ZAHUKTAVA SE / Stižu nam paklene vrućine, ali - oprez! Dijelovima Hrvatske prijete superćelije

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Naši krajevi krajem prve dekade lipnja i tijekom dobrog dijela druge nalazit će se na granici dvije zračne mase, što bi moglo uzrokovati izolirane, ali vrlo izražene lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda

7.6.2024.
15:00
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Idućih dana temperature će rasti, pa ćemo se ponegdje kuhati i iznad 30 °C. No, vrijeme neće biti u potpunosti stabilno, naročito od vikenda.

Kako piše Istramet, naši krajevi krajem prve dekade lipnja i tijekom dobrog dijela druge nalazit će se na granici dvije zračne mase, što bi moglo uzrokovati izolirane, ali vrlo izražene lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda. Zapadnom i dijelom središnje Europe dominirat će svježija i vlažna zračna masa porijeklom s Atlantskog oceana. Temperature zraka na tom će području biti uglavnom oko 4 °C niže od prosjeka, ali povremeno mogu odstupati i do 8 °C. Velik dio Balkanskog poluotoka i južne Europe imat će vruće i vrlo vruće ljeto uz temperature do 8 °C iznad prosjeka za doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEOBIČNA POJAVA /

Što smo to vidjeli iznad Hvara? Meteorolog: 'Sam oblak ne donosi oluju, ali...'

Image
NEOBIČNA POJAVA /

Što smo to vidjeli iznad Hvara? Meteorolog: 'Sam oblak ne donosi oluju, ali...'

To znači da će vrijeme biti nestabilno u našim krajevima. Naročito u gorju i na sjeverozapadu Hrvatske, dok će u Dalmaciji nestabilnosti biti rijetke i dominirat će ozbiljne ljetne temperature zraka uz vrijednosti i do 35 °C. Dio nestabilnosti s povremenim frontama sa sjeverozapada vjerojatno će stići i do Istre i Kvarnera gdje također može biti izraženih grmljavinskih nestabilnosti.

U takvim situacijama kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U petak vedro i vrlo toplo, ali negdje je moguć i pljusak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo