Što mislite o dekriminalizaciji marihuane

Nacrt novog Kaznenog zakona je u pripremi, a Vlada je donijela smjernice za njegovu izradu. Među smjernicama je i bitno ublažavanje kazni za posjedovanje lakih droga.

21.12.2009.
11:35
VOYO logo

Praktična dekriminalizacija lakih droga, osuvremenjivanje gospodarskih kaznenih djela i djelotvornije kažnjavanje, ciljevi su koji se žele postići novim Kaznenim zakonom.

U smjernicama Vlada opširno obrazlaže potrebu rasprave o učinkovitosti kažnjavanja posjedovanja droge za osobnu upotrebu, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Jadranka Kosor i HDZ u više su navrata naglašavali da su protiv dekriminalizacije droga.

U dokumentu koji određuje smjernice izrade novog Kaznenog zakona, priznaje se da hrvatsko kazneno zakonodavstvo najstrože kažnjava posjedovanje droge za osobnu upotrebu od svih zakona s kojima je uspoređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji, Luksemburgu i Sloveniji, primjerice, posjedovanje droge za osobne potrebe nije kazneno djelo.

Irska ne kažnjava posjedovanje kanabisa ako je osoba uhvaćena prvi puta, u Austriji tužitelj može odustati od progona ako je količina mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nizozemskoj je posjedovanje kazneno djelo, ali se tolerira prema internim državnoodvjetničkim uputama, kao i u Njemačkoj i Danskoj, u kojoj je zakonodavac još 1971. godine rastumačio da mu namjera nije bila kriminalizirati posjedovanje droge za osobnu upotrebu.

Upravo zbog ovakvih rješenja u drugim državama Vlada napominje da bi i u Hrvatskoj trebalo razmisliti o blažem kažnjavanju posjedovanja droge za osobnu upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također bi se trebalo razmisliti da se Državnom odvjetništvu daju šire ovlasti za nepokretanje postupka za posjedovanje malih količina droge, odnosno o mogućnosti da se za male količine izriču kazne rada za opće dobro.

Što se tiče gospodarskog kriminala, Vlada smatra da je domaće kazneno pravo koje regulira tu problematiku praktički zastarjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim Kaznenim zakonom stoga se želi tu tematiku osuvremeniti, primjerice i uvođenjem kaznenog djela zlouporabe povjerenja, koje bi obuhvatilo više kaznenih djela opisanih u postojećem zakonu.

Također će biti potrebno posvetiti pozornost kaznenim djelima protiv tržišnog natjecanja, te poreznim i carinskim kaznenim djelima, koja će dobiti na važnosti tek ulaskom u Europsku uniju, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912160218006 arti-200909280250006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo