ŠTO GRADOVI RADE ZA SPAS GOSPODARSTVA? / Rijeka otpisala sva davanja onima koji ne rade, a evo što čine Zagreb, Split i Osijek

Image
Foto: Ilustracija: Duško Marušić/PIXSELL

Planirani Vladin paket mjera za spas gospodarstva, upozoravaju gospodarstvenici, neće biti dovoljan za njihov spas, no gradovi poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka već su donijeli konkretne mjere

1.4.2020.
11:36
Ilustracija: Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Ekonomski analitičari slažu se da će Vladine mjere za oporavak gospodarstva, koje predviđaju ulaganje i prenamjenu gotovo 60 milijardi kuna u dva ciklusa, donekle ublažiti posljedice pandemije koronavirusa. No, izgledna je dulja ekonomska kriza, što znači i smanjivanje rashodovne strane državnog proračuna.

Poduzetnici traže od Vlade konkretnije mjere, no lokalne zajednice su već uspostavile svoje pakete mjera za one koji su pogođeni odlukama o zabrani rada. Riportal je istražio koje su sve mjere donesene u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠI MINISTAR TVRDI: /

'U borbi protiv korone imamo dva neobjašnjiva fenomena... Ne maštajmo o životu kakav smo imali'

Image
BIVŠI MINISTAR TVRDI: /

'U borbi protiv korone imamo dva neobjašnjiva fenomena... Ne maštajmo o životu kakav smo imali'

Otpis zakupnine i smanjenje komunalne naknade

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je predložio, a Gradska skupština prihvatila mjere kojima se poduzetnici oslobađaju plaćanja zakupnine ako rade u prostorima u gradskom vlasništvu, a rok plaćanja zakupnine za ožujak im se produljuje za 90 dana. Onim poduzetnicima kojima nije zabranjen rad umanjen je iznos komunalne naknade za 30 posto, a mjesečna naknada je ukinuta onima koji imaju terase na javnim površinama.

Građanima je potpomognuto ukidanjem naplate parkiranja na javnim površinama i garažama u dijelovima grada koji su jače stradali u nedavnom potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani sufinanciraju kamate na kredite

Grad Split zaustavio je prisilnu naplatu dugovanja poslovnih subjekata u sljedećih 90 dana te će sufinancirati troškove kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike te mikro zajmove za likvidnost i COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, do najviše jedan posto kamate.

Gradske tvrtke Čistoća te Vodovod i kanalizacija odgodit će naplatu usluga svim fizičkim i pravnim osobama na 90 dana. Računi će im doduše biti redovito slani, ali uz produljeni rok dospijeća. Od plaćanja su oslobođeni i oni koji zakupljuju javne površine te oni koji zakupljuju prostore u vlasništvu grada i prostore kojima upravlja Splitska obala i Javna ustanova športski objekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka otpisala sva davanja

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je otpisati sva davanja poduzetnicima kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja pandemije koronavirusom te će razmotriti otpis ili umanjenje dugova za one koji su nastavili raditi, ali trpe velike gubitke. Prvo će se odobriti odgoda plaćanja u roku od 90 dana, počevši s 1. ožujkom, da bi se po isteku mjera Nacionalnog stožera izvršio otpis onima koji nisu radili zbog zabrane. Otpisi za ostale će se razmotriti po naknadno utvrđenim kriterijima.

Osim toga, odgodit će se pokretanje svih postupaka prisilne naplate i deložacija, osim onih kojima prijeti zastara. Neće se obračunavati ni zakonska zatezna kamata, a moguće je i daljnje produljenje mjera odgoda plaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnel je već izjavljivao u medijima da će Grad Rijeka, sukladno razvoju situacije, razmatrati i dodatne mjere za pomoć poduzetnicima. Okvirne procjene govore kako će prihodovna strana gradskog proračuna pretrpjeti više od 20 milijuna kuna financijskih učinaka samo za dosad donesene mjere.

Osijek limitirao pomoć

Osijek je odlučio ograničiti mjere pomoći na iznos od 10 milijuna kuna, što uključuje odgodu plaćanja komunalne naknade za tri mjeseca od datuma dospijeća te oslobađanje od zakupa u travnju za sve koji su zakupili javne površine ili poslovne prostore u gradskom vlasništvu. Ova mjera se može i produljiti, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Grad planira isplatiti i financijsku pomoć poduzetnicima, ali nije jasno kako, s obzirom na ograničenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo