dugovi, duge liste čekanja... / Sustav pred kolapsom: Škoro kaže da zna kako će spasiti hrvatsko zdravstvo, evo što predlaže

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Domovinski pokret smatra da za ozdravljenje sustava zdravstva odmah treba uvesti financijsku disciplinu u bolničkom sustavu

15.7.2020.
21:12
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

 Domovinski pokret Miroslava Škore upozorio je u srijedu da je zdravstveni sustav pred kolapsom s dugom koji doseže cijenu tri Pelješka mosta, te prozvao dosadašnju HDZ-ovu vladu za nečinjenje u tom resoru protekle četiri godine.

"Bolnice su u dugovima, liste čekanja za većinu pretraga i zahvata približavaju se godini dana. Liječnici i medicinsko osoblje su nezadovoljni, a mladi liječnici i medicinske sestre odlaze iz Hrvatske", objavio je Domovinski pokret na Facebooku reagirajući na vijest da veledrogerije planiraju prekinuti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug HZZO-a dosegao je nevjerojatnih 10 milijardi kuna, a da bi građani imali predodžbu o dubini krize, treba reći da je zdravstvo trenutno dužno tri Pelješka mosta, navodi se u objavi.

Ističu da hrvatski zdravstveni sustav ima više MR i CT aparata na 100 tisuća stanovnika od Češke, Slovačke, Mađarske pa čak i od Slovenije te da je hrvatski zdravstveni sustav korisnik 27 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč svemu liste čekanja su najduže u odnosu na relevantne susjedne zemlje. Financijski pokazatelji koji se mogu iščitati iz današnje objave farmaceutske industrije govore da je sustav pred kolapsom, u najvećoj financijskoj krizi u zadnjih 20 godina. Posljedica je to dugogodišnjeg stručnog, organizacijskog i financijskog devastiranja sustava bolnica, HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite", navodi Domovinski pokret.

HDZ-ovu vladu, koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine, smatraju odgovornom za nečinjenje, ali i neznanje. Upozoravaju da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković katastrofalno stanje u zdravstvu tijekom predizborne kampanje gurao pod tepih, a otvarao svjetonazorska pitanja koja ne mogu donijeti bolji život građanima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski pokret Miroslava Škore smatra da za ozdravljenje sustava zdravstva odmah treba uvesti financijsku disciplinu u bolničkom sustavu te uvesti mentorski sustav između kliničkih bolnica i općih bolnica. U općim bolnicama treba imenovati medicinske ravnatelje koji će isključivo pratiti tijek liječenja bolesnika. Smatraju i da treba uvesti praćenje ishoda liječenja i ishoda učinka lijekova koji se mora početi pratiti u sustavu HZZO-a kako to rade razvijene zemlje EU.

Ističu da treba osigurati da se sustav primarne zdravstvene zaštite stručno i financijski osposobi da se barem 70 posto obrade i zbrinjavanja bolesnika odvija u neposrednoj blizini stanovanja bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također pozivaju farmaceutsku industriju da u neposrednom dogovoru s odgovornim ljudima iz zdravstvenog sustava nađe rješenje koje će trenutno dovesti do značajnog smanjenja duga temeljem odluke Vlade da će se dug isplatiti u najkraćem roku od tri do šest mjeseci.

Domovinski pokret poručuje da ima rješenja za stanje u zdravstvu te poziva medije da organiziraju javnu raspravu o problemima hrvatskog zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo