EVO ŠTO KAŽU HDZ-OVCI / Zašto u Vukovar na obilježavanju pogibije Blage Zadre nije došao niti jedan Plenkovićev ministar?

U gradu heroju bili su doduše Plenkovićeva potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a baš kao i partner Milorad Pupovac, ali u programu srpskog patrijarha Porfirija

17.10.2022.
20:30
VOYO logo

S jedne strane patrijarh Porfirije, s njim i čelnici i potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a. S druge branitelji, obitelj Blage Zadre, gradonačelnik i svi oni koji su došli odati počast vukovarskom heroju. S njima i predsjednik Republike - koji iako je bio pozvan na liturgiju tamo nije otišao dok je iz Vlade odati počast Zadri kao izaslanik stigao tek državni tajnik u ministarstvu branitelja.

-Jeste li vi mogli biti na ovoj važnoj komemoraciji? "Da sve su komemoracije važne, a ako je itko nazočan to sam ja. Ja sam svake godine bio nisam vidio nikog od vas tamo prošlih godina", rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik još jednom zbog spornog datuma dolaska Porfirija, upire prstom u Vladu. Zamjera im i nedolazak ministara na odavanje počasti Blagi Zadri.

Image
IVAN LUKIĆ ZOLJA /

Legendarni vukovarski branitelj o dolasku Porfirija: 'Ovo je zločesto od mog Vukovara i moje države'

Image
IVAN LUKIĆ ZOLJA /

Legendarni vukovarski branitelj o dolasku Porfirija: 'Ovo je zločesto od mog Vukovara i moje države'

"Potpredsjednica Vlade vam je bila tu, ali ne na Blagi Zadri, nego u crkvi svetog Nikolaja", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A oni koji ovdje žele prikupljati političke bodove pozivam ih da to ne rade", rekao je Medved.

"Ukoliko se dogodi da je tamo netko iz neke opcije, ako je predsjednik tu neki neće doći", tvrdi Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovoj Vladi reći da u bilo kojem segmentu je zanemarila hrvatske branitelje nije činjenično točno niti dobronamjerno", smatra ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Prošle godine na okrugloj 30. obljetnici u Vukovaru bili su i ministri Medved i Banožić. Kao i godinu prije kada je bio prisutan ministar branitelja, 2019. ministar Krstičević zajedno sa predsjednicom Republike, dok su primjerice 2018. i 2016. iz Vlade bili tek izaslanici. No ove godine tenzije je podigao dolazak Porfirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Palim svijeću i za stradale u Ovčari, Lovasu, Sotinu Voćinu i mnogim drugim stratištima", rekao je Porfirije.

Na kraju uz pomirljive poruke. No iako je njegov dolazak na isti dan kada grad obilježava obljetnicu pogibije heroja Blage Zadre bio potencijalni događaj visokog rizika, sve je proteklo mirno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve te poruke to je korak u jednom pozitivnom smjeru. Znamo što je žrtva Vukovara značila za Hrvatsku u cjelini", objašnjava Božinović.

Dan sjećanja obilježava se za mjesec dana. Kao sjećanje na prvu tužnu kolonu i ove će godine gradom proći kolona sjećanja predvođena braniteljima, i političarima koji dođu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo