Obećao pa zaboravio / Sva neispunjena obećanja Milana Bandića: od tramvaja do zračne luke i žičare do obnova škola i domova zdravlja

Novca za predizborna obećanja nema, ali ima za novi Park mira i prijateljstva. Osobno ga je inicirao upravo gradonačelnik pa se ondje od jučer na 45 jarbola vijore zastave svih gradova prijatelja Grada Zagreba

25.10.2017.
22:38
VOYO logo

Tek su prošla četiri mjeseca od lokalnih izbora - a zagrebački gradonačelnik već je uspio prevariti birače. Rebalansom proračuna izgubio se novac za sljemensku žičaru, obnovu školske dvorane, izgradnju doma zdravlja...

Od podnožja do vrha Sljemena za 16 i pol minuta. Prve putnike žičara je trebala prevoziti 1. kolovoza 2018., radovi su počeli pa stali, a redovito predizborno obećanje pet mjeseci nakon izbora opet visi u zraku. Planiranih 50 milijuna kuna za žičaru gradonačelnik Milan Bandić srezao je na svega pet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žičaru, koja ne vozi već deset godina, gradonačelnik obećava ritualno, prije svakih izbora.

"Mi ćemo za godinu i pol dana ovo završiti! Vozit ćemo se u kabinama najmodernije tehnologije, po deset osoba u kabini, s duplo većom brzinom i duplo više prevezenih putnika nego što je bio slučaj sa starom žičarom", najavio je zagrebački gradonačelnik 19. veljače ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nisu bila samo predizborna obećanja, to su bila obećanja HDZ-u koji je zahvaljujući upravo tom obećanju podržao proračun za 2017. i na taj način održao gradonačelnika
na funkciji sve do lokalnih izbora.

Stopiranje projekata tako da nakon rebalansa proračuna za njih više nema novca - za Sandru Švaljek je - prevara.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milan Bandić je prevario svoje koalicijske partnere i vidjet ćemo kako će oni nastaviti surađivati sada kada se zna koliko vrijedi to obećanje. A naravno da su time prevareni i građani jer oni su očekivali da će se realizirati ono što je stavljeno u proračun, da će se konačno napraviti ti važni kapitalni objekti", kazala nam je Sandra Švaljek (Nezavisna lista), zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Za sportsku dvoranu Osnovne škole Granešina proračunom je predviđeno 29 milijuna kuna, a rebalansom samo 3 milijuna kuna. OŠ Bukovac obećano je 5,3 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a predloženim rebalansom taj iznos pao je na svega 300 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom zdravlja u Španskom star je 37 godina. O njegovom proširenju i preuređenju stanovnici ovog kvarta slušaju već godinama. Gradonačelnik je obećao 16,4 milijuna kuna, a sada rebalansom nudi četiri puta manji iznos.

I dok stari projekti stoje, građani prosvjeduju protiv onih novih, nenajavljenih. Park na Trešnjevci trebao bi postati cesta, a tome se glasno opiru i građani i njihovi ljubimci, ali i Bandićeva oporba iz Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz izbora u izbore imamo obećanja istih projekata koji se recikliraju, a onda nakon izbora je druga priča i ti ciklusi se već godinama u Zagrebu ponavljaju i s nekim drugim projektima poput Kongresnog centra, Paromlina, Gredelja, Badela, Sveučilišne bolnice u Blatu", ističe Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bandić je obećao obnovu 5.000 zagrebačkih fasada, tramvajsko povezivanje Zračne luke Franjo Tuđman s Kvaternikovim trgom. Izgradnju Remetinečkog rotora, Radničke ceste i novih biciklističkih staza kao i otvaranje novog centra za gospodarenje otpadom i zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novca za predizborna obećanja nema, ali ima za novi Park mira i prijateljstva. Osobno ga je inicirao upravo gradonačelnik pa se ondje od jučer na 45 jarbola vijore zastave svih gradova prijatelja Grada Zagreba.

Od izbora su prošla četiri mjeseca, pa gradonačelnik puno toga nije ni stigao. Ali za uvođenje naplate parkiranja u cijelom gradu, našao je vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo