ŠTROMAR: / 'Da HNS nije ušao u Vladu, dogodio bi se kolaps na granici u vrijeme turističke sezone'

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

Osnovni razlog ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om bio je stabilnost države, istaknuo je danas v.d.

12.9.2017.
15:27
PIXSELL, Jurica Galoić
VOYO logo

Rekao je da će zajednički s HDZ-om donijeti odluku o budućnosti poreza na nekretnine te da se HNS zalaže za to da se pitanje pozdrava "Za dom spremni" riješi kroz donošenje zakona koji će regulirati sva obilježja nedemokratskih režima.

HNS donio prije svega gospodarsku stabilnost

"HNS je u ovu Vladu donio stabilnost, i to je bio osnovni i glavni razlog zašto smo ušli u Vladu - stabilnost i to prije svega gospodarska stabilnost", istaknuo je Štromar. Mnogo je učinjeno, a čeka nas još puno posla, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da HNS nije ušao u Vladu, navodi, dogodili bi se prijevremeni izbori, postojala bi tehnička vlada, a pitanje je bi li nakon tih izbora bila formirana većina i bi li uopće postojala Vlada. Siguran je da u tom slučaju godinu i više dana ne bi moglo ništa funkcionirati, kao što sada funkcionira na nivou Vlade.

Nije želio dati ocjenu suradnje s HDZ-om kazavši da o zadovoljstvu suradnjom razgovaraju unutar četiri zida. "Ne želimo, kao neke stranke prije, slati partnerima poruke preko medija. Sjednemo i razgovaramo. Tako ćemo i dalje raditi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

12.09.2017., Zagreb - Druzenje clanova HNS-a i novinara povodom 100 dana rada Vlade u caffe baru Palainovka. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ističe da zahvaljujući ulasku HNS-a u vlast "Agrokor" nije napravio veliku štetu gospodarstvu i uvjeren je da će se ta tema riješiti na najbolji mogući način. Da nije bilo ulaska HNS-a u Vladu ne bi bilo stabilnosti, ne bi vjerovnici "Agrokoru" odobrili kredit, ne bi se isplatili dugovi i došlo bi do stečaja mnogih tvrtki, ocijenio je.

Bez HNS-a kolaps na granici

Uvjeren je da bi se bez ulaska HNS-a u vlast dogodio i kolaps na granici u vrijeme turističke sezone jer u tom slučaju tehnička vlada ne bi s Europskom komisijom i Slovenijom mogla ispregovarati režim ulaska u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ističe da se ne bi kontinuirano mogla povlačiti sredstva iz EU-a, a posebno podvlači da se ne bi krenulo s reformom obrazovanja. "Da nismo ušli u Vladu opet bi se čekala još jedna, pa još jedna godina", kaže.

Image
Image

12.09.2017., Zagreb - Druzenje clanova HNS-a i novinara povodom 100 dana rada Vlade u caffe baru Palainovka. Predrag Stromar; Blazenka Divjak Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ponavlja i da HNS želi ideološke teme staviti na marginu kako se više ne bi događala prepucavanja iz lijevih ili desnih rovova. U pogledu pozdrava "Za dom spremni" kaže da HNS ima puno povjerenje u premijera Andreja Plenkovića "koji stoji iza toga da ovom pozdravu nema mjesta u javnosti u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I mi stojimo iza toga. I očekujemo i želimo da se taj problem riješi zakonski i da više nema takvih rasprava u našem društvu. Kad završimo tu priču da bude riješena za sljedeće naraštaje", kaže Štromar.

To znači da HNS čeka stav Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i potom donošenje zakona. "Tu stabilnost tek trebamo donijeti, na način da zakonski reguliramo sve što se tiče svih obilježja nekadašnjih režima koji nisu bili demokratski", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovaraju s HDZ-om o porezu na nekretnine

U pogledu uvođenja poreza na nekretnine navodi da razgovaraju s HDZ-om, da su utvrđeni neki manji problemi, te da će zajednički donijeti odluku na koji način će se prikupljati komunalna naknada u općinama i gradovima.

"Ovo što je bilo predloženo nije porez na nekretnine, to je zapravo komunalna naknada i još dva poreza zajedno zbrojeni", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome hoće li se odgoditi uvođenje poreza, koje je poreznom reformom predviđeno za početak iduće godine, još razgovaraju s HDZ-om, a Štromar je za to da se odgodi do početka 2019. godine.

"Ja bih da to bude 1. siječnja 2019. godine, a da u međuvremenu damo više informacija građanima što se time donosi i da ga možda malo preuredimo", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Štromara na druženju su bili i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te članovi Predsjedništva i HNS-ovog saborskog Kluba. Za srijedu su u povodu 100 dana HNS-a u Vladi najavljeni brifinzi u ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te znanosti i obrazovanja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo