MUKE PO GUP-u / Štromar: 'Ako je sve po zakonu, ne znam zašto je onda Bandić nervozan'

Image
Foto: Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL

U nadležnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje je ispitati zakonitost novog zagrebačkog GUP-a

7.9.2019.
13:27
Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja HNS-ov Predrag Štromar rekao je kako memorandum o projektu "zagrebačkog Manhattana" ne bi potpisao niti podržao u Gradskoj skupštini. 

Politička odluka i odgovornost je na zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i članovima Gradske skupštine koji bi, po njegovom mišljenju, trebali biti ti koji će poštovati volju građanki i građani jer su ih građani i građanke birali, poručio je Štromar u razgovoru za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar izjave Bandića kako vjeruje u mudrost premijera Andreja Plenkovića i Štromara pri čemu je podsjetio i da je u njegovu klubu u Saboru 13 zastupnika, Štromar je odgovorio: ''Ja samo vjerujem u Zakon jer je on iznad svih mudrijaša. U nadležnosti Ministarstva je ispitati zakonitost novog GUP-a. Struka odlučuje, a ako je sve u skladu sa zakonom i procedurama, gradonačelnik Zagreba ne bi trebao biti nervozan. Kad delamo, onda to kaj delamo mora biti po zakonu. Isticanje broja zastupnika i njihovo nazivanje 'žetončićima' je, najblaže rečeno, stvar stila, a meni se takav stil doista ne sviđa''.

Štromar nije želio davati ocjene oko toga obvezuje li memorandum ili ne, ali je istaknuo: ''Ja takvo što nikad ne bih napravio. Mudrosti nema u tumačenju slova zakona – ono je posve jasno, već je ima u prepoznavanju tko su pravi investitori, a tko samo lovi u mutnom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje imali u memorandumu nečeg protuzakonitog, odgovorio je: ''Ne. Već sam rekao da Ministarstvo graditeljstva ispituje zakonitost, dakle, nije riječ o političkom pitanju, nego o stručnom. Isto tako sam rekao da takav memorandum ne bih potpisao, a ne bih ga ni podržao u Skupštini. S druge strane, politička odluka i odgovornost je na gradonačelniku Milanu Bandiću i članovima Gradske skupštine i oni bi trebali biti ti koji će poštovati volju građanki i građana jer su ih građanke i građani i birali''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo