STRAŠAN SLUČAJ IZ DUBROVAČKE BOLNICE: / 'Zbog priziva savjesti svih anesteziologa u smjeni, ženi su pobačaj radili naživo'

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

Predsjednica Komore primalja na kongresu koordinacija komora u zdravlju iznijela je primjer liječnika iz Rijeke koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu.

25.3.2019.
8:32
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Priziv savjesti uložilo je 13,5 posto primalja od njih oko 1700 koliko ih se u Hrvatskoj susreće sa zahvatima vezanima uz prekid trudnoće, a čak bi svaka druga učinila isto kada bi znala da zbog toga neće imati problema na poslu - rezultat je ankete što ju je provela Komora primalja, a iznesen je na 1. kongresu koordinacija komora u zdravstvu održanom proteklog vikenda.

Strukovni Etički kodeks daje im to pravo, ako time ne uzrokuju trajne posljedice za zdravlje ili ne ugroze život pacijentice, no Zakon o primaljstvu ne spominje tu mogućnost, a već je pet puta odbijena inicijativa da se tim zakonom regulira ovo područje, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POBAČAJI U HRVATSKOJ IZVODIT ĆE SE DRUGAČIJE? Evo do kojeg tjedna bi abortus bio moguć, uvodi se i novost oko ‘priziva savjesti’?

Svi u smjeni uložili prigovor savjesti

Predsjednica Komore primalja Barbara Finderle na istom se skupu prisjetila iskustva jednog liječnika iz Rijeke koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu. Ondje su, kazala je, svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti pa je ginekolog morao pobačaj obaviti naživo. Taj strašan primjer svjedoči o neuređenom institutu priziva savjesti kod nas, a koji uzima sve više maha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priziv savjesti u medicini je pravo medicinskog djelatnika da odbije pružiti medicinsku uslugu – legalni medicinski postupak, ako je u suprotnosti s njegovom savješću, odnosno motivirano je njegovim najčešće religijskim te drugim moralno-etičkim uvjerenjima. Poznato je da se javlja u ginekologiji, međutim, očito se na njega, osim ginekologa, pozivaju i anesteziolozi i drugi zdravstveni radnici. A na savjest se ne poziva samo kod namjernog prekida trudnoće, već kod sve većeg broja postupaka, što izaziva niz dvojbi, piše Večernji list.

Image
OKUPILI SE NAJTVRĐI KONZERVATIVCI: /

Prozivali medije, slavili ljekarnicu s prizivom savjesti i predstavili svoju konvenciju

Image
OKUPILI SE NAJTVRĐI KONZERVATIVCI: /

Prozivali medije, slavili ljekarnicu s prizivom savjesti i predstavili svoju konvenciju

'Priziv savjesti treba što prije regulirati'

"Smije li primalja odbiti pružiti primaljsku skrb ženi koja zatraži namjerni prekid trudnoće ili je začela postupkom potpomognute oplodnje? Smije li odbiti pružiti primaljsku skrb novorođenčetu koje je začeto u postupku potpomognute oplodnje? Ili odbiti skrb ženi koja odbija cijepiti dijete? Smije li odbiti provoditi edukaciju u cilju planiranja obitelji u dijelu koji se odnosi na kontracepciju? Smije li primalja odbiti pružiti primaljsku skrb osobi koja je pohranila ili donirala svoje matične stanice ili to namjerava učiniti", navela je niz dvojbi s kojima se susreću primalje Kristina Mikuličić, pravnica Komore primalja, govoreći na 1. kongresu koordinacija komora u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključna su pitanja smije li primalja odbiti pružiti primaljsku skrb ženi koja je obavila prenatalnu dijagnostiku u cilju utvrđivanja fetalnog kariotipa, odnosno amniocentezu, te smije li odbiti provesti terapiju lijekovima ordiniranu od liječnika za pacijentice koje su napravile navedene medicinske postupke.

"Na to nema odgovora ni u zakonu ni u podzakonskim aktima, što stvara probleme u praksi i zato je nužno priziv savjesti što prije regulirati", dodala je Mikuličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priziv savjesti samo za liječnike?

Ona smatra kako bi trebalo jasno definirati tko se na priziv savjesti može pozvati - samo liječnici ili i medicinske sestre i primalje. Time bi situacija bila jasnija već prilikom zapošljavanja, jer u suprotnome prijeti kaos u organizaciji rada ustanova. Osim toga, trebalo bi precizirati i razloge iz kojih se netko može pozvati na priziv savjesti te može li priziv savjesti iz vjerskih razloga biti parcijalan.

"Kako priziv savjesti u osnovi znači kršenje nekih obveza, mora biti razrađen na točno određeni način i ograničen koliko je to moguće procedurom i konkretnim razlozima, kako ne bi postao temelj za neopravdanu samovolju i zloupotrebu. Trebalo bi ga definirati na način da ne zadire u prava drugih ljudi, da ne priječi dostupnost legalne zdravstvene zaštite i ne izaziva diskriminaciju jer nejasno definiran dovodi do neučinkovitosti i nejednakosti te ugrožava kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite", zaključila je Mikuličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinu mišljenju, trebalo bi propisati visoke kazne za one koji se u javnim bolnicama pozivaju na savjest, a u privatnima rade iste zahvate.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo