ŠTO ĆE BITI S NAJVEĆOM HRVATSKOM KOMPANIJOM? / Treba li Agrokoru pojas za spašavanje i hoće li Coca Cola dobiti udjel u tvrtkama u regiji?

Image
5.3.2017.
12:15
VOYO logo

Iz te se tri informacije može zaključiti mnogo toga o financijskim problemima unutar Agrokora. Kako nema mnogo informacija o tome, ostaju samo nagađanja, a sudionici sastanka koji se u Banskim dvorima održao prošle nedjelje ne žele ništa o tome govoriti. Nije još poznato kako će se država postaviti u slučaju Agrokor. Jedan je sugovornik Novom listu rekao samo: 'Kad se spomene Agrokor, zadržimo dah'.

Image
U SLUČAJU KRAHA HRVATSKOJ PRIJETI VELIKI POTRES: /

'Agrokor mora opstati pod svaku cijenu'

Image
U SLUČAJU KRAHA HRVATSKOJ PRIJETI VELIKI POTRES: /

'Agrokor mora opstati pod svaku cijenu'

Nema službenih informacija

Nema informacija ni o tome o kolikom je iznosu za kredit, kojem će jamac biti Kiseljak, riječ, te za što će točno taj kredit biti namijenjen. Iz tvrtke poručuju tek da ne mogu još govoriti o potezima o kojima se još pregovara, no uvjeravaju da je sve stabilno i da nema opasnosti za neispunjenje obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Moody's ipak je početkom siječnja snizila Agrokoru kreditni dug upravo zbog sumnje da neće moći ispuniti sve svoje obveze. Tada je obveznica Agrokora na Irskoj burzi pala na 70 posto vrijednosti.

Agrokor, podsjetimo, zapošljava 40 tisuća ljudi u Hrvatskoj i još 20 tisuća u regiji. Jasno je stoga da se država mora uključiti u spašavanje te najveće tvrtke. Od Vlade je reakciju tražio i bivši potpredsjednik Branko Grčić, ali ne zna se je li sama tvrtka tražila pomoć od Vlade. Novi list neslužbeno doznaje da se tek načelno priča o toj mogućnosti, a od prvog dana premijer Plenković i njegovi ministri sugeriraju da izlaz iz problema mora pronaći sam Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

MINISTAR MARIĆ O PROBLEMIMA SVOGA BIVŠEG POSLODAVCA: ‘Nisu nam se obratili, ali pratimo situaciju u Agrokoru’

Prodaja Jamnice Coca Coli?

'Kad se pogleda svaka kompanija iz sastava Agrokora nijedna ili malo koja zasebno tako loše posluje da bi joj trebao pojas za spašavanje. Koncern se jednostavno preinvestirao i sada ti dugovi pritišću sve tvrtke koje posluju u njegovu sastavu. Ne možemo reći da nam je svejedno što će biti sa svakom tom tvrtkom, naravno da je bitno što će biti s Jamnicom, Ledom, Tiskom, Konzumom ili bilo kojom tvrtkom iz Agrokora', rekao je izvor iz Vlade i dodao da je sada pitanje trebaju li sve te tvrtke nastaviti posao pod istim krovom, a odluka je samog Agrokora hoće li neku od tih tvrtki prodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja se neslužbeno spominje kao moguće rješenje. Ivica Todorić mogao bi Jamnicu prodati Coca Coli, ali to bi za sobom povuklo i tvrtke iz BiH i Srbije koje su u vlasništvu Jamnice. Kruže i informacije da su zainteresirani i Rusi. Ni o tim mogućnostima komentara iz Agrokora nema. Cijena Jamnice počela je nakon tih nagađanja rasti, a ako stvari ostanu takve, Todorić bi za Jamnicu mogao dobiti koliko je platio za preuzimanje Mercatora prije tri godine.

Tvrtka je, naime, prema izvješću za treće tromjesečje prošle godine imala 20 milijardi kuna duga prema bankama i 24 milijarde kuna kratkoročnih obveza, od čega je najviše onih prema dobavljačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se uspori sa zaduživanjem, poručeno je Agrokoru još prije desetak godina.

Tek ostaje za vidjeti koji će put tvrtka izabrati i hoće li prodaja dijela imovine dati rješenje ovoga problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo