MINISTRICA OBRAZOVANJA / Štrajk, nezadovoljni sindikati i kontriranje politici Vlade: Hoće li Blaženka Divjak ostati ministrica?

Za sada ostavka ne zvuči kao realna opcija, a pitanje je bi li ona pripomogla rješenju

21.11.2019.
18:55
VOYO logo

Sve je neizvjesnija i budućnost ministrice Blaženke Divjak u Vladi. Štrajk učitelja,  nezadovoljni sindikati, nejasnoće uz ''Školu za život'', oprema koja kasni, ali ponajviše kontriranje politici Vlade u kojoj sjedi - jesu li to dovoljni razlozi da joj se premijer zahvali?

29 dana ne drži konce svog resora u rukama, a sada kad je štrajk doveo do potpunog kolapsa, ministrica Divjak sve naziva ''igrom moći'' i nadmetanjem od kojih - diže ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno mi je da riješimo problem"

"Ne smijemo dopustiti da neke nesuglasice, bile one pozicijske, rovovske, ideološke ili bilo kakve druge priječe nas u tome da osiguramo najvažnije: kvalitetno obrazovanje svojoj djeci", kazala je Divjak, a na pitanje nije li upravo ta igra moći počela jer je HNS zbog obrazovanja ušao u ovu Vladu, odgovara: "Gledajte, to je sad pitanje na čemu je ovdje naglasak". 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, što sam rekla svaki dan do sada – važno je da mi riješimo problem", odgovorila je Divjak na pitanje je li njezina ostavka opcija ako se uskoro ne riješi situacija sa štrajkom.

Divjak to što u Vladi nema autoriteta kojim bi se podvukla crta naziva ''pluralizmom mišljenja'. Međutim – jedino joj partner iz HNS-a čvrsto drži leđa. "HNS je dio Vlade i mi donosimo odluke, a tako će biti i dalje", rekao je potpredsjednik Vlade, HNS-ovac Predrag Štromar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko treba voditi brigu o svom resoru"

S druge strane, HDZ-ovi ministri poručuju – svatko treba očistiti svoje dvorište. "Ja bih dao sve od sebe da to riješim, da to ne traje 29 dana. Imam ja takvih situacija, nemojte misliti da nemam", kazao je HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Mi smo Vlada i trebali bismo funkcionirati kao tim i svatko bi trebao voditi brigu o svom resoru", rekao je HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je znala svoje fiskalne okvire, objašnjava Branko Bačić. Ne može obećati sindikatima ono što proračun ne može pokriti. "Ministrica kaže da ne bi sudjelovala u tim nadmetanjima između sindikata i Vlade. Ako bi itko trebao sudjelovati u tim razgovorima, onda je to ministrica obrazovanja", rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

"Moramo naći rješenje"

Ipak - znamo na kome je zadnja odluka. "Imat ćemo razgovore i danas i sutra ujutro, moramo naći rješenje jer mislim da štrajk ovakav, koji ide na štetu djece, u svojoj biti nije toliko funkcionalan", kazao je premijer Andrej Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada ostavka ne zvuči kao realna opcija, doduše pitanje je bi li ona pripomogla rješenju ili samo dovela do još većeg kaosa.

"Razgovarali smo opet o mogućim rješenjima, on je sada upoznat i na njemu je odluka kako će reagirati", kazala je Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra je sjednica Vlade. A ne bi bio prvi put da premijer zamoli tajnicu da pripremi odluke o razrješenju.  

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo