OGLAS

ministarstvo zdravstva: / 'Rak debelog crijeva drugi je najčešći uzrok smrti od raka. Svake godine imamo preko 3.600 novih slučajeva'

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Ministar Beroš prigodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva kazao je da se i dalje najveći broj oboljelih od ove opake bolesti dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti

4.3.2023.
12:15
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

"Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Činjenica je da se i dalje najveći broj oboljelih od ove opake bolesti dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti. Stoga pokrećemo Oportunistički program u ordinacijama obiteljske medicine na razini 50% ciljane populacije kako bismo u narednih 5 godina povećali odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za najmanje 20%" izjavio je ministar Vili Beroš prigodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva u sklopu javnozdravstvenu akcije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell
Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Smjernice za Oportunistički program pripremila je i objavila stručna radna skupina koja uključuje Hrvatsko gastroenterološko društvo te Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine i Hrvatsku udružbu obiteljske medicine uz Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ALTERNATIVNO LIJEČENJE /

Umirovljenik nezakonito liječio travama. Žena oboljela od raka dala mu 55 tisuća kuna i skoro umrla

Image
ALTERNATIVNO LIJEČENJE /

Umirovljenik nezakonito liječio travama. Žena oboljela od raka dala mu 55 tisuća kuna i skoro umrla

„Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Osim što ćemo Oportunističkim programom, koji će se provoditi u obiteljskoj medicini, dodatno motivirati i potaknuti na veći odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za 20%, istovremeno ćemo smanjiti sveukupnu smrtnost od raka debelog i završnog crijeva za najmanje 10% unutar pet godina. Stoga u ime Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Plenkovića, ministra Beroša, Ministarstva i svoje, pozivam sve građane da ne zanemaruju pozive i redovno se odazivaju na preventivne preglede,“ izjavila je državna tajnica Ministarstva zdravstva Marija Bubaš upozoravajući da je u Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2.102 umrlih u 2021. godini.

Osobe mlađe od 50 godina života s jasno definiranim visokim rizikom za rak debelog i završnog crijeva kao i osobe starosti između 50 i 74 godine koje nisu dobile poziv ili se nisu odazvale na poziv unutar Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a također imaju jasno definirani visoki rizik za rak debelog i završnog crijeva, bit će, putem prioritetne liste, direktno od strane liječnika obiteljske medicine naručene i upućene na kolonoskopiju u bolničku zdravstvenu ustanovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U okviru reforme zdravstva uključena je i revizija Nacionalnih preventivnih programa koja je pokazala da je potrebno napraviti izmjene u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva što upravo i činimo. Preventiva i unapređenje Nacionalnih preventivnih programa su pokrenuti - ovo su konkretna djela, a ne samo riječi. Djela koja potiču građane na aktivniju ulogu u brizi za svoje zdravlje, donose bolje ishode liječenja, i u konačnici – poboljšavaju zdravstvenu sliku nacije,“ zaključio je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo