Oblačno, tmurno, kišovito / Stiže prava jesen, meteorolog upozorava: 'Za vikend promjena i pogoršanje posvuda!'

Bit će djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a oborine lokalno mogu biti obilnije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak

22.9.2023.
7:22
VOYO logo

Sljedećih će dana temperatura pasti i ispod 20 stupnjeva, ali će u novom tjednu opet biti ugodnije i toplije. Danas visinska ciklona, a stiže prava jaka fronta koja će nam obilježiti vikend i astronomski ili kalendarski početak jeseni, javlja Dorian Ribarić za RTL.

Ujutro i prijepodne još barem djelomice sunčano. Bit će ponegdje i više oblaka na nebu, ali uglavnom oni visoki slojeviti. Nešto tmurniji će se pak oblaci početi skupljati, kako to obično biva, uz jačanje južine, na sjevernom Jadranu, a već će u Istri i na širem riječkom području biti i kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sve oblačnije, a rast će i vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom, nakratko već za dana moguće i intenzivne, osobito uz granicu sa Slovenijom te oko Korduna i Banovine, no brzo će se premještati. Navečer kiša sve izglednija, a pojačat će južina, no ostaje i vrlo toplo.

I u Slavoniji sve više oblaka, no još uvijek onih visokih pa će ovdje biti još najpovoljnije, a mala mogućnost za kišu postoji oko gorja na zapadu. Biće i vruće uz ne odviše jak južni vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji djelomice, na otocima pa i većem dijelu obale pretežno sunčano. No, razvoj oblaka u zaobalju, a tako i mogućnosti za lokalni pljusak. Jugo će još malo pojačati, umjereno, jako, bit će i toplo, ali računajte da će navečer na sjevernom dijelu biti moguće jačeg nevremena. Na sjevernom Jadranu najpromjenjivije, oko Rijeke i najtmurnije, a pljuskovi i grmljavina biće sve izgledniji, do kraja dana lokalno i izraženiji. Umjereno ponegdje i jako jugo te oštro neće pomoći, ali barem još bez promjene temperature.

Idućih dana na kopnu i moru

Za vikend promjena i pogoršanje posvud, primjereno za početak jeseni. Oblačno, tmurno, kišovito, nerijetko uz obilnu količinu kiše, a uz sjeverni vjetar temperatura će u nedjelju biti u osjetno padu. Spustit će se čak ispod 20 °C, ali samo nakratko je u novom tjednu će biti postupno sve ugodnije pa i opet toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu vrlo neugodan vikend, osobito u noći na subotu te u drugom dijelu dana opet u Dalmaciji s obilnom kišom i nevremenom. Jako te olujno jugo u nedjelju će okretati na olujnu buru s kojom će se polako početi razilaziti oblaci, ali značajnije tek od ponedjeljka. Idući tjedan temperatura opet viša, dakle vrlo toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo