najava prije izbora / Sudjelujte u našoj ANKETI: Plenković najavom zabrane rada nedjeljom izazvao burne reakcije. Što vi mislite o tome?

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome

7.5.2021.
13:00
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković najavio je deset dana prije lokalnih izbora, zabranu rada nedjeljom.

''Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu'', kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje rada nedjeljom izaziva brojne polemike, i čini se kako ima gotovo jednak broj zagovornika i protivnika. Na Plenkovićevu najavu reagirali su političari i trgovci.

Jedan od onih koji će podržati zabranu je Radimir Čačić. Narodna stranka - Reformisti podržat će Vladin prijedlog Zakona o trgovini kojim se regulira rad nedjeljom jer je jako dobar, rekao je u petak u Varaždinu predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Obraćanje premijera /

Plenković: 'Ideja je da se zabrani rad nedjeljom, male firme više neće plaćati HGK'

Image
Obraćanje premijera /

Plenković: 'Ideja je da se zabrani rad nedjeljom, male firme više neće plaćati HGK'

Na pitanje kako će se neradne nedjelje, osim predviđenih 16 u godini, odraziti na hrvatsku ekonomiju, Čačić je odgovorio kako postoje precizne analize napravljene nakon što su zbog pandemije trgovački centri i trgovine općenito imale zabranu rada u jednom periodu, pa i nedjeljom.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja pozdravio je najavu iz Vlade o zabrani rada nedjeljom i ukidanja obveznih članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru za manje tvrtke istaknuvši kako bi bilo dobro da su izbori češće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možda bi bilo dobro da su izbori češće, ukidanje članarine malim poduzećima dosta će značiti poduzetnicima i obrtnicima jer im je svaka kuna bitna”, rekao je Grmoja u slobodnom iznošenju stajališta.

Protivi se GLAS koji vjeruje da premijer najavom zabrane rada nedjeljom spašava predizbornu kampanju preko leđa malih poduzetnika, a populističko zagovaranje zabrane rada je neodgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz GLAS-a su podsjetili su da je zabranu rada nedjeljom Plenković najavio i u prošloj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore.

“Tada smo upozorili, a ponavljamo i sada, da je populističko zagovaranje zabrane rada nedjeljom nerazumno i neodgovorno u teškoj situaciji u kojoj se nalaze mali poduzetnici”, navodi GLAS u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci nemaju ujedinjen stav o tome

“Rad nedjeljom, i to u svim djelatnostima, treba regulirati i radnike dobro zaštititi i platiti, ali rad se nikome ne smije zabraniti. Zabrana rada bilo kojoj djelatnosti i bilo koji dan, pa bila to i nedjelja, je populistička i tipično HDZ-ovska štetočinska politika”, poručili su iz GLAS-a.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako trgovci nemaju ujedinjen stav po pitanju rada nedjeljom, svima je zajednički stav da vrijeme pandemije nije nikako dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu s obzirom da se trgovina još nije oporavila od posljedica zatvaranja i pada prodaje uzrokovanih restrikcijama koje je propisivao Stožer civilne zaštite”, istaknuli su iz HUP-a.

Hrvatska se, kako navode, nalazi u razdoblju najveće krize u zadnjih 25 godina i sada je važnije nego ikad ponovno pokrenuti gospodarsku djelatnost te osigurati uspješnu turističku sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom na udio trgovine i turizma u našem BDP-u, nije pametno ograničavati rad tim sektorima u kontekstu krize u kojoj se nalazimo jer ćemo time samo produljiti oporavak i usporiti toliko željeni rast i pomak sa začelja EU”, poručili su iz HUP-a.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo