POSKUPLJUJE LI NAKON ZAPLJENE? / Kriminalist otkrio zašto je zombi droga najopasnija i odakle dolazi u Hrvatsku

Ured za suzbijanje droga Ujedinjenih naroda ima podatke koji pokazuju kako droge dolaze i iz Meksika, no, dodao je Klarić, ne može se zaobići ni Bliski Istok

26.8.2023.
20:47
VOYO logo

Policija je u petak zaplijenila do sada najveću količinu droge metamfetamina crystal meth (kristalni met, zombi droga) od 57-godišnjeg Splićanina. Jedan od naših najvećih stručnjaka za droge, kriminalist Dubravko Klarić kazao je kako ova rekordna zapljena pokazuje dvije stvari - da tržište ne miruje, ni u smislu ponude, niti u smislu potražnje za drogama, piše Danas.hr.

Ipak, pokazuje i značajnu aktivnost policije i carine, dodao je, jer su te zaplijene između 20 i 30 posto onoga što ilegalno dođe na tržište i uspije proći kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PARANOJA, HALUCINACIJE, NAPADI' /

Muškarac pao s ogromnom količinom zloglasne 'zombi droge': 'Završio sam na psihijatriji, vidija sam đavla'

Image
'PARANOJA, HALUCINACIJE, NAPADI' /

Muškarac pao s ogromnom količinom zloglasne 'zombi droge': 'Završio sam na psihijatriji, vidija sam đavla'

Iako Klarić heroin smatra drogom-ubojicom broj jedan, objasnio je, kroz zadnjih nekoliko desetljeća tu drogu uspjeli su staviti pod značajnu kontrolu iako još nisu "dobili rat". U zadnje vrijeme, upravo kristalni met, koji je splitska policija u petak zaplijenila, smatraju najopasnijom drogom.

"Metamfetamin je vrlo opasna sintetička droga, na bazi amfetamina kojih ima jako puno jer to nije samo kristalni met kojeg na ilegalnom tržištu zovu led, nego ima i drugih metaminskih osnova koje se pojavljuju i koji imaju značajno mjesto u zlouporabi", kazao je stručnjak za droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako je puno ilegalnih laboratorija

A kako ta droga dolazi u Hrvatsku? Postoji jako puno ilegalnih laboratorija na zapadu Europe, ali i u ostatku svijeta. Ured za suzbijanje droga Ujedinjenih naroda ima podatke koji pokazuju kako droge dolaze i iz Meksika, no, dodao je Klarić, ne može se zaobići ni Bliski Istok.

Teško je u postotku izraziti koliko se kristalni met kod nas konzumira u odnosu na kokain, priznao je stručnjak za droge. Naime, "kokain je značajnije prisutan u odnosu na potrošnju, ali i na ponudu". I po cijeni, met je jeftiniji od kokaina. No, kada se droga pojavi na nekom području onda je i veća potrošnja, objasnio je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije met samo droga mladih, danas je jako teško staviti pod nazivnik mladih. Kao što su marihuana, kokain, nego je to jedno veliko šarenilo, a naravno da je spojeno s određenim oblicima zabave i možemo to očekivati", kazao je stručnjak za droge.

Nakon zaplijena, cijena ne mora nužno rasti - ima utjecaja, ali to nije toliko značajno, Kokain, tako, otkrio je Dubravko Klarić, svoju cijenu ima već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo