, sto je nerijetko i 1.000 puta veci iznos od prosjeka zarade lijecnika na odjelima na kojima rade.

Varga je zahvalio lijecnicima na iznimnom trudu i naglasio kako je vrednovanje rada zdravstvenih djelatnika jedna u nizu mjera, uz nacionalne preventivne programe, kojima se zeli zivotni vijek hrvatskih gradana kroz pet godina produziti za dvije godine, koliko danas Hrvati zive krace od prosjecnog Europljanina. Takoder je najavio donosenje posebne uredbe za nagradivanje prema ucinku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ocekivali zahvalu

"Samo sam radio svoj posao i tako cu i ubuduce. Nisam ni znao da netko prati koliko radimo, pa sam se ugodno iznenadio", rekao je prvi od desetorice, transplantacijski kirurg iz KB-a Merkur Stipislav Jadrijevic. Njegov kolega, takoder transplantacijski kirurg Branislav Kocman istaknuo je da iza svakog uspjesnog kirurga stoji barem isto toliko vrijedan tim zdravstvenih djelatnika.

I ostali nagradeni lijecnici rekli su da za svoj rad nisu ocekivali zahvalu, premda je ona uvijek dodatni motiv, te su izrazili zadovoljstvo sto se rad napokon vrednuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dodjeli priznanja najuspjesnijima izneseni su najnoviji podaci o provedbi "Programa plus", koji je poceo 11. veljace. U program su se ukljucile sve bolnice tako sto u poslijepodnevnim terminima srijedom i subotom obavljaju medicinske procedure prema vlastitom odabiru, odnosno one na koje se kod njih najduze ceka.

KBC Rijeka najbolji

Do pocetka svibnja kroz "Program plus" pregledano je 55.679 pacijenata, a s danasnjim datumom broj obradenih pacijenata se procjenjuje na oko 60.000, buduci da broj obavljenih pretraga i zahvata prosjecno raste za oko 5000 na tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje rezultate ima KBC Rijeka s pregledanih i obradenih 6136 pacijenata, slijedi KBC Zagreb s 5649, KB Sveti duh sa 4649, OB Pula sa 4002, KB Dubrava s 3215 i KBC Split s 2980 pacijenata.

U nekim zdravstvenim ustanovama liste cekanja vise gotovo ne postoje s obzirom da se na pregled ceka tek nekoliko dana. Primjerice, u KBC-u Osijek za gastroskopiju se dobiva termin za dva, a za kolonoskopiju cetiri dana. Liste cekanja vise ne postoje ni u KBC-u Rijeka za ultrazvuk srca, te u KBC-u Split za laboratorijske pretrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo