STIPE DRVIŠ / Bivši boksač u problemu zbog snimke na društvenim mrežama: Hvalio se zabranjenim prstacima

Image
Foto: Facebook/Stipe Drviš

Drviš je objavio video sa svog boravka na obali, a na stolu su se u posudama našli prstaci. Snimka, za koju se čini da je nastala u restoranu, u međuvremenu nestala s njegovog profila

8.6.2024.
17:57
Facebook/Stipe Drviš
VOYO logo

Višestruki legendarni prvak u boksu i hrvatski olimpijac Stipe Drviš našao se pod povećalom zbog snimke objavljene na društvenim mrežama na kojoj se pohvalio da uživa u prstacima koji su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, kao što je zaštićeno i njihovo stanište.

Drviš je objavio video sa svog boravka u Makarskoj, a na stolu su se u posudama našli prstaci. Snimka, za koju se čini da je nastala u restoranu, u međuvremenu nestala s njegovog profila, no sačuvao ju je portal Morski.hr koji ju je i objavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prstac je, inače, školjkaš iz porodice dagnji valjkastog duguljastog oblika i glatkih ljuštura. U duljinu naraste i do 15 centimetara, a najveća mu je težina oko 10 dekagrama. Iako je zaštićen, i dalje je omiljena poslastica među nekima pa gotovo svakog ljeta završi u tanjuru nekog od njih.

Za vađenje prstaca potrebno je razbijati stijene pa je njegovim izlovom uništavaju velike površine kamenite obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NADREALNA FOTKA /

Mladi Zadranin se precijenio pa s Mercedesom završio u moru

Image
NADREALNA FOTKA /

Mladi Zadranin se precijenio pa s Mercedesom završio u moru

Zakonom zabranjen njihov izlov

To pak uzrokuje razaranje staništa životnih zajednica i nestanak autohtonih vrsta. Za ponovno obnavljanje biocenoza biljnih i životinjskih vrsta potrebna su desetljeća, dok je prstacu potreban gotovo čitav ljudski vijek da postigne konzumnu veličinu. Znanstvenici vjeruju da mu treba čak deset godina da naraste jedan centimetar.

Zbog toga je, 1995. godine donesen zakon kojim je najstrože zabranjen njihov izlov, kao i njihovo stavljanje u promet, izvoz i trgovina u cijelom priobalnom području Hrvatske. Prema novom Zakonu o morskom ribarstvu za ono što se vidi na snimci prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, piše Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Riba napuhača koja otrovom može ubiti 30 ljudi pronađena u Jandranskom moru. U Japanu je delicija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo