OGLAS

OČEVID U TIJEKU / Stručnjak za vojnu avijaciju pregledao fotografije iz Zagreba pa objasnio zašto misli da se srušio dron iz Ukrajine: 'Fascinantna letjelica'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska policija nije potvrdila navode već je istaknula kako će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene

11.3.2022.
8:41
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

I dok policijski službenici osiguravaju užu i širu zonu pada neidentificirane letjelice u blizini studentskog doma u Zagrebu gdje se obavlja očevid uz sudjelovanje svih nadležnih službi kako bi što točnije utvrdili sve detalje događaja, pojavio se čitav niz teorija. 

Podsjetimo, hrvatska je policija pozvala na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobivenih od nadležnih službi kako bi spriječili širenje dezinformacija, a građane je pozvala da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja. Istaknuli su i kako će policija kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, za sam slučaj zainteresirali su se i mediji iz svijeta pa Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala 'War zone' govori kako je detaljno proučio fotografije iz Zagreba pa iznio tvrdnju kako se gotovo sigurno radi o dronu i to onom iz Ukrajine. Kaže kako misli da se radi o jednom specifičnom modelu, dronu Tu-141.

Image
uznemireni građani /

VIDEO/FOTO Što je palo na Jarunu? Policija upozorila medije i građane pa poručili: 'Pronašli smo krater i dva padobrana'

Image
uznemireni građani /

VIDEO/FOTO Što je palo na Jarunu? Policija upozorila medije i građane pa poručili: 'Pronašli smo krater i dva padobrana'

"Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagreb", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i kako je do tog zaključka došao jer je jedno krilo ostalo netaknuto. Govori kako se prije nekoliko dana jedan takav dron srušio i u Ukrajini, a potom je objasnio o koliko je fascinantnoj letjelici riječ. Kaže da datira još od sovjetske ere. "Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti", naveo je. 

Podsjetimo, i hrvatska je policija izvijestila kako su u široj zoni pada pronašli dva padobrana, no isto tako, rekli su i kako se slučaj istražuje pa će provjerene informacije objaviti nakon istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo