MOŽE SE POJAVITI SOJ OTPORAN NA CJEPIVA / Na jesen prijeti katastrofa? Imunolog Jonjić: 'Jednostavno me strah, ne vidim kako bi optimizam pomogao'

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Imunolog Jonjić naglasio je kako bi nas privid normalnog najesen mogao dovesti u katastrofalnu situaciju

1.7.2021.
19:15
Goran Kovačić / PIXSELL
VOYO logo

U svim zemljama Europske unije od četvrtka, 1. srpnja, na snagu je stupila odluka o primjeni digitalnih potvrda. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" rekla je kako je digitalna potvrda sredstvo koje će s vremenom postajati sve jednostavnije za primjenu te da će do te potvrde biti sve jednostavnije doći.

"Nekakav najlogičniji način nastavka našeg života je upravo danas s tom digitalnom potvrdom da nam se bude lakše okupljati i da radimo sve ono što volimo raditi i što smo morali izbjegavati u posljednje vrijeme, odnosno vrijeme pandemije", rekla je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ČETVRTI VAL ĆE SE SVAKAKO DOGODITI, PITANJE JE SAMO JEDNO' /

Cijeli svijet bruji o delta soju, stručnjak pojašnjava sve detalje koji bi vas mogli zanimati

Image
'ČETVRTI VAL ĆE SE SVAKAKO DOGODITI, PITANJE JE SAMO JEDNO' /

Cijeli svijet bruji o delta soju, stručnjak pojašnjava sve detalje koji bi vas mogli zanimati

'Privid normalnog mogao bi nas koštati'

Imunolog Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta rekao je kako se trenutno nalazimo u prividu normalnog. Naglasio je kako postoji veliki rizik da nas taj privid, kao i biologija virusa te naše greške najesen opet dovedu u katastrofalnu situaciju. "Ništa se bitnoga nama nije promijenilo osim famoznog cijepljenja koje je za sada, izgleda, jedini uspješan način borbe", rekao je Jonjić.

"Virusi tendiraju mutacijama, poboljšanjima, do kraja ljeta vjerojatno ćemo imati nekoliko novih varijacija", dodao je te istaknuo kako se za sada nije dogodila varijanta koja je potpuno rezistentna na cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, može se dogoditi varijanta koja je praktički potpuno rezistentna na ovo cijepljenje i mi moramo tražiti druge opcije. Naravno, druge opcije su nove vrste cjepiva, nove varijante cjepiva koje ciljaju takozvani konzervirani dio virusnog genoma, odnosno proteoma, na koji virus ne može napraviti ništa, jer ako mutira taj dio, onda nema tog virusa više. I na tome se puno radi", rekao je Jonjić.

"Dok nemamo potpuno jasno pokriveno cijepljenje i dok nemamo lijeka za Covid-19, ostaju nam konzervativne mjere koje su nepopularne, a to su zapravo oprez, ciljane mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije", dodao je imunolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i kako nije optimističan, odnosno da je umjereno pesimističan što se tiče jeseni s obzirom na našu procijepljenost. "Jednostavno me strah, ne vidim načina kako bi optimizam pomogao", rekao je.

Učinci na turizam

Potpredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković rekla je kako su neki strani gosti zbog medijskih napisa da će 15. kolovoza delta-soj doći u Hrvatskoj otkazali rezervacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavić Šimetin rekla je da nisu važne izjave, već statistika i podaci. "To su egzaktni podaci i mi ih takve kakve imamo moramo prikazivati", rekla je. "Sekvenciranje za nas radi Europski centar za kontrolu bolesti. Oni prije nas znaju koji je naš udio delta-soja, i čak znaju jesmo li poslali dovoljno uzoraka", dodala je.

Marković je rekla da je jedina strategija motivirati ljude da se cijepe, ali nikako ne skraćivati sezonu bilo kakvim direktnim datumima. "Na taj način nam dolaze otkazi rezervacija. Jedno vam je sjediti u uredu na finih 24 stupnja, jedno je raditi na terenu na plus 40 s gostima", rekla je Marković, dodajući da je situacija na terenu vrlo osjetljiva te da se turisti raspituju o svim izjavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavić Šimetin pozvala je ljude na cijepljenje i istaknula važnost cijepljenja djece s kroničnim bolestima i one koji u obitelji imaju osobe s kroničnim bolestima. Dodala je da će se prije početka školske godine organizirati cijepljenje koje će počivati na premisi dobrovoljnosti.

Jonjić: 'Pavelićeve izjave besmislene, netočne, nedopustive'

Jonjić je na kraju komentirao izjave dekana Medicinskog fakulteta u Puli Krešimira Pavelića o cijepljenju. "Te izjave su besmislene, one su netočne, one su zapravo nedopustive, pogotovo od nekoga tko bi trebao biti znanstvenik, tko bi trebao vjerovati brojkama, istraživanjima, rezultatima", rekao je Jonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi na duge staze ne smijemo dozvoliti da kod nas prevlada kultura neistine. Jer to da cjepiva spadaju u nekakve zavjere naprosto je nepojmljivo i to nitko prosječno obrazovan ne bi smio govoriti, a napose ne znanstvenici", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo