OGLAS

bit će kvalitetniji / Stižu novi testovi za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Capak: 'Ovaj pregled spašava život'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ističu da je devet od deset slučajeva izlječivo ako se bolest otkrije u ranoj fazi. Međutim, nisu zadovoljni odazivom koji u prosjeku iznosi oko 32 posto, ovisno o županijama. Njihovi podaci pokazuju i da je lošiji odaziv u priobalnim županijama zbog nedostatka vjere da je prevencija moguća

9.10.2023.
11:39
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u ponedjeljak je najavio uvođenje novog nacionalnog testa za rano otkrivanje raka debelog crijeva, koji bi trebao povećati dosadašnji nezadovoljavajući odaziv od 32 posto na probir za ovu smrtonosnu bolest.

Radimo na tome da se uvede imunohistokemijski test s uzimanjem samo jednog uzorka stolice. Istovremeno, uvodi se i oportunistički skrining za onu populaciju koja ima visoki rizik za dobivanje raka crijeva, rekao je Capak uoči obilježavanja 15 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
porazna statistika /

HZJZ: Rak debelog crijeva samo se u 11 posto slučajeva otkrije u ranom stadiju

Image
porazna statistika /

HZJZ: Rak debelog crijeva samo se u 11 posto slučajeva otkrije u ranom stadiju

Tim su programom obuhvaćene osobe u dobi od 50 do 74 godine, a u HZJZ-u ističu da je devet od deset slučajeva izlječivo ako se bolest otkrije u ranoj fazi.

Međutim, nisu zadovoljni s odazivom koji u prosjeku iznosi oko 32 posto, ovisno o županijama. Njihovi podaci pokazuju i da je lošiji odaziv u priobalnim županijama, gdje prevladava preventofobija, odnosno nedostatak vjere da je prevencija moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Ljubičić, predsjednik Povjerenstva za koordinaciju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, najavio je da novi ciklus probira počinje iduće godinom, a u njemu bi trebao biti uključen pilot-projekt probira novim testovima.

U ovom trenutku Hrvatska je, uz Grčku i Portugal, jedina zemlja u EU koja koristi stare testove na nevidljivu (okultnu) krv u stolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi testovi bit će kvalitetniji, bolji i puno osjetljiviji. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se odaziv s uvođenjem novoga testa povećava 20-ak posto.

No Ljubičić ističe na stari testovi nisu jedini razlog nezadovoljavajućeg dosadašnjeg odaziva na probir raka debelog crijeva koji se provodi od 2008. s ciljem otkrivanja polipa iz kojih može nastati rak. Upozorava da u Hrvatskoj prosječno 2300 osoba godišnje umire od raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus bi trebao biti na otklanjanju čimbenika rizika, jer je u Hrvatskoj danas 22 posto pušača, 10 posto alkoholičara i 23 posto pretilih osoba, poručio je.

Sudionici konferencije istaknuli su da prosječno godišnje u Hrvatskoj  bude i do 3600 novooboljelih od raka debelog crijeva, od toga 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj pregled spašava život", poručio je Capak te objasnio da  u HZJZ-u intezivno rade na primarnoj prevenciji svih kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno smanjenju rizičnih faktora i ranom otrkivanju.

U provedbi su probiri na rak dojke, debelog crijeva, raka grlića maternice i pluća, priprema se uvođenje probira na melanom i karcinom prostate. A uskoro će se početi uvoditi i probir na karcinom želuca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Svaka četvrta osoba mlađa od 65 godina umre od kardiovaskularnih bolesti, a na godinu 3000 žena oboli od raka dojke

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Kako bi superjeftini električni automobili mogli pokrenuti opći trgovinski rat između Kine i Zapada, i zašto je Europa posebno na udaru