OGLAS

porazna statistika / HZJZ: Rak debelog crijeva samo se u 11 posto slučajeva otkrije u ranom stadiju

Image
Foto: Bruno Fantulin/Pixsell

Godišnje od raka debelog crijeva oboli oko 3600 osoba, među kojima 60 posto čine muškarci. Bolest je češća kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina

27.3.2023.
7:44
Bruno Fantulin/Pixsell
VOYO logo

Mjesec ožujak posvećen je podizanju svijesti o raku debelog crijeva a podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da se ta bolest otkriva u ranom stadiju u svega 11 posto slučajeva, pa zbog kasnog otkrivanja bolesti petogodišnje preživljenje iznosi oko 51 posto.

Kod 33 posto osoba bolest se otkriva kada je već regionalno proširena, a kod 13 posto osoba su prilikom dijagnoze bile prisutne udaljene metastaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakoga dana od te zloćudne bolesti umre šest osoba. Istodobno odaziv na preventivni program, odnosno testiranje na krv u stolici, iznosi nedovoljnih 25 posto.

Godišnje od raka debelog crijeva oboli oko 3600 osoba, među kojima 60 posto čine muškarci. Bolest je češća kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEODREĐEN I NEPRECIZAN /

Objavljen akcijski plan protiv raka. Udruge:' Iznevjerio je očekivanja'

Image
NEODREĐEN I NEPRECIZAN /

Objavljen akcijski plan protiv raka. Udruge:' Iznevjerio je očekivanja'

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2020. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3396 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 70 godina.

Podaci pokazuju pad incidencije od oko 10 posto u odnosu na 2019. godinu, no to nije rezultat stvarnog smanjenja pojavnosti tog raka već utjecaja pandemije covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se rak debelog crijeva otkrije u lokaliziranom stadiju kada se bolest nije proširila, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90 posto.

Rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni rak) jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva najavilo je kako je cilj, u sklopu novog programa ranog otkrivanja te bolesti koji će se provoditi u ordinacijama obiteljske medicine, u narednih pet godina povećati odaziv za najmanje 20 posto. 

Rak debelog i završnog crijeva je nakon raka dojke i raka pluća najzastupljeniji po broju oboljelih u svijetu. Po smrtnosti od zloćudnih bolesti kolorektalni je rak na drugom mjestu u Hrvatskoj, nakon raka pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU, stope učestalosti novi slučajeva kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na devetom mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na drugom mjestu po smrtnosti.

Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo