SRUŠENA PRESUDA HORVATINČIĆU: / Pred novim sudskim vijećem morat će ponovno dokazivati sinkopu

Image

Prva ga je presuda 2015.

8.5.2018.
18:56
VOYO logo

Nakon što je Županijski sud u Zadru prihvatio žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku presudu Tomislavu Horvatinčiću, kojom je on oslobođen optužbi za smrt talijanskih supružnika u pomorskoj nesreći 2011. godine, uslijedit će novo suđenje. Horvatinčić će tako na Općinskom sudu u Šibeniku i pred novim sudskim vijećem ponovno pokušati dokazati da je u trenutku nesreće imao sinkopu te je bio u nesvjesti kad je udario jedrilicu para Salpietro, piše 24 sata, pozivajući se na neslužbene informacije.

Image
NAKON PRESUDE HORVATINČIĆU, OGLASILO SE I TUŽITELJSTVO: /

'Ovo je presedan, žalit ćemo se'

Image
NAKON PRESUDE HORVATINČIĆU, OGLASILO SE I TUŽITELJSTVO: /

'Ovo je presedan, žalit ćemo se'

Proturječni razlozi za oslobađajuću presudu

Žalba je prihvaćena zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka. Viši sud smatra da su razlozi za oslobađajuću presudu proturječni. Naime, sud s jedne strane kaže da je Horvatinčić oslobođen jer mu krivnja nije dokazana, a s druge je strane naveo da je Horvatinčić zbog sinkope u trenutku nesreće bio neubrojiv. 24 sata piše kako u presudi nije jasno obrazloženo što je Horvatinčić trebao učiniti da bi izbjegao nesreću, a prvostupanjski je sud odbio pregledati skicu koju je on nacrtao, pa će se ponovno odlučivati radi li se o zakonitom dokazu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva ga je presuda 2015. nepravomoćno proglasila krivim i osudila na uvjetnu kaznu, dok je prošle godine u listopadu nepravomoćno oslobođen krivnje, prihvaćajući obranu da je u trenutku nesreće Horvatinčić bio bez svijesti pa nesreću nije mogao spriječiti.

Talijanski par od ozljeda preminuo

‘Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe’, rekla je sutkinja tijekom obrazlaganja presude. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja’, obrazložila je u listopadu presudu sutkinja Maja Šupe. Horvatinčić je gliserom naletio na jedrilicu i tako skrivio smrt bračnog para. Brzinom od 26,3 čvora presjekao je plovilu put, prešao preko njega i slomio ga, pri čemu je talijanski par odletio u more gdje su oboje od ozljeda preminuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo