Pet do 12 / Sutra prosvjed u tri bolnice: 'Zaustavit ćemo rad na pola sata kao posljednje upozorenje'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo", poručili su iz sindikata

3.9.2019.
13:18
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici održat će u srijedu prosvjed "Pet do 12", te će nakratko obustaviti rad i okupiti se u krugu bolnice kako bi poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru će se okupljenima obratiti sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a akcija će se u isto vrijeme, kako je najavljeno, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama", kaže Prašnjak.

Potporu prosvjedima koji će se održati u tri zdravstvene ustanove daje i Hrvatski liječnički sindikat, čija predsjednica Renata Čulinović Čaić kaže kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo. Mi smo rekli da ćemo podržati sve sindikalne akcije ali kao sindikat zbog zakonskih zapreka ne možemo sudjelovati u njihovoj organizaciji", kazala je predsjednica HLS-a.

Zaposleni u KBC-u Split u srijedu će petnaest minuta prosvjedovati ispred središnjeg ulaza u bolnicu na Firulama, a u prosvjedu, koji će početi u 11.55, sudjelovat će sve zdravstveno i nezdravstveno osoblje, kažu sindikalni predstavnici u ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju građane i pacijente da im se pridruže te ističu kako pacijenti zbog prosvjeda neće biti zakinuti jer će biti obrađeni prije ili poslije prosvjeda.

I pred dubrovačkom bolnicom zaposlenici će se simbolično u srijedu okupiti u 11.55 okupit i ukazati kako je krajnje vrijeme za rješavanje nagomilanih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaustavit ćemo naš rad na pola sata kao posljednje upozorenje pred štrajk, jer pregovori ne idu u željenom smjeru", rekao je Ivan Večerin, sindikalni povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo