SLUŽBE NA TERENU /

Dan na potresom pogođenom području: Evakuacija iz vojarne, stabilizirani nasipi, rušenje tornja katedrale...

Počela je akcija uklanjanja tornja katedrale, a u prvoj fazi vatrogasci su uspješno skinuli križ s vrha

8.1.2021.
18:30
VOYO logo

Više od 300 ljudi jutros je evakuirano iz dijela petrinjske vojarne koji nakon niza potresa više nije siguran. 

Stotinjak korisnika domova za starije preseljeno je izvan grada, od Like do Zagreba, dok su ostali izmješteni u sigurniju zgradu vojarne.  Čekanja zato nema kad je u pitanju rušenje tornja sisačke katedrale i ostalih opasnih građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrinjska vojarna i dalje je dom za 222 građana. No i unutar nje selili su se. Zbog oštećenja nakon niza potresa i potrebne sanacije, prebačeni su u sigurniju zgradu.

"Ta oštećenja su vrlo mala oštećenja, ali stav statičara poštujemo, a  pogotovo jer je tu veći broj osoba na jednom mjestu", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evakuirani korisnici doma za starije

116-ero korisnika doma za starije iz vojarne je zbog sigurnosti i adekvatnijeg smještaja preseljeno u domove u drugim gradovima. 

"Oni su doživjeli puno šokova u posljednje vrijeme, od korone i izolacije do ovog potresa, pa seljenje iz doma u vojarnu i sad opet u druge domove, ali mi smo se potrudili da im damo snage i nadamo se da će sve dobro završiti", kazala je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja Magdalena Komes. 

Prema prvim procjenama, radovi na sanaciji staračkog doma u Petrinji mogli bi trajati 4 mjeseca. 

Utvrđivanje nasipa

Posljedice potresa vidljive su i na nasipu uz Savu i Kupu. Hrvatske vode i vojska zato grade novu liniju obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završavamo sustav od 1 kilometra privremenih nasipa koji će u bilo kakvoj situaciji destabilizacije, u slučaju  novog vodostaja obraniti ovo područje i nikakve ugroze za lokalne ljude ovdje nema", kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Uklanjanje tornja na katedrali

Velika oštećenja pretrpjela je katedrala u Sisku. Počela je akcija uklanjanja tornja, a u prvoj fazi vatrogasci su uspješno skinuli križ s vrha. "Manje zahtjevna nego zagrebačka, ali svejedno jako zahtjevna intervencija. Zamoljeni smo da skinemo toranj baš zato što su tu i obiteljske kuće i zgrade i mogao bi toranj pasti na te zgrade, trebamo ga skinuti što prije da ne dođe do urušavanja", rekao je vatrogasac JVP Zagreb Marko Adamčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija u kojoj sudjeluje 30-ak osoba nastavlja se sutra. "Najviše ovisi o vremenskim prilikama i kada krenemo otvarati sam toranj i koliko je on iznutra oštećen. Tako da ne možemo prognozirati koliko dana", rekao je Adamčić. 

Sve intervencije na terenu, pa tako i ovu koja je posebno osjetljiva, otežavaju stalna podrhtavanja tla.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo