arbitraža za Hrvatsku ne postoji / Sutra odluka o arbitraži: za Hrvatsku je to posve običan dan, za razliku od Slovenaca koje je zahvatila neviđena euforija

Nitko iz Hrvatske neće doći u Haag. Ne postoji nikakva sankcija ili prisila na temelju kojeg bi Hrvatska na kraju morala prihvatiti odluku arbitražnog suda ma kakva ona bila.

28.6.2017.
19:00
VOYO logo

Nitko od Hrvata sutra neće sjediti u Palači mira u Den Haagu, jer sutrašnja odluka ne donosi pravedni mir sa susjedima. Zato je za Hrvatsku sutra posve običan dan, za razliku od Slovenaca koje je zahvatila neviđena euforija. Očito je da oni već znaju što je sud odlučio. Slovenski ribari pripremaju se za slavlje; tamošnji mediji ne prestaju bombardirati informacijama kako će sutra biti riješeno gotovo 24 godine otvoreno pitanje, dok se Hrvatska priprema za nastavak iscrpljujućeg dijaloga sa Slovenijom, koja je do sada pokazala fantastičnu sklonost ucjenama susjeda, poput gužvi koje su hrvatskoj javnosti svježe u sijećanju. 

Najveći dio ovog zaljeva i izlaz na otvoreno more - to očekuje Slovenija od sutrašnje odluke Arbitražnog suda koji za Hrvatsku već dvije godine kao da ne postoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na vrlo veliku nervozu hrvatske strane, mogu reći da mi sa svoje strane nećemo poduzimati jednostrane poteze nego ćemo učiniti  implementirati dio koji je nesporan i koji ne može prouzročiti incidente", kazao je Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.

Premijer Miro Cerar bi, prema najavama, u takozvanoj "gluhoj sobi", zaštićenoj od prisluškivanja, smještenoj u podrumu parlamenta u Ljubljani, trebao nazočiti posebnoj sjednici odbora za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija se, dakle, nada da će dobiti ono što je bilo predviđeno dogovorom Račan-Drnovšek, koji nikada nije zaživio - prema kojem bi čak 80 posto Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji te bi ona, preko posebnog koridora, dobila i pristup međunarodnim vodama. No, za službeni Zagreb sutrašnja odluka ne znači ama baš ništa!

"Same ostavke koje su dali od Slovenije delegirani sudac i slovenska agentica, čine tu arbitražu nepovratno korumpiranom s aspekta Hrvatske i zato odluka arbitražnog suda, nevisno o tome što će i kako komentirati bilo koji drugi akter, bilo koja država, za Hrvatsku nisu prihvatljive", poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Jadranka Kosor koja je potpisala arbitražni sporazum s kolegom Borutom Pahorom kaže da on danas zbog teške kontaminacije za Hrvatsku ne smije predstavljati išta.

"O nepostojećem mislim da u Hrvatskoj ne treba raspravljati, nego ponovno, jednog dana, bilo bi dobro što prije, da sjednu dvije Vlade i započnu pregovore kako riješiti taj problem", smatra bivša predsjednica Vlade Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka se čeka i na terenu. Kontroverzni Joško Joras čija je kuća s hrvatske strane rijeke Dragonje, tik uz granični prijelaz Plovanija, već neko vrijeme bez dozvole kopa kanal kako bi se spojio na slovenski vodovod jer mu je, kaže, priključak na hrvatski oštećen. 

"Inspektori iz Buja su zaustavili rad na novom vodovodu na slovenskoj zemlji, ali sam uz pomoć prijatelja uspio iskopati 20 metara od moje kuće. Ne razumijem da mi institucije usporavaju pristup pitkoj vodi", kaže Joško Joras (Sečovlje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski su ribari pak u posljednje vrijeme zadovoljni situacijom oko granice.

"Imamo prilično jake snage policije na samoj granici, svaki dan čuvaju granicu, tako da smo dobili jedan mir. Znači slovenska policija crtu sredine, ne prelazi granicu", poručuje Daniele Kolec, predsjednik Udruge Mare Croaticum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada najbliži susjedi žele povući čvrstu crtu koju bi jednostavno prelazili samo galebovi.

RTL-ova reporterka Damira Gregoret koja je u Haagu otkrila je tko dolazi sa slovenske strane i kako će izgledati uopće ta objava odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa slovenske strane dolazi ministar vanjskih poslova sa njihovim odvjetničkim timom od 20-ak ljudi koji su se bavili arbitražom. Slovenski mediji tvrde da je sutra pvijesni dan. U 16 sati obrat će se i slovenski premijer nakon čitanja odluke.

Ta ista presuda bit će poslana na adresu hrvatskog veleposlanstva u Haagu, ali iz ministarstva vanjskih poslova kažu da je neće primiti, Također, nitko iz Hrvatske neće doći u Haag. Hrvatska je poslala jasnu poruku - "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je naglasiti da ne postoji nikakva sankcija ili prisila na temelju kojeg bi Hrvatska na kraju morala prihvatiti odluku arbitražnog suda ma kakva ona bila. 

Sutra RTL izravno od 13. 50 sati izravno uz eminentne goste pratit će događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo