otočić smokvica /

Sumnjiva gradnja: Provjerili smo što su Mađari izgradili na bivšem Todorićevom otoku i zašto ga je posjetila inspekcija

Prije dvije i pol godine država je na 30 godina i za oko 184 milijuna kuna Smokvicu dala u zakup tvrtki Zelena

11.2.2021.
9:30
VOYO logo

Otočić Smokvica, do prije nekoliko godina ekskluzivni ljetnikovac obitelji Todorić koji je zakupio mađarski investicijski fond - u fokusu je građevinske inspekcije.

Preko zime ondje su izgrađeni bungalovi, otok devastiran zbog dovođenja struje i vode. Naša ekipa približila se novom turističkom resortu za koji, ispostavilo se, nitko od lokalne zajednice i države nije dao dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otočić Smokvica kraj Rogoznice trebao je postati ekskluzivni turistički resort obnavljanjem postojećih vojnih zgrada, ali je zakupac odlučio izgraditi i devet bungalova te infrastrukturu do njih unatoč zabrani bilo kakve nove gradnje.

''Trebalo bi cijelu državu kontrolirati bolje. Riba od glave smrdi, ne od repa'', rekao je Dragan Zulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina prijavila investitora

''U Rogoznici u zadnjih 10 godina koliko se srušilo? 17 velikih objekata. Je li je? Provedite i to'', kazao je Ivan Malenica.

Prije dvije i pol godine država je na 30 godina i za oko 184 milijuna kuna Smokvicu dala u zakup tvrtki Zelena nekretnina mađarskog investicijskog fonda. Imali su mogućnost obnove samo postojećih 20 objekata, a kad su krenuli u izgradnju novih, inspekciji ih je prijavila Općina Rogoznica.

Kontrolnim inspekcijskim nadzorom u siječnju 2021. godine utvrđeno je da je investitor naknadno izgradio devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka.

Na otočiću je prije Drugog svjetskog rata bio ekskluzivni ljetnikovac, a nakon rata objekti JNA. Pristup na otok bio je zabranjen građanima i po osamostaljenju Hrvatske

Otočić Smokvica Vela dospio je u fokus javnost prije nekoliko godina kada se otkrilo da ga je obitelj Ivice Todorića koristila više od 20 godina, a bez da su platili iti jedne kune najma državi. Cijelo to vrijeme na otok nije smio nitko osim njih

MORH ga se odrekao, ali ne u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''MORH nije u nadležnosti otoka Smokvice, otok Smokvica je predan Ministarstvu graditeljstva i državne imovine (blic) Vojska se tamo nalazi u tek jednom objektu. Tako da je kompletna nadležnost nad drugim resorom'', rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Odlučuje se o daljnjem postupanju

''Pitamo se zbog čega je došlo do raspisivanja natječaja i stavljanja u zakup na taj način bez da se prije toga odredi neka namjena s kojom bi se onda otok mogao razvijati na pravi način, a mi dobiti jedan respektabilan, kvalitetan, visoke kategorije turistički sadržaj, ali to sad zaista nije moguće'', kazala je Sandra Jakelić, načelnica Općine Rogoznica.

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poručuju kako će po pravorijeku građevinske inspekcije odlučiti o daljnjem postupanju prema zakupcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo