Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu kako povučeno meso iz Poljske nije iz sporne klaonice u kojoj se prerađuje meso bolesnih krava, već se radi o drugoj poljskoj klaonici, te je poručio da je za njega nadležna Sanitarna inspekcija.
"Zaraženog mesa nema iz one klaonice koja je bila sporna. Za povučeno meso nadležna je Sanitarna inspekcija, ali i mi primamo informacije iz sustava. To je meso iz druge klaonice u Poljskoj koje nije bilo dobro i povučeno je s tržišta", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima i dodao:
"Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za meso koje se nalazi u restoranima, za to se treba obratiti Sanitarnoj inspekciji, odnosno Inspektoratu od 1. travnja, kada će "sve biti na jednom mjestu, a posao će se obavljati lakše i kvalitetnije", dodao je Tolušić.
Prema pisanju medija, 12 tona goveđeg kebaba koji je distrubuiran prema Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj povlači se s tržišta zbog sumnje na prisutnost bakterija Escherichie coli i Salmonele. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva potvrdila je da je sporni kekab, koji je u Hrvatsku došao preko slovenskog tržišta, za sada otkriven u tri ugostiteljska objekta u Hrvatskoj, no tvrdi da je to meso na vrijeme povučeno.
"Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da Hrvatska uvozi meso iz Poljske, ali da se u ovom slučaju ne radi o mesu iz sporne poljske klaonice"
"Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da Hrvatska uvozi meso iz Poljske, ali da se u ovom slučaju (iz priloga u RTL Danas objavljenom sinoć) ne radi o mesu iz sporne poljske klaonice koja se nedavno spominjala u medijima vezano za klanje životinja bez veterinarskog pregleda", poručuju za RTL iz Ministarstva i dodaju:
- Borzan: Trenutni sustav kontrole proizvoda nije dobar i prevarantima se još uvijek isplati riskirati
"U mesnom proizvodu kebab, sa sadržajem 80 posto junećeg mesa
i 20 posto mehanički otkoštenog purećeg mesa, službenim
kontrolama u Sloveniji utvrđena prisutnost Salmonella spp. i E.
coli. Kroz RASFF sustav zaprimljene su dvije obavijesti:
Jedna se odnosi na tvrtku Alebon (proizvođača: Efes-pol, PL
30214101 WE), a druga na tvrtku Dunya (proizvođač: Dunya doner
kebab Sp-zoo, PL 30120301 WE). U oba slučaja meso je pristiglo iz
Poljske, ali ne iz objekta koji se nedavno spominjao u medijima
vezano za klanje životinja bez veterinarskog pregleda (Eko-pol,
PL 14160202 WE).
Nakon dobivene obavijesti kroz RASFF sustav Sanitarna inspekcija
Ministarstva zdravstva obišla je ugostiteljske objekte u koje je
distribuirana pošiljka s kebabom. Ugostiteljski objekti su pod
nadzorom Sanitarne inspekcije, koja je utvrdila da su navedeni
proizvodi nisu zatečeni u prometu jer su ugostiteljski objekti po
zaprimanju informacija od slovenskog dobavljača vratili proizvod
koji su imali na zalihama.
Veterinarska inspekcija prošle je godine provela 14.373
inspekcijskih nadzora, od čega 2.745 službenih kontrola objekata
za klanje, preradu i skladištenje hrane životinjskog podrijetla.
Uzeto je 4.400 uzoraka svježeg mesa na području cijele RH.
Rezultat inspekcije su bila 703 optužna prijedloga i 17 kaznenih
prijava – većinom vezane za nedostatak sljedivosti ili ne
prisutnost veterinara pri klanju mesa, kao i meso bez
dokumentacije (koje se odmah neškodljivo uklanja). Zakonom o
hrani za prekršaje predviđene su kazne od 50 do 100 tisuća kuna
za pravnu osobu i od 5 do 10 tisuća kuna fizičku osobu",
kažu u Ministarstvu poljoprivrede.