supstitucija pripravništva /

Stručno osposobljavanje u nekim strukama postalo jedini izlaz na tržište rada

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

SOR koriste osobe koje bi se zaposlile i bez te mjere, koja traje godinu dana, a koja se sada prakticira i za poslove gdje za 'uhodavanje' treba godina

4.4.2017.
12:40
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

SOR, to jest mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, počeo je “napadati” klasična radna mjesta, u nekim je strukama postao jedini ulaz na tržište rada, proširio se i tamo gdje bi ga teško bilo očekivati, primjerice na glumu i IT sektor, istaknuto je u utorak na sjednici saborskog Odbora za rad.

Odbor se, naime, tematski bavio utjecajem mjera aktivne politike zapošljavanja na zapošljivost i život mladih u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“SOR je postao supstitucija pripravništva koje gotovo više i ne postoji, počeo je “napadati” i klasična radna mjesta, a u nekim je strukama jedini ulaz na tržište rada, istaknuo je Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske (MMH).

SOR koriste osobe koje bi se zaposlile i bez te mjere, koja traje godinu dana, a koja se sada prakticira i za poslove gdje za “uhodavanje” treba godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik MMH kritičan je i prema drugim mjerama politike zapošljavanja. Apsurdno je, navodi, da kod samozapošljavanja mlada osoba koja pokreće posao treba osposobiti još dvije mlade osobe, da javne radove, mjeru koja u pravilu služi za dugotrajno nezaposlene, sada mogu koristiti i gotovo svi mladi.

MMH: Umjesto ‘od karijere do mjere’, dobit ćemo reformu ‘bez mjere nema karijere’

“Srezana” je mjera stalni sezonac, iako Hrvatskoj nedostaje kvalitetne radne snage u turizmu, a ovakvi postupci samo smanjuju mogućnost da se tu snagu zadrži, poručio je Živković.

Umjesto ‘od karijere do mjere’, dobit ćemo reformu ‘bez mjere nema karijere’, zaključio je te iznio i pokazatelje koji oslikavaju položaj mladih.

Naime, 70 posto mlađih od 34 godine živi s roditeljima, u toj smo kategoriji najgori u Europi, dok je stopa nezaposlenosti opće populacije 16,3 posto, a kod mladih je 30,4 posto. “To nam govori da su šanse da budete nezaposleni duplo više ako ste mladi”, naglasio je Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjerke na SOR iznosi i Matica hrvatskih sindikata (MHS).

SOR se proširio i na IT sektor u kojemu nedostaje ljudi i u kojemu su plaće visoke, pa se ta mjera raspisuje i za programere koji onda mjesečno dobivaju 2.600 kuna, kaže Lucija Barjašić Špiler iz MHS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MHS: SOR potiče bankarski sektor

Porezni će obveznici, tvrdi, Erste banci, na ime SOR-a platiti oko pola milijuna kuna za osposobljavanje 10 do 12 radnika. Dakle, potičemo i bankarski sektor, zaključuje Barjašić Špiler i navodi kako se čak i za pjevača za svadbe i pogrebe traži SOR.

Nakon toga teško je ostati bez ironije i sarkzma, poručila je predstavnica MHS-a.

Problem je za osobu u SOR-u što se negativne posljedice prelijevaju na tržište rada, pada cijena rada, poslodavci koji su htjeli zapošljavati to ne čine, zapošljavaju SOR-ovce, kaže Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Prenosi i iskustvo grupe SOR-ovaca koja za svog poslodavca kaže da je korektan, a riječ je o javnom poduzeću u Zagrebu koje kontinuirano pet godina “vrti” po četiri, pet, šest profila različitih SOR-ovaca, a koje kaže da to čini “jer može”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike