tema koja duboko dijeli hrvatsko društvo / Sud će se oko pitanja pobačaja konzultirati s medicinskom strukom, no građani svoj stav ne kriju!

Nakon što je RTL jučer ekskluzivno donio vijest kako se nakon 25 godina na Ustavnom sudu pokreće pitanje pobačaja, uslijedila je tišina

11.10.2016.
18:36
VOYO logo
Image
danas počeli radni sastanci /

Nakon 25 godina pitanje pobačaja na Ustavnom sudu: do proljeća odluka ima li žena pravo na abortus

Image
danas počeli radni sastanci /

Nakon 25 godina pitanje pobačaja na Ustavnom sudu: do proljeća odluka ima li žena pravo na abortus

Nakon 25 godina, Ustavni suci odlučuju o tome je li zakon iz 1978. koji ženama osigurava pravo na pobačaj - ustavan. I dok je medicinska struka koju će sud konzultirati, baš zbog te činjenice suzdržana, građani svoj stav ne kriju.

Pitali smo građane treba li taj zakon mijenjati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba. Svakoj ženi treba ostaviti pravo da ona odluči da li će učiniti to ili neće, jer žene snose najveću odgovornost za djecu", smatra Iva iz Zagreba.

"Možda bi ga se trebalo poboljšati u nekom smislu, možda malo nadograditi, ali ukinuti, ne sigurno", kazala nam je Zrinka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnici s kojima smo neslužbeno razgovarali smatraju da zakon koji je na snazi gotovo četrdeset godina teško može biti ocijenjen neustavnim, ipak, u obzir se moraju uzeti i prava na život i reproduktivna prava.

"Pravo je pitanje pitanje uravnoteženja tih dvaju strana, i utvrđivanja koji bi to trenutak temeljem znanstvenih spoznaja, društvenih spoznaja, situacija sa plodom i zdravljem majke i gospodarskim prilikama obitelji//kao mogućnost određivanja trenutka do kojeg je moguće učiniti tako nešto", poručila je Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što nalaže Europski sud za ljudska prava je poštivanje Konvencije o ljudskim pravima. 

Sam tekst Europske konvencije ne sadrži i ne jamči pravo na pobačaj kao takvo. Stoga ostaje na svakoj europskoj državi da sama uredi to pitanje svojim unutarnjim politikama i zakonodavstvom…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donese li Ustavni sud odluku do proljeća, kao što je i najavio bit će to u mandatu Andreja Plenkovića, koji se, u ime HDZ-a već jasno očitovao.

"Naš je stav jasan – nismo za generalnu zabranu, želimo da se i edukacija i sve druge mjere dignu na razinu  da je što manje pobačaja u Hrvatskoj da se oni u svakom slučaju izbjegnu kada je god to moguće", izjavio je Andrej Plenković, (HDZ) mandatar za sastav nove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, iako bi sud u odlučivanju politiku trebao zaobići, to će biti teško nakon što donese odluku je li sadašnji zakon prema kojemu žena do desetog tjedna trudnoće ima izbor - dobar ili ga treba mijenjati.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo