U KUTEREVU NEMA MJESTA / Sudbina Mrkija i Brunde i dalje neizvjesna: Vlasnik Macole bori se za njih

'Macola je predao Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za gradnju privatnog zoološkog vrta'

13.6.2019.
19:00
VOYO logo

I dalje je neizvjesna sudbina Mrkija i Brunde. Medvjedi koji već 13 godina žive iza restorana Macola na staroj ličkoj cesti do prvog lipnja trebali su biti zbrinuti u primjerenom utočištu ili u zoološkom vrtu.

No naša se reporterka Amela Čilić uvjerila da su medvjedi i dalje ondje. U Kuterevu za njih nema mjesta, a vlasnik Macole bori se s administracijom kako bi izbjegao da mu ih oduzmu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrki i Brundo uživaju u svom novom bazenu iza žice poznatoga restorana, tik uz cestu, autopraonicu i napuštene pogone Plive. Ovdje žive već 13 godina, a kao siročiće ih je zbrinuo ugostitelj Željko Orešković, poznatiji kao Macola, koji zbog posla nije mogao pred kameru. Medvjeđa je igra zanimljiva turistima kojima se, kako nam kažu, u autobusima pripovijeda da su Mrki i Brundo spašeni - iz cirkusa.

Unatoč svemu što imaju, to ipak nisu uvjeti za divlje medvjede, kaže Zakon o zaštiti životinja, ali i Ivan Crnković koji se u Kuterevu već 20 godina volonterski brine za sedam medvjeda usred ličke divljine. Ministarstvo poljoprivrede naložilo je da se Macolini medvjedi zbrinu upravo u Kuterevu, no postoji problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni ne mogu doći ovamo jer nemamo mjesta... A ova dva i mogla bi doći, ali onda gospodin Orešković mora plaćati alimentaciju", kaže Ivan.

U međuvremenu, Macola je predao Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za gradnju privatnoga zoološkog vrta kako bi izbjegao njihovo premještanje, no njihov odgovor još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako, dok se zakon očito krši, to, čini se, više nije problem ni Ministarstva, ni Macole, ni Kutereva, a ponajmanje ne Mrkog i Brunde koji samo čekaju hlad u nekom budućem privatnom zoološkom vrtu tik uz ličku staru cestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo