Što nam je sve promaknulo dok smo ganjali Sanadera?

Od četvrtka pozornost većeg dijela nacije usmjerena je na sve detalje međunarodnog lova na odbjeglog bivšeg premijera Ivu Sanadera.

14.12.2010.
15:02
VOYO logo

Za šeficu Vlade bila je to situacija u kojoj se ne može mnogo izgubiti. Progonom svog dojučerašnjeg šefa učvrstila se na europskom nebu kao sjajna zvijezda vodilja borbe protiv korupcije na brdovitom Balkanu, na kojem, budimo realni, to i nije tako teško, s obzirom da u ostatku regije ta bitka još nije ni počela. Istovremeno, u Hrvatskoj je čitav medijski prostor toliko bio zauzet Sanaderom da je nekoliko doista neugodnih i dugoročno zabrinjavajućih vijesti ostalo potpuno u drugom planu.

Većini je tako promaknula vijest da se u utorak nastavlja trgovanje dionicama Ine. Finale je to bitke za vlasništvo nad nacionalnom naftnom kompanijom u koju se Hrvatska sa zakašnjenjem uključila, tek kada je mađarski Mol već objavio vrlo pristojnu ponudu za otkup preostalih dionica Ine od malih dioničara. Sada se, navrat-nanos, pokušava sastaviti neki nacionalni konzorcij, traže se najjači koji bi mogli novčano parirati ponudi Mola i pokušati zadržati hrvatske dionice Ine u hrvatskim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s tom pričom provlači se ona, vjerojatno još značajnija, o tome da Mol zbog nepoštivanja ugovora o plinskom biznisu od Hrvatske traži više stotina milijuna kuna odštete. Upućeni tvrde da je taj zahtjev vezan za opetovano nastojanje Ine za uvođenjem tržišne cijene plina, koja bi značila skok od nevjerojatnih 40 posto na računima potrošača.

I dok bitka za cijenu plina još traje, cijena benzina odletjela je u nebo. Još sedam lipa i većina građana vozit će se za čak 9 kuna po litri. To znači da ćemo pogonsko gorivo plaćati neznatno manje nego Švicarci, ali uz višestruko niža primanja. Dakako, ako uopće više imamo primanja, što nas dovodi do iduće loše vijesti koju smo zanemarili dok smo se zgražali nad informacijama da je Petri i Bruni Sanader, mladoj glumici i studentici, na računima nađeno više od milijun kuna. Broj nezaposlenih, naime, i dalje nezaustavljivo raste, tako je samo u mjesec dana bez posla ostalo još nešto manje od 8.000 ljudi. U odnosu na godinu dana ranije, taj broj povećan je za skoro 30.000. Ali, tko će razmišljati o uzrocima i krivcima za takvu situaciju dok gleda interaktivnu kartu bijega bivšeg premijera preko pola Europe? Vjerojatno samo onih 8.000 očajnika koji su skupljali sitnice s radnih stolova u svojim bivšim uredima. Da je vrag odnio šalu pokazuje, nadalje, i činjenica da čak ni bankarima u Hrvatskoj više nije lako. Agencija Moody’s Investors Services korigirala je dugoročni globalni rejting Zagrebačke banke za depozite u lokalnoj valuti s Baa1 na Baa2, uz obrazloženje da je udio nenaplativih zajmova 2009. povećan s četiri na 5,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kao da sve to nije dosta, najjači poslovnjaci države nemaju nikakvih iluzija o perspektivama za iduću godinu. Bit će vjerojatno isto. Čemer, tuga, jad i beznađe. A što se tiče ove na izmaku, bolje da je svi što prije zaboravimo. Privredni vjesnik proveo je svoju redovitu anketu o poslovnim očekivanjima u 437 tvrtki i dobio najgore ocjene od kada se anketa provodi. Ocjena stanja gospodarstva srozana je u 2010. na bijednih 1,99.

Sve to samo su teme iz gospodarstva koje nismo registrirali dok se nacija zabavljala svim, pa i potpuno trivijalnim aspektima slučaja hapšenja i pritvaranja bivšeg premijera. Ni u ostatku društva nije bilo puno bolje. Policajci su na sjeveru Hrvatske nasred ceste ostavili dječake zatečene u noćnom izlasku, što je bilo kobno za jednog od njih. Na mjestu ga je usmrtio pijani vozač, dok je prijatelj stradalog dječaka završio u bolnici s ozljedama opasnima po život. Zvuči nevjerojatno, ali jedna od rijetkih pozitivnih vijesti proteklih dana bila je ona o hapšenju Tomislava Merčepa. Devetnaest godina prekasno, ali bolje ikad nego nikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako, dok se smijuljite nad nekim vijestima, poput one da se zatvorenici u Salzburgu navodno žale da Sanader dobiva veće porcije knedli za ručak te da mu je cimer odvjetnik optužen za milijunske pronevjere, sjetite se da benzin plaćate gotovo jednako kao Švicarci, da bi vam idući račun za plin mogao biti 40 posto veći, da vam je rata kredita veća iz mjeseca u mjesec te da već sutra možete postati dio crne statistike na Zavodu za zapošljavanje. Nije vam više smiješno? Nije ni bilo, samo su vam odvlačili pažnju od doista bitnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču