novac ispred etike / Stručnjaci šokirani kvazi terapijom ugledne liječnice: 'To je prilično hrabro i neetično'

Image
Foto: Thinkstock

Prema navodima nekoliko uglednih liječnika, doktorica nudi infuzije koje se daju oboljelima od raka

21.1.2019.
12:20
Thinkstock
VOYO logo

Novi slučaj nadrliječništva stiže iz splitsko-dalmatinske županije. Doktorica Rajković, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, svojim pacijentima u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju nudi intravenoznu terapiju koja uključuje  kombinaciju vitamina, minerala i aminokiselina, a koju putem društvenih mreža promovira kao izvrstan lijek za mamumrluk. 

Prema navodima nekoliko uglednih liječnika, doktorica nudi specijalne infuzije koje se daju oboljelima od raka i to nakon kemoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve potrebne pripravke našim bolesnicima ordiniramo unutar sustava zdravstvene zaštite, a sve izvan toga, pa i ove infuzije, neprovjereni su, nedokazani i vrlo često značajno štetniji negoli korisni postupci. Stoga savjetujem onkološkim bolesnicima da se o terapiji bilo koje vrste najprije dogovore sa svojim onkolozima, odnosno multidisciplinarnim timovima, a da izbjegavaju bilo kakve intravenozne infuzije i dodatke prehrani koje nije odobrila službena medicina", rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ovakve metode nemaju veze s medicinom već s biznisom, smatra i poznati splitski gastroenterolog, prof. dr. Izet Hozo. Navodi kako nema nikakve znanstvene podloge da te infuzije koje doktorica reklamira, djeluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalosno je da se takvo što pojavljuje na tržištu, i to posebice da takve neprovjerene metode prodaju liječnici. Još kada čujem kolike su te cifre, mogu samo reći da je novac ispred etike. Jer nije mi jasno kako jedan liječnik može prodavati infuziju nakon što se čovjek noć prije opio i obećavati mu oporavak. Prilično je hrabro za nekoga tko je liječnik specijalist u svojoj ordinaciji nuditi infuzije nakon kemoterapije i to naplaćivati", kazao je dr. Hozo za Slobodnu Dalmaciju. 

Dodaje kako onkološki pacijenti ne smiju na svoju ruku ići u privatne ordinacije i uzimati dodatne lijekove koje nije propisao njihov onkolog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo