STRAHOTA U OREBIĆU: / MALOLJETNIK USMRTIO DJEVOJKU (15); 'Neka roditelji kazneno odgovaraju. Dali su nezrelom sinu ubojit motocikl u ruke!'

Image
Foto: Ilustracija

Stručnjak za promet Željko Marušić kaže da strašna tragedija u Orebiću zvoni na uzbunu i zato predlaže tri mjere koje bi mogle naš cestovni promet učiniti sigurnijim

19.7.2019.
15:50
Ilustracija
VOYO logo

Orebić je zavijen u crno nakon tragične nesreće u kojoj je poginula 15-godišnjakinja. Na nju je u srijedu oko 23:30, dok je prelazla pješački prijelaz u Ulici bana Josipa Jelačića naletio sportski motocikl KTM Duke 390 koji je vozio 17-godišnjak. Maloljetnik je tek položio vozački ispit, a s njim je bila 18-godišnja prijateljica koja se nalazi u teškom stanju. Stručnjak za promet Željko Marušić kaže da strašna tragedija u Orebiću zvoni na uzbunu i zato predlaže tri mjere koje bi mogle naš cestovni promet učiniti sigurnijim.

"Osnovna je odgovornost roditelja koji su nezrelom 17-godišnjaku u ruke dali praktički sportski motocikl, koji snagom od 43,5 KS na 150 kg mase do stotke ubrzava u manje od šest sekundi i može potegnuo 170 km/h. U toj dobi može imati samo vozačku dozvolu za motocikl klase A1, s motorom obujma do 125 ccm i snage do 15 KS, a pitanje je imali i nju", napisao je Marušić na Autoportalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

29.05.2018., Zagreb - Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, prometna buducnost Hrvatske u hotelu Westin.Zeljko Marusic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Marušić u ovom slučaju donosi tri zaključka, odnosno, mjere:

1. Riječ je o kaznenoj odgovornosti roditelja koji su nezreloj osobi u ruke dali ubojit motocikl, koji ne smije voziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Za ovakav niz teških i pogibeljnih kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Kaznenog zakona treba, uz ostale mjere, propisati doživotnu zabranu upravljanja motornim vozilima u cestovnom prometu.

3. Ako se može reći da ovom preteškom zlu i tragediji ima nešto dobrog je da se ovim primjerom mogu i trebaju ušutkati svi koji se protive oduzimanju vozila koje je vezač pretvorio u oružje, sredstvo za ubijanje, neovisno o vlasniku. Takva vozila treba oduzimati, vozača procesuirati po neizravnoj odgovornosti za počinjenje kaznenih djela, a ako on nakon toga želi, neka u pravnom postupku ishođuje obeštećenje od osobe kojoj je neodgovorno dao vozilo na upravljanje, navodi Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji nesreće: Djevojka je prelazila cestu oko dva metra od pješačkog prijelaza

Inače, PU dubrovačko-neretvanska, nakon što je dovršila očevid, objavila je u petak detalje nesreće.

"Do prometne nesreće došlo je kada je 17-godišnji vozač motocikla dubrovačkih registracijskih oznaka, krećući se iz pravca Kučišta u pravcu Stona, uočivši sa svoje desne strane dvije pješakinje (koje su prethodno bile u društvu nastradale 15-godišnjakinje), prešao na lijevu prometnu traku gdje je došlo do udara u 15-godišnju pješakinju koja je kolnik ceste prelazila na udaljenosti od oko dva metra od pješačkog prijelaza. Uslijed udara, 15-godišnjakinja je preminula na mjestu događaja, dok su 17-godišnji vozač motocikla i putnica koja se u tom trenutku s njim nalazila na motociklu, zbog težine ozljeda prevezeni u splitsku bolnicu gdje su zadržani na daljem liječenju", navodi policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako su, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, protiv 17-godišnjeg motocikliste podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Image
HOROR U OREBIĆU: /

U naletu motociklista poginula petnaestogodišnja djevojčica koja je prelazila cestu

Image
HOROR U OREBIĆU: /

U naletu motociklista poginula petnaestogodišnja djevojčica koja je prelazila cestu

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo