Ide disciplinski postupak i kaznena prijava /

Suspendiran predsjednik Nacionalnog sindikata policije: 'Sumnjamo da je lažirao istragu i dokumente o ratnim zločinima'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, udaljen je iz službe

24.7.2018.
12:56
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog teške povrede dužnosti i falsificiranja istrage suspendiran je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, koji je, među ostalim poznat i kao jedan od glavnih istražitelja u rasvjetljavanju ratnih zločina na području Slavonije.  

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske potvrdili su kako je načelnik još 19. srpnja donio odluku da se Nikola Kajkić udalji iz službe zbog teške povrede službene dužnosti, a s njim je suspendirana još jedna službenica iz PU-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su pojasnili, tijekom veljače ove godine glavni ravnatelj policije donio je odluku o osnivanju posebne radne skupine na razini Ravnateljstva policije čiji je cilj bio analiza svih dosadašnjih kriminalističkih istraživanja i provedenih sudskih postupaka, razjašnjavanje svih okolnosti počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika te ratnih zarobljenika na području policijskih uprava vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske.

Zlostavljao i ubijao civile po Vukovaru: 45-godišnji državljanin Srbije pod istragom za ratne zločine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom analize slučaja na kojem je radio i Nikola Kajkić, pojavila se sumnja u autentičnost jednog dokumenta, zbog čega se započelo s dodatnim kriminalističkim istraživanjem.

Utvrđena je sumnja da je Kajkić, tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja vezanog uz ratne zločine, sačinio dokument o poduzetim radnjama, iako u stvarnosti te radnje nije poduzeo. Drugim riječima, dokument je falsificirao. Potom ga je sa spomenutom državnom službenicom, potpisom ovjerio kao istinit i koristio ga za poduzimanje daljnjih službenih radnji.

U PU vukovarsko-srijemskoj navode da će Državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. Kaznenog zakona.

Zbog težine opisanih povreda službenih dužnosti kao i štete koju su nanijeli ugledu policijske službe i Kajkić i službenica do okončanja disciplinskog postupka bit će suspendirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je predsjednik Nacionalnog sindikata policije te povjerenik tog sindikata za područje Policijske uprave požeško-slavonske, Kajkić, kako navode u PU vukovarsko-srijemskoj naće imati sindikalni imunitet.

“Svrha tzv. sindikalnog imuniteta je zaštita sindikalnog povjerenika od pokretanja postupka zbog njegovog obavljanja sindikalne aktivnosti, a što ovdje nije slučaj. Policijski i državni službenici dužni su poštivati službenu dužnost odnosno odgovarati za njene povrede”, zaključuju u PU vukovarsko-srijemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo