istraga i dalje traje /

Sustav je zakazao, traži se odgovornost: 'Ovo nije prvo već peto dijete koje su ubili roditelji koji su bili pod nadzorom sustava'

Sutra će odgovore na brojna nerazjašnjena pitanja na sastanku s ministrom Aladrovićem tražiti predstavnici iz inicijative Spasi me, a sastanak su zatražili i udomitelji.

5.4.2021.
21:30
VOYO logo

Da je bilo propusta u radu Centra za socijalnu skrb, već je utvrđeno, smijenjen je ravnatelj, no istraga i dalje traje, a građanske inicijative traže konkretne pomake u sustavu koji nije zaštitio djevojčicu.  Sutra će odgovore na brojna nerazjašnjena pitanja na sastanku s ministrom Aladrovićem tražiti predstavnici iz inicijative Spasi me, a sastanak su zatražili i udomitelji. 

U spomen na djevojčicu, žrtvu roditeljskog nasilja ostavile su igračku - nekoć djeca iz sustava - danas odrasle žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
o slučaju djevojčice /

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika: 'Radimo kvalitetan i odgovoran posao i na 3 slučaja u ovih 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira'

Image
o slučaju djevojčice /

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika: 'Radimo kvalitetan i odgovoran posao i na 3 slučaja u ovih 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira'


"Ja sam posvojeno dijete, mislim više nisam dijete, a Tonka je odrastala u udomiteljskoj obitelji. Zašto udomiteljskoj obitelji izrazujemo sućut, jer jedino je očito njima bilo stalo do tog djeteta", rekla je Marta Divjak, inicijativa Moramo vam nešto reći. 

Prema istraživanju njihove inicijative, ovo nije prvo već peto dijete koje su ubili roditelji koji su bili pod nadzorom sustava.

"Nakon svake ovakve tragedije u zadnjih 10 godina nadležno ministarstvo i vlada izrazi beskrajnu tugu i bol i najavi velike reforme kako se ovakve stvari više ne bi ponovile. Problem je u tom što za tri do pet dana svi će na ovo zaboraviti", rekla je Antonija Skender, Inicijativa Moramo vam nešto reći. 


Zasad je smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb, no i dalje ondje ostaje zaposlenik. Do kakvih je propusta došlo i kako će oni biti sankcionirani - pitanja su koja će na sutrašnjem sastanku u resornom ministarstvu postaviti predstavnici inicijative Spasi me.

"Sigurna sam da ste čuli da je procjena rizika bila da je rizik umjeren. Ja ne znam što znači umjeren rizik, jer meni to govori da postoji rizik. Ukoliko postoji rizik za dvogodišnje dijete, zašto se ono vraća u biološku obitelj?", rekla je Jelena Veljača, suosnivačica inicijative Spasi me. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nakon dvije godine u udomiteljskoj obitelji djevojčica je vraćena biološkim roditeljima uz koje je pet mjeseci trpjela zlostavljanje i teško zanemarivanje. Iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo kažu da sastanak s resornim ministrom o tim temama traže već godinu dana, primila ih je samo državna tajnica.

"Mi imamo situaciju gdje smo dužni kao udomitelji podnašati izvješće o odnosima bioloških roditelja prema djeci ali nažalost kada dođe do tih sudova vrlo rijetko se naše mišljenje se uvažava mogu reći skoro pa nikada", rekla je Marina Novaković Matanić, članica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

U Hrvatskoj je oko 200 tisuća socijalnih slučajeva, a sve to provjerava i nadzire oko 2000 stručnih radnika.

"Socijalni radnici se često i opetovano bune da su potkapacitirani.Ja sam potpuno uvjerena da je to istina, no međutim ako mi priznajemo i ako oni priznaju da je nadzor u tako kompleksnim obiteljskim prilikama koje su umjereno rizične za dijete od dvije godine ne mogu obavljati onda se jednostavno obitelj ne može spajati", kaže Veljača.

Brojnim građanima koji traže promjene, objavom na Instagramu pridružila se i Severina uz poruku da sustav ne funkcionira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo